Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomija uždraus rusams pirkti nekilnojamąjį turtą

Suomija pristatė planus visiškai uždrausti kai kuriems užsienio piliečiams įsigyti nekilnojamąjį turtą, nes kilo susirūpinimas dėl saugumo, susijusio su pirkiniais netoli svarbios infrastruktūros objektų. Šio nekilnojamojo turto įsigijimas siejamas su Rusija.
Rusijos turistinių vizų draudimas
Rusijos pasas / 123RF.com nuotr.

Pirmadienį gynybos ministras Antti Hakkanenas pateikė pasiūlymą, kuriuo siekiama užkirsti kelią rusams įsigyti bet kokį nekilnojamąjį turtą Šiaurės NATO narėje, kuri turi ilgiausią sausumos sieną su pagrindine bloko priešininke. Tikimasi, kad įstatymo projektas bus pateiktas parlamentui iki metų pabaigos, skelbia leidinys „Euractiv“.

„Tai grindžiama Rusijos vykdytu agresijos karu ir jo vertinimu“, – Helsinkyje žurnalistams sakė A.Hakkanenas, kartu pridurdamas, kad pasiūlyme nebus aiškiai įvardyta kaimyninė šalis.

Įstatymas būtų taikomas tų šalių piliečiams, kurių tėvynė „pažeidė kitos valstybės teritorinį vientisumą, suverenitetą ir nepriklausomybę ir gali kelti grėsmę Suomijos saugumui“. Draudimas taip pat būtų taikomas juridiniams asmenims, „kurių buveinė yra tokios valstybės teritorijoje arba kurie priklauso tokios valstybės piliečiui ar subjektui, arba kuriems daro įtaką tokios valstybės pilietis ar subjektas“, sakoma pareiškime.

Vyriausybė taip pat svarstys galimybę „veiksmingiau“ nusavinti ir prižiūrėti turtą, kuris yra „svarbiausias visuomenės saugumui ir tiekimo patikimumui“, sakoma jame.

Suomijos saugumo planuotojams, politikams ir visuomenei susirūpinimą nacionaliniu saugumu kelia tai, kad žmonės iš Rusijos arba su ja susiję asmenys įsigyja nekilnojamojo turto.

Suomija, kuri praėjusių metų balandį įstojo į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją, jau priėmė teisės aktus, leidžiančius valstybei nacionalinio saugumo sumetimais įsikišti į nekilnojamojo turto sandorius prieš jiems įvykstant, ir vėliau užblokavo keletą pirkimų, pavyzdžiui, pardavimą buvusių slaugos namų šalies vakaruose, netoli kariuomenės teritorijos.

Bus taikomos išimtys

„Euractiv“ žiniomis, į pasiūlymą gali būti įtrauktos tam tikros išimtys, pavyzdžiui, asmenims, turintiems leidimus nuolat gyventi šalyje arba dvigubą pilietybę, jei viena iš jų yra Suomijos pilietybė.

Suomijos ir jos kaimynės Rusijos santykiai ypač įtempti po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Praėjusį mėnesį Helsinkis netgi priėmė vadinamąjį išimties įstatymą, kuriuo siekiama sustabdyti prieglobsčio prašytojus Suomijos ir Rusijos pasienyje, nes Maskva kaltinama naudojanti migrantus, kad darytų spaudimą Suomijos sienoms.

Teisės akto pasiūlymas dėl įstatymo, draudžiančio rusams įsigyti nekilnojamojo turto Suomijoje, turėtų būti priimtas Suomijos parlamente šį rudenį, kai dėl jo bus balsuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas