Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudane užpultas ES ambasadorius, apšaudytas JAV diplomatinis kortežas

Europos Sąjungos ambasadorius Sudane pirmadienį buvo užpultas savo namuose Chartume, pranešė bloko diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.
Chartumas, Sudanas
Chartumas, Sudanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, pirmadienį šioje nestabilioje šalyje buvo apšaudytas JAV diplomatinis kortežas, bet jame buvę žmonės nenukentėjo, antradienį sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Galiu patvirtinti, kad vakar buvo šaudoma į amerikiečių diplomatinį kortežą. Visi mūsų žmonės saugūs ir nenukentėję. Tačiau... tai buvo neatsakinga ir, žinoma, nesaugu“, – sakė jis žurnalistams Japonijoje, po ten įvykusių Didžiojo septyneto (G-7) šalių diplomatijos vadovų derybų.

„ES ambasadorius Sudane buvo užpultas savo paties rezidencijoje“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J.Borrellis, neapibūdindamas pasiuntinio sužeidimų.

„Diplomatinių patalpų ir darbuotojų saugumas yra tarp svarbiausių Sudano valdžios pareigų ir prievolė pagal tarptautinę teisę“, – pridūrė jis.

ES ambasadorius Sudane yra airių diplomatas veteranas Aidanas O'Hara. J.Borrellio atstovė spaudai Nabila Massrali naujienų agentūrai AFP sakė, kad A.O'Harai viskas gerai.

„Darbuotojų saugumas yra mūsų prioritetas, – sakė atstovė. – ES delegacija neevakuota. Saugumo priemonės vertinamos.“

Pranešimai pasirodė Sudane tęsiantis kovoms tarp dviejų konkuruojančių generolų pajėgų.

Per tris Sudano kariuomenės ir konkuruojančių sukarintų pajėgų kovų dienas šalyje žuvo maždaug 200 žmonių, o dar 1,8 tūkst. buvo sužeisti.

Savaites trukusi kariuomenės vado Abdel-Fattaho Burhano, kuris 2021 metų spalio mėnesį vadovavo kariniam perversmui, sužlugdžiusiam Sudano perėjimą prie civilinės valdžios, ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Dagalo, vadovaujančio galingoms sukarintoms pajėgoms, kova dėl valdžios kruvinu smurtu virto šeštadienį.

Raginimai nutraukti kovas

Jungtinės Tautos ragino nedelsiant nutraukti ugnį, o tarptautinės organizacijos, tarp jų ES, reiškia didelį susirūpinimą.

A.Blinkenas antradienį sakė, kad kalbėjosi su abiem kovojančiais Sudano generolais ir „pabrėžė skubią būtinybę nutraukti ugnį“.

„Jau prarasta pernelyg daug civilių gyvybių“, – tviteryje parašė A.Blinkenas. Jis pridūrė, kad svarbu „užtikrinti diplomatinių ir pagalbos darbuotojų saugumą“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį paragino kariaujančias Sudano šalis „nedelsiant nutraukti karo veiksmus, atkurti ramybę ir pradėti dialogą krizei išspręsti“.

Pasak analitikų, kovos šioje valstybėje, apimančios aviacijos smūgius ir artilerijos apšaudymus, yra neprognozuojamos ir gali užsitęsti. Taip pat nuogąstaujama, kad jos gali išplisti į kitas regiono šalis.

Sudano gydytojų sąjunga įspėjo, kad per kovas buvo smarkiai apgadinta daug ligoninių Chartume ir kituose miestuose, kad kai kurios ligoninės „visiškai išvestos iš rikiuotės“.

Sudano Darfūro regione šeštadienį žuvus trims JT Pasaulinės maisto programos (WFP) darbuotojams, virtinė organizacijų laikinai sustabdė veiklą šioje šalyje, kur pagalbos reikia trečdaliui gyventojų.

Įtakingas šiaurinis Sudano kaimynas Egiptas paskelbė, kad su Saudo Arabija, Pietų Sudanu ir Džibučiu – artimais Chartumo sąjungininkais – aptarė „būtinybę dėti visas pastangas dėl stabilumo ir saugumo išsaugojimo“.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi paragino abi kariaujančias šalis grįžti prie derybų stalo ir sakė, kad stengiasi sugrąžinti egiptiečių kariškių instruktorius, šeštadienį sučiuptus M.H.Dagalo Greitojo reagavimo pajėgų (RSF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas