Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Süddeutsche Zeitung“ apžvalgininkas apie ginčą su Kinija: „Kvaili lietuviai“

Įtakingo Vokietijos dienraščio „Süddeutsche Zeitung“ apžvalgininkas, Briuselyje dirbantis Björnas Finke sukritikavo Lietuvos politiką Kinijos atžvilgiu – jo teigimu, Lietuvos diplomatija siekdama savanaudiškų tikslų sulaužė Europos Sąjungos bendrą poziciją. Šią savaitę paskelbtame komentare teigiama, kad Briuselis negali nepadėti Vilniui, tačiau partneriai Europoje turi perspėti lietuvius, kad jie pasielgė kvailai.
Kinija, Lietuva
Taivaniečių atstovybė Vilniuje / 123RF.com nuotr.

„Tai skamba kaip herojiškas epas – lyg Dovydas prieš Galijotą. Maža, demokratiška Lietuva meta iššūkį galingai Kinijai – antrajai pagal dydį pasaulio ekonomikai, valdomai negailestingos diktatūros“, – rašo B.Finke.

Omenyje jis turi Lietuvos sprendimą leisti Vilniuje atidaryti Taivaniečių atstovybę naudojant salos pavadinimą. Kitose šalyse atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant jų nepolitinį pobūdį.

Toks žingsnis įsiutino Pekiną, kuris pareiškė, kad Lietuva pažeidė „vienos Kinijos“ principą, ir ėmėsi atsakomųjų veiksmų. Praėjusią savaitę pranešta, kad Lietuva buvo išbraukta iš Kinijos muitinės sistemų, todėl šalies įmonėms nepavyko eksportuoti savo prekių. 15min jau rašė, kad stoja ir importas.

B.Finke tokius Pekino veiksmus vadina „Galijoto kerštu“: „Dabar Dovydas prašo partnerių Europos Sąjungos padėti. Briuselis negali tylėti, bet kartu kitų Bendrijos šalių vyriausybės turi Vilniui aiškiai pasakyti, kad Lietuva pasielgė kvailai ir savanaudiškai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas