Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomija iki rugsėjo nukaldins Estijai 600 tonų euro monetų

Suomijos monetų kalykla antradienį pradėjo kaldinti euro monetas Estijai, kuri pereina į bendrą Europos valiutą nuo 2011 metų sausio.
Eurai
Eurai / Photos.com

Kaip pranešė žurnalistams Monetų rūmai, Estijos bankas užsakė Suomijoje 194 mln. monetų, kurios iš viso sveria 600 tonų.

Monetos bus gabenamos į Estiją siuntomis po 5–20 mln. vienetų, užsakymas turi būti atliktas iki rugsėjo 1 dienos.

Reverse – atvirkščiojoje pusėje pateiktuose penktadienį Taline metalinių pinigų pavyzdžiuose pavaizduotas Estijos kontūrinis žemėlapis.

Kaip pabrėžė monetų dizaino autorius Lembitas Luhmus, „nė viena euro zonos valstybė nepavaizdavo savo šalies kontūrinio žemėlapio, tai mūsų savitumas“.  

Kitose euro zonos monetose pavaizduoti iškilių asmenybių portretai, nacionaliniai simboliai ir kt.Nė viena euro zonos valstybė nepavaizdavo savo šalies kontūrinio žemėlapio.

Pagal euro monetų statusą, kiekviena euro zonos valstybė turi teisę įforminti atvirkščiąją savo euro monetos pusę savo nuožiūra, aversas (priekinė pusė) visų metalinių pinigų turi būti vienodas.

Estijos apyvartoje bus tradicinės 1, 2, 5, 10, 20 ir 50 euro centų, taip pat 1 ir 2 eurų vertės monetos. Kaip pareiškė Estijos bankas, į apyvartą jos bus atiduotos tik šaliai perėjus prie euro.

 ES ekonomikos ir finansų ministrų taryba priėmė liepos 13 dieną galutinį sprendimą įvesti Estijoje eurą nuo 2011 metų sausio 1 dienos pagal dabar galiojantį kursą 15,6455 Estijos kronos /1 euras.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas