Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomių ekonomikos ministras atsistatydino poste pradirbęs vos dešimt dienų

Suomijos naujosios keturių partijų centro dešiniosios valdančiosios koalicijos ekonomikos ministras penktadienį po 10 darbo dienų atsistatydino dėl įtariamų ryšių su kraštutiniais dešiniaisiais, pranešė Suomijos žiniasklaida
Vilhelmas Junnila
Vilhelmas Junnila / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš imigraciją nusistačiusios Suomių partijos narys Vilhelmas Junnila atsistatydino iš dalies dėl kalbos, susijusios su ultradešiniųjų memorialu vakariniame Turku mieste 2019 metais, pranešė Suomijos transliuotojas YLE.

Pranešama, kad savo kalboje jis užsiminė apie nacių Vokietijos lyderį Adolfą Hitlerį. Teigiama, kad politikas pajuokavo apie savo kandidato numerį 2019-ųjų parlamento rinkimuose, kuris buvo 88. Pasak V.Junnilos, tai reiškia dvi raides H. Aštuntoji abėcėlės raidė yra H, o 88 yra skaitmeninis kodas, reiškiantis A.Hitlerį šlovinančią frazę „Heil Hitler!“

V.Junnila „Facebook“ įraše atsiprašė dėl savo pasisakymų ir juokelių, teigdamas, kad niekada neturėjo jokių ryšių ar sąsajų su kraštutiniais elementais.

Penktadienį jis atsistatydino.

„Matau, kad man neįmanoma toliau tinkamai eiti ministro pareigas“, – sakė jis.

Dvi dienas prieš tai Suomijos parlamente jis atlaikė opozicijos inicijuotą balsavimą dėl pasitikėjimo. Po to ministras pirmininkas Petteri Orpo sakė, kad prieš balsavimą įspėjo V.Junnilą, jog jis negali taip elgtis eidamas ministro pareigas, teigė YLE.

Birželio 16 dieną P. Orpo, kuris vadovauja Suomijos centro dešiniosios Nacionalinės koalicijos partijai, paskelbė apie susitarimą su trimis kitomis partijomis dėl valdančiosios koalicijos, sakydamas, kad naujajai NATO narei reikia mažinti biudžetą ir riboti imigraciją.

Keturios partijos – P. Orpo Nacionalinės koalicijos partija, Suomių partija, kuri balandį vykusiuose rinkimuose užėmė antrąją vietą, žadėdama pažaboti imigraciją, krikščionys demokratai ir Suomijos Švedų liaudies partija – parlamente turi 108 vietas iš 200.

YLE teigė, kad V. Junilla tapo trumpiausiai dirbusiu vyriausybės nariu Suomijos istorijoje, aplenkdamas 1932 metais dvylika dienų ministro kėdėje sėdėjusį Karlą Lennartą Oeschą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas