Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbi „Brexit“ savaitė: kokie balsavimai laukia Jungtinės Karalystės parlamento?

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos (ES) lyderiams sutikus atidėti Jungtinės Karalystės (JK) išstojimą iš Bendrijos, „Brexit“ ir toliau gaubia nežinia. Šią savaitę britų parlamentarų gali laukti ne vienas balsavimas, įskaitant galimybę trečią kartą balsuoti dėl premjerės Theresos May „Brexit“ sutarties projekto.
Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“
Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Kas įvyko praėjusią savaitę?

Briuselyje susirinkę Europos Sąjungos lyderiai sutiko atidėti „Brexit“ iki balandžio 12 dienos. Šią savaitę premjerė Theresa May bandys trečią kartą parlamentarus įtikinti pritarti jos „Brexit“ sutarties projektui.

Jeigu Bendruomenių Rūmai šiai sutarčiai pritars, Jungtinė Karalystė iš ES išstos gegužės 22-ąją. Priešingu atveju Londonas turės iki balandžio 12-osios pranešti, ką planuoja daryti toliau.

Tuomet atidėti „Brexit“ daug vėlesniam laikui bus įmanoma tik tuo atveju, jeigu Britanija dalyvaus gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Sekmadienį Londone vyko apie milijoną žmonių pritraukusi demonstracija dėl antro referendumo, daugiau nei penki milijonai žmonių pastarosiomis dienomis pasirašė peticiją dėl skyrybų su Briuseliu atšaukimo.

Kas įvyks šią savaitę?

BBC pateikia galimų įvykių Jungtinės Karalystės parlamente tvarkaraštį.

PIRMADIENIS: Britų parlamentarai Bendruomenių Rūmuose aptars būsimus „Brexit“ žingsnius ir kelias pataisas – galimas alternatyvas – Th.May planui. Dėl jo šią savaitę greičiausiai bus balsuojama dar kartą.

Siekiant nustatyti, kurios alternatyvos sulaukia didžiausios paramos, vėliau šią savaitę vyks „indikaciniai balsavimai“.

ANTRADIENIS: Th.May trečią kartą galėtų inicijuoti balsavimą dėl su Briuseliu susiderėto skyrybų sutarties projekto. Tačiau vyriausybė tikina tai darysianti tik tuo atveju, jei bus užtikrinta, kad projektui pritars dauguma parlamentarų.

VIDEO: Ant Vivienne Westwood podiumo – protestas: kritikavo klimato atšilimą, Brexit ir kapitalizmą

TREČIADIENIS: Šią dieną vyks „indikaciniai balsavimai“. Kol kas nežinoma, ar parlamentarai galės balsuoti laisvai, ar pagal partijos liniją. Tikimybė, kad bus pasiektas kelių partijų susitarimas, nėra aukšta.

KETVIRTADIENIS: Dar viena galimybė surengti trečiąjį balsavimą dėl Th.May plano. Premjerė gali tikėtis, kad „Brexit“ rėmėjai galiausiai parems susitarimo projektą, kadangi „indikaciniai balsavimai“ sufleruoja, jog kitu atveju JK lauktų minkštesnis „Brexit“ scenarijus. Tuo skyrybų su Briuseliu rėmėjai nebūtų patenkinti.

PENKTADIENIS: Šią dieną buvo numatytas JK pasitraukimas iš Europos Sąjungos. Bendrijai sutikus atidėti skyrybas, anksčiausiai tai įvyks balandžio 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas