Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudano Darfūre per naują smurto proveržį nužudyti 48 žmonės

Neramiame Sudano Darfūro regione per naujus genčių susirėmimus žuvo mažiausiai 48 žmonės, sekmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Jungtinių Tautų taikdariai Sudane
Jungtinių Tautų taikdariai Sudane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sudanas Išpuolis

„Žmonių, vakar žuvusių per sukarintų grupių išpuolius Geneinoje, skaičius padidėjo iki 48“, – remdamasi gydytojų profesinės sąjungos vietos skyriumi pranešė naujienų agentūra SUNA, paminėdama Vakarų Darfūro sostinę.

„Per šiuos kruvinus įvykius, kurie vis dar tęsiasi nuo šeštadienio ryto, taip pat sužeisti 97 žmonės“, – sakoma pranešime.

Šeštadienį iš pradžių susirėmė masalitų genties žmonės su klajokliais arabais. Vėliau į kovas įsitraukė ginkluotos vietinės grupės, buvo padegti keli pastatai.

Vos prieš dvi savaites Jungtinės Tautos ir Afrikos Sąjunga užbaigė 13 metų trukusią taikos palaikymo misiją Darfūre.

2003 metais Darfūre kilo įnirtingas etninių mažumų sukilėlių konfliktas su arabų dominuojama vyriausybe Chartume, kuri pasamdė ir apginklavo liūdnai pagarsėjusią, arabų dominuojamą grupuotę „Janjaweed“. Per konfliktą žuvo maždaug 300 tūkst. žmonių, o 2,5 mln. turėjo palikti savo namus, nurodo JT.

Bėgant metams pagrindinis konfliktas nuslopo, bet periodiškai kyla etninių ir gentinių susirėmimų, dažniausiai tarp gyvulius ganančių klajoklių arabų ir sėslių ūkininkų iš kitų etninių grupių. Smurtas dažnai prasiveržia dėl žemės ir vandens.

Sudanas šiuo metu išgyvena sudėtingą politinę pereigą po ilgamečio prezidento Omaro al Bashiro nušalinimo 2019 metų balandį, kilus masiniams protestams prieš jo valdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento