Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudano protestuotojai atmeta karinio valdytojo planus dėl rinkimų

Sudano protestų judėjimas antradienį paragino žmones rinktis į naujus mitingus ir atmetė karinio valdytojo planus dėl rinkimų po to, kai išvakarėse saugumo pajėgoms vaikant sėdimąjį protestą žuvo mažiausiai 35 žmonės.
Sudano kariškiai
Sudano kariškiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Sudanas

Protestuotojų lyderiai savo šalininkus ragino dalyvauti „visiško pilietinio nepaklusnumo“ akcijose, kad po pirmadienio įvykių būtų nuversta karinė taryba.

Sudano kariuomenės vadas generolas Abdel Fattahas al Burhanas anksčiau antradienį nurodė, kad šalį valdantys kariškiai susitarė su protestuotojais dėl pereinamojo laikotarpio ir rinkimų, turinčių įvykti per devynis mėnesius.

A.F.al Burhanas pridūrė, kad rinkimai vyks su „regionine ir tarptautine priežiūra“.

„Karinė taryba nusprendė: atšaukti, kas buvo sutarta, ir sustabdyti derybas su Aljansu už laisvę ir permainas, taip pat sušaukti visuotinius rinkimus per ne ilgesnį kaip devynių mėnesių laikotarpį“, – sakoma A.F.al Burhano pareiškime, anksti antradienį paskelbtame per valstybinę televiziją.

Tačiau Sudano specialistų asociacija (SPA), viena iš gruodį prasidėjusių didžiulio masto protestų iniciatorių, atmetė tokius karinio valdytojo planus.

„Žmonių likimą arba tai, kaip įvyks perėjimas į civilinę vyriausybę, sprendžia ne pučistinė taryba, ne jos pajėgos ir ne jų lyderiai“, – sakoma SPA pranešime.

Ankstesnę dieną Sudano kariuomenei jėga vaikė kelias savaites besitęsiantį sėdimąjį protestą prie kariuomenės Generalinio štabo Chartume, per kurį generolai raginami perduoti valdžią civiliams. Per šiuos neramumus žuvo mažiausiai 35 žmonės.

Pereinamojo laikotarpio kariškių taryba balandį nuvertė prezidentą Omarą al Bashirą po kelis mėnesius trukusių protestų prieš jo autoritarinį valdymą.

Buvo susitarta, kad per tris mėnesius valdžia bus perduota civilinei administracijai ir kad bus suformuotas 300 vietų parlamentas, kurio apie du trečdalius narių sudarys protestų aljanso atstovai, o likę bus kitų politinių grupių nariai. Tačiau gegužės 20-ąją šios derybos iširo.

Tūkstančiai žmonių liko stovykloje prie kariuomenės būstinės ir ragino generolus perduoti valdžią. Galiausiai saugumo pajėgos protestuotojus ėmėsi vaikyti jėga; per šiuos veiksmus dešimtys žmonių žuvo, o dar šimtai buvo sužeisti, nurodė protestuotojams artima gydytojų organizacija.

Šiuos veiksmus griežtai pasmerkė tarptautinė bendruomenė, įskaitant JAV ir Jungtines Tautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas