Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susirūpinus dėl Pentagono atsargų, mažėja JAV karinės pagalbos Ukrainai paketai

Pastaraisiais mėnesiais JAV karinės pagalbos Ukrainai paketai buvo mažesni, nes sumažėjo ginklų ir įrangos atsargos, kurias Pentagonas yra pasirengęs siųsti Kyjivui iš savo atsargų.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Zuma press“/„Scanpix“

Šis pokytis susijęs su susirūpinimu, kad JAV karinis pasirengimas gali nukentėti, nes JAV ginklų gamintojai bando pasivyti didžiulę paklausą, atsiradusią dėl karo su Rusija.

Šis trūkumas reiškia, kad Joe Bideno administracija vis dar turi 6 mlrd. dolerių lėšų, skirtų Ukrainai apginkluoti ir aprūpinti, tačiau Pentagonui trūksta atsargų, kurias jis norėtų pristatyti praėjus daugiau nei dvejiems karo metams, CNN sakė du JAV pareigūnai.

„Kalbama apie atsargas, kurias turime savo lentynose, apie tai, ko [ukrainiečiai] prašo, ir apie tai, ar galime patenkinti šiuos prašymus su tuo, ką šiuo metu turime“, nedarydami poveikio pasirengimui, sakė vienas iš pareigūnų.

Pasak Pentagono spaudos sekretoriaus generolo majoro Pato Ryderio, Pentagonas paprašė Kongreso suteikti daugiau laiko, kad galėtų išleisti šiuos pinigus iki rugsėjo pabaigos. Tai ryškus posūkis nuo praėjusios žiemos, kai administracija maldavo įstatymų leidėjų skirti papildomų lėšų Ukrainai paremti prieš Rusijos invaziją.

„Papildymas taip pat yra problema“, – sakė pareigūnas. JAV didina pagrindinių prekių, tokių kaip 155 mm šaudmenys ir raketų sistemos „Patriot“, gamybą, kad tiek aprūpintų Ukrainą ir papildytų JAV atsargas. Tačiau tai yra metus trunkantis procesas, kuris greitai nepatenkins didėjančios paklausos.

Prieš karą Ukrainoje JAV kas mėnesį pagamindavo apie 15 000 155 mm artilerijos sviedinių. Atidarius naujas gamyklas ir gamybos linijas, dabar JAV per mėnesį pagamina 40 000 sviedinių. Tačiau Pentagonui dar prireiks daugiau nei metų, kad pasiektų savo tikslą – 100 000 sviedinių per mėnesį. Gamybos didinimo procesas vyksta pagal grafiką, tačiau jis užtruks ne vienerius metus, nes reikės naujų įrenginių, plečiamų gamyklų ir Kongreso, norinčio skirti pinigų.

Pasak prezidento Volodymyro Zelenskio, Ukraina jaučia atsargų trūkumo poveikį. Šį mėnesį Vokietijoje vykusiame Ukrainos gynybos kontaktinės grupės posėdyje V.Zelenskis JAV ir kitiems sąjungininkams sakė, kad žadėtos oro gynybos sistemos tiekiamos per lėtai, ir įspėjo, kad gyvybiškai svarbios pagalbos „labai trūksta“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Balandžio mėn. Kongresas Bideno administracijai papildomai skyrė 13,4 mlrd. dolerių, kuriuos ji galėjo panaudoti būtent iš JAV atsargų Ukrainai siunčiamiems ginklams ir įrangai. Tačiau Gynybos departamentas negalėjo panaudoti visų šių lėšų, nes trūko atitinkamų atsargų, su kuriomis jis norėtų atsisveikinti nerizikuodamas pačių JAV pasirengimu, CNN sakė pareigūnai.

Balandį Pentagonas paskelbė, kad, Kongresui pagaliau priėmus papildomą finansavimo paketą Ukrainai, Kyjivui tiesiogiai iš JAV atsargų atsiųs ginklų ir įrangos už 1 mlrd. dolerių.

Tačiau nuo to laiko kiekvieno karinės pagalbos Ukrainai paketo vertė buvo gerokai mažesnė: nė vieno paketo vertė neviršijo 400 mln. dolerių, o daugumos vertė svyravo nuo 125 iki 250 mln. dolerių. 2022 ir 2023 m. Pentagonas reguliariai skelbė apie paketus, kurių vertė svyravo nuo 600 iki 800 mln. dolerių, o 2023 m. sausio mėn. didžiausia suma siekė 2,85 mlrd. dolerių.

Kitas JAV pareigūnas pažymėjo, kad administracija pirmuosius keturis šių metų mėnesius negalėjo imti atsargų iš Gynybos departamento atsargų, nes Kongresas delsė patvirtinti papildomą finansavimą. Pareigūnas taip pat sakė, kad JAV stengiasi nesiųsti Ukrainai per daug vienu metu.

„Yra ribos, kaip greitai galime išimti įrangą, nedarydami poveikio karinei parengčiai, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl siuntos paskirstomos“, – sakė pareigūnas. Pareigūnas taip pat pridūrė, kad yra ribos, kiek greitai Ukraina gali priimti įrangą ir veiksmingai ją paskirstyti.

Pareigūnas pridūrė, kad JAV vis dar stengiasi maždaug kas dvi savaites paskelbti apie naują pagalbos paketą, o Ukraina „tam pritaria, nes mano, kad kas dvi savaites gaunami nauji paketai yra moralinis pakilimas“.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas pažadėjo ir toliau teikti karinę paramą Ukrainai ir šį mėnesį per susitikimą Vokietijoje paskelbė apie naują 250 mln. dolerių pagalbos paketą. L.Austinas susitikime pripažino, kad JAV stengiasi padidinti gamybą ir „paspartinti tiekimą“ Ukrainai.

„Laikas yra labai svarbus, ypač artėjant žiemai. Ir mes visi turime padidinti savo paramą – ir greitai“, – sakė L.Austinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?