Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudano kariškiai ir protestuotojai nesutaria, kas vadovaus laikinai administracijai

Sudano karinių valdytojų ir protestuotojų per naktį vykusiose derybose daugiausia ginčų sukėlė klausimas, kas turi vadovauti naujajam šalies valdžios organui, pirmadienį pranešė vienas protestų lyderis.
Sudanas paskendęs protestuose
Sudanas paskendęs protestuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sudanas Protestas

Naujausios derybos prasidėjo sekmadienio vakarą, tarptautinei bendruomenei raginant sukurti civilinę administraciją ir patenkinti vieną iš svarbiausių reikalavimų, kuriuos kelia tūkstančiai protestuotojų, ištisas savaites nesitraukiančių nuo armijos būstinės Chartume.

Ilgos iki ankstaus pirmadienio ryto trukusios derybos baigėsi šalims nesudarius jokio susitarimo, tačiau valdančioji karinė taryba paskelbė, kad pirmadienį vakare derybos bus atnaujintos.

Sekmadienio vakarą prasidėjusiose derybose dalyvavęs garsus protestų lyderis sakė, kad kalba vis sukosi apie tai, kas vadovaus naujajai valdančiajai institucijai.

„Ginčas dėl pirmininkavimo suvereniai tarybai ir dėl kariuomenės bei civilių dalyvavimo joje dar neišspręstas“, – sakė Satea al Hajas (Satėja Hadžas) iš protestuotojus vienijančio „Aljanso už laisvę ir permainas“.

Nacionalinę kampaniją, praėjusį mėnesį nuvertusią ilgametį šalies vadovą Omarą al Bashirą, pradėjęs aljansas su kariškiais nesutaria dėl naujo valdžios organo, vadovausiančio Sudanui trejus metus, sudėties. Pasibaigus šiam laikotarpiui visa valdžia turėtų būti perduota civilinei administracijai.

„Karinė taryba tebereikalauja, kad suverenios tarybos pirmininkas turi būti kariuomenės atstovas“, – sakė S. al Hajas.

„Jie teisinasi tuo, kad šalis susiduria su grėsmėmis saugumui“, – kalbėjo jis.

Tuo metu protestuotojai sako, kad laikinosios administracijos galva turėtų būti civilių atstovas, ir kad dauguma tarybos narių taip pat turi būti civiliai, nurodė protestuotojų atstovas.

Pasak jo, šiai nuostatai pritaria ir didžiosios pasaulio galios.

„Tarptautinė bendruomenė ir Afrikos Sąjunga nesutiks turėti reikalų su karine vadovybe“, – pridūrė S.al Hajas.

„Sudano žmonės taip pat nori civilinės vyriausybės“, – patikino jis.

Vis tik, pasak protestuotojų lyderio, sekmadienio nakties derybos iš esmės buvo „pozityvios“ ir kariškiai pažadėjo jas atnaujinti 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Tuo metu karinės tarybos atstovas generolas leitenantas Shamseddine'as Kabbashi sakė, kad darybose buvo kalbama apie „suverenios valdžios struktūrą“, o galutinis susitarimas bus pasiektas pirmadienį.

Ankstesniuose derybų ratuose kariuomenės vadovai ir protestuotojų lyderiai susitarė dėl kitų svarbių klausimų, įskaitant trejų metų pereinamąjį laikotarpį ir 300 narių parlamentą, kur daugumą turėtų protestuotojų atstovai.

Naujoji valdančioji taryba turėtų suformuoti pereinamojo laikotarpio civilinę vyriausybę, turinčią pasiruošti pirmiems rinkimams, įvyksiantiems po trejų metų pereinamojo laikotarpio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas