Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suimta gauja, kuri išpjaudavo žmonėms inkstus: operacijas atlikti padėjo mechanikas

Pakistane suimta gydytojo vadovaujama aštuonių vyrų gauja, kuri neteisėtai išpjaudavo žmonių inkstus, kad galėtų juos persodinti turtingiems klientams. Valdžios institucijų teigimu, kai kurie donorai nesutiko su operacija, skelbia BBC.
Operacija
Operacija / 123RF.com nuotr.

Pakistano Pandžabo provincijos vyriausybės vadovas Mohsinas Naqvi sekmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad daktaras Fawadas Mukhtaras inkstų operacijas atlikdavo namuose, dažnai be pacientų donorų sutikimo.

F.Naqvi sakė, kad gydytojui operacijas atlikti padėjo automobilių mechanikas; jis taip pat padėjo vilioti ligoninės pacientus operacijoms.

Tokiu būdu jie atliko mažiausiai 328 operacijas, dėl kurių mirė mažiausiai trys donorai.

Pasak tyrėjų, jie pardavė inkstus už 10 mln. rupijų (120 000 JAV dolerių) užsienio pacientams ir už 3 mln. rupijų Pakistano pacientams.

Mohsinas Naqvi sakė, kad daktaras F.Muchtaras anksčiau buvo suimtas penkis kartus, bet kiekvieną kartą buvo paleidžiamas padedant korumpuotiems policijos pareigūnams.

Prekybos inkstais grupuotė daugiausia veikė 13 milijonų gyventojų turinčiame Lahoro mieste, netoli sostinės Islamabado esančiame Taksilos mieste ir Pakistano valdomame Kašmyre.

„Neteisėtų operacijų ir transplantacijų iš tikrųjų yra daug daugiau. Būtent apie šias operacijas turime patvirtinimą“, – sakė M.Naqvi.

Prekyba organais Pakistane buvo uždrausta 2010 m. įstatymu. Tikėdamosi sustabdyti masinį donorų, gydytojų ir tarpininkų organų pardavinėjimą į užsienį, valdžios institucijos nustatė griežtas bausmes, įskaitant dešimties metų laisvės atėmimo bausmę ir didžiules baudas.

Tačiau tai nepasiteisino: prekyba organais Pakistane ir toliau klesti dėl skurdžių gyventojų ir korumpuotų teisėsaugos institucijų.

Sausio mėnesį Pendžos policija, slaptoje operacinėje radusi dingusį 14 metų berniuką su jau pašalintu inkstu, atskleidė dar vieną prekybos organais tinklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito