Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 15 /17:09

Neramumai Sudane: sukarinta grupuotė teigia kontroliuojanti prezidento rūmus, žuvo trys civiliai

Sudano sukarintos sukarintos greitojo palaikymo pajėgos (RSF) teigia perėmusios prezidento rūmų kontrolę, nes įtampa tarp šių pajėgų ir kariuomenės peraugo į smurtą, skelbia CNN. Pranešama, kad Chartumo oro uoste į keleivinį lėktuvą pataikius sviediniui žuvo du žmonės, dar vienas žmogus žuvo Ubeide, Šiaurės Kordofano valstijoje, į pietus nuo sostinės.
Sprogimas Chartume
Sprogimas Chartume / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sprogimas Sudanas

Pranešama apie smarkias kovas aplink prezidento rūmus ir kariuomenės būstinę sostinėje Chartume.

Vienas „Reuters“ žurnalistas matė gatvėse dislokuotas patrankas ir šarvuočius, girdėjo sunkiosios ginkluotės ugnies garsus netoli kariuomenės ir RSF būstinių.

Po ginkluotų grupuočių susirėmimų virš Sudano sostinės buvo pastebėti kariniai lėktuvai.

Manoma, kad jie priklauso Sudano oro pajėgoms ir, kaip pranešama, atakavo taikinius, susijusius su sukarinta greitojo palaikymo pajėgų grupe.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš oro uosto Chartume
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš oro uosto Chartume

Pareiškime RSF taip pat teigė kontroliuojanti oro uostus Chartume, Marvoje ir al-Abiadoje. Skrydžiai į Chartumo oro uostą ir iš jo buvo sustabdyti.

Teigiama, kad kovos išplito į Sudano valstybinės televizijos būstinę.

RSF teigė, kad reagavo į netikėtą kariuomenės ataką prieš vieną iš jų bazių.

Kariuomenė vadovauja Sudanui nuo 2021 m. perversmo, kuriuo buvo nutrauktas valdžios pasidalijimo susitarimas, sudarytas nušalinus ilgametį buvusį prezidentą Omarą al-Bashirą.

Vyksta derybos dėl RSF integravimo į kariuomenę, nes tai yra dalis judėjimo link civilinio valdymo grąžinimo, praneša „Reuters“.

Anksčiau šeštadienį pranešta, kad Sudano sostinėje girdėjosi sprogimai ir šūviai.

Liudininkai pranešė apie susirėmimus, garsius sprogimus ir šaudymą netoli sukarintų greitojo reagavimo pajėgų bazės Pietų Chartume.

AFP žurnalistai girdėjo šūvius netoli Chartumo oro uosto ir Chartumo šiaurėje.

Sudano sukarintos pajėgos šeštadienį pareiškė, kad reguliarioji kariuomenė įžengė į jų stovyklas Pietų Chartume ir apgulė sukarintas pajėgas.

„Greitojo reagavimo pajėgos šeštadienį nustebo, kai didelės kariuomenės pajėgos įžengė į stovyklas Sobos mieste Chartumo apskrityje ir apgulė ten esančius sukarintus būrius“, – sakoma RSF pareiškime.

Jame teigiama, kad kariuomenės pajėgos „pradėjo plataus masto puolimą naudodamos įvairius sunkiuosius ir lengvuosius ginklus“.

Šis pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai aplink Chartumą girdėjosi garsūs sprogimai ir šūviai.

„Greitojo reagavimo pajėgų kovotojai užpuolė kelias kariuomenės stovyklas Chartume ir kitose Sudano vietose“, – agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas spaudai brigados generolas Nabilas Abdallah.

„Susirėmimai tęsiasi, o kariuomenė vykdo savo pareigą ginti šalį“, – pridūrė jis.

Sudano sukarintos pajėgos pranešė, kad po šeštadienio kovų su reguliariąja kariuomene kontroliuoja keletą svarbių objektų, įskaitant prezidento rūmus Chartumo centre.

Greitojo reagavimo pajėgos pareiškime nurodė, kad perėmė „visišką prezidento rūmų, taip pat Chartumo ir Merovės oro uostų šalies šiaurėje kontrolę“.

Jame teigiama, kad šie veiksmai buvo atsakas į reguliariosios kariuomenės išpuolius prieš RSF bazes Chartumo pietuose.

JT pasiuntinys Sudane ragina nedelsiant nutraukti kovas saugumo pajėgose

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Sudanui šeštadienį paragino nedelsiant nutraukti reguliariosios kariuomenės ir sukarintų grupuočių kovas.

JT specialusis pasiuntinys Sudanui Volkeris Perthesas „griežtai smerkia kovų protrūkį Sudane“, sakoma JT integruotos pereinamojo laikotarpio paramos misijos Sudane (UNITAMS) pareiškime.

„Perthesas kreipėsi į abi šalis, prašydamas nedelsiant nutraukti kovas, kad būtų užtikrintas Sudano žmonių saugumas ir šalis būtų apsaugota nuo tolesnio smurto“, – priduriama jame.

Tačiau Sudano sukarintų pajėgų vadas Mohamedas Hamdanas Daglo šeštadienį pažadėjo, kad jo kovotojai kovos tol, kol „bus užimtos visos kariuomenės bazės“.

„Nenustosime kovoti, kol neužimsime visų kariuomenės bazių ir prie mūsų neprisijungs garbingi ginkluotųjų pajėgų nariai“, – televizijai „Al Jazeera“ sakė M.H.Daglo.

Nuo ankstyvo šeštadienio ryto vyksta kovos tarp reguliariosios kariuomenės ir sukarintų greitojo reagavimo pajėgų, kurioms vadovauja M.H.Daglo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas