Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 17

Svarbu žinoti. Pasakė, kas Ukrainai pavyko ir kas nepavyko taikos susitikime

Birželio 15-16 d. Šveicarijoje Ukrainos iniciatyva surengtas pasaulinis taikos aukščiausiojo lygio susitikimas buvo didžiausias toks forumas šios šalies istorijoje. Dabar Vakarų žiniasklaida analizuoja, ar jis buvo sėkmingas.
Volodymyras Zelenskis ir Giorgia Meloni
Volodymyras Zelenskis ir Giorgia Meloni / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavo apie 100 šalių ir organizacijų delegacijų. 78 valstybės pasirašė baigiamąjį komunikatą, kuriame buvo raginama užtikrinti branduolinę energetiką, aprūpinimą maistu ir grąžinti visus karo belaisvius bei pagrobtus vaikus.

„Spiegel“: susitikimo sėkmę reikia vertinti dviem aspektais

Vokietijos leidinys „Spiegel“ pripažįsta, kad bent jau išoriškai aukščiausiojo lygio susitikimas buvo reikšmingas įvykis Ukrainai paremti. Leidinyje teigiama, kad „bent jau vizualiai“ tai buvo „įspūdingas susitikimas“, o Šveicarijai tai taip pat buvo didžiausias aukščiausiojo lygio susitikimas šalies rengiamų konferencijų istorijoje. Tai taip pat buvo pirmasis taikos aukščiausiojo lygio susitikimas nuo tada, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Jo baigiamasis komunikatas „turėjo daug aiškesnį toną, nei buvo galima įsivaizduoti“, pabrėžiama straipsnyje. Visi dokumento reikalavimai nukreipti prieš Rusiją ir yra „solidarumo parodymas“.

Kartu „Spiegel“ priduria, kad klausimas, ar laikyti aukščiausiojo lygio susitikimą sėkmingu, „yra sudėtingas“. Juk renginys turėjo tapti dviem platformomis vienu metu: pirma, solidarumo su Ukraina aukščiausiojo lygio susitikimu, kuriame kuo daugiau šalių paremtų Volodymyro Zelenskio taikos planą, ir, antra, „pradiniu signalu“ tikram taikos procesui, kuris turėtų apimti ir derybas su Rusija. Todėl „Spiegel“ siūlo aukščiausiojo lygio susitikimo sėkmę vertinti atskirai šiais dviem aspektais.

Kalbant apie pirmąjį tikslą – solidarumą su Ukraina, Vokietijos leidinys daugiau nei 100 delegacijų ir plačiausią šalių geografiją vadina „reikšminga sėkme“, taip pat ir aukščiausiojo lygio susitikimo organizatoriams šveicarams. Juk tiek Rusija, tiek Ukraina stengiasi į savo pusę patraukti neeuropietišką pasaulį ir Pasaulio Pietų šalis, o savo poziciją pateikti kaip daugumos pasaulio šalių poziciją. Taigi šia prasme, „kad ir kaip banaliai tai skambėtų“, vienas iš aukščiausiojo lygio susitikimo tikslų buvo kuo didesnė „šeimos nuotrauka“. Ir nepaisant to, kad susitikime nedalyvavo Kinija, Ukrainai tai iš esmės pavyko, rašoma „Spiegel“ straipsnyje.

Dėl antrojo tikslo – pradėti taikos derybas – kaip rašo Vokietijos leidinys, tai bus įvertinta tik po kurio laiko ir retrospektyviai. Kitaip tariant, tik nuo tolesnės karo eigos, taip pat nuo Rusijos, kaip agresorės, ir Ukrainos, kaip užpultosios šalies, tikslų ir veiksmų priklausys, ar aukščiausiojo lygio susitikimas Šveicarijoje duos rezultatų. Maskva V.Zelenskio pasiūlytame taikos plane įžvelgia tik savo pačios pasidavimą, o pati bando įpiršti Kyjivui „planą“, kuris iš tikrųjų yra Ukrainos pasidavimas, pastebi „Spiegel“.

Todėl aukščiausiojo lygio susitikimas, kaip tolesnio taikos proceso pradžia, pasak „Spiegel“, turėtų „bent jau reikšti, kad pasibaigus aukščiausiojo lygio susitikimui bus aišku, kas bus daroma toliau“.

„Niekam ne paslaptis, kad jau seniai dirbama prie kito aukščiausiojo lygio susitikimo, kuriame dalyvautų Rusija“, – rašo straipsnio autoriai, primindami, kad tarp vietų buvo svarstoma ir Saudo Arabija, kuri pasisiūlė būti tarpininke. Tačiau baigiamajame aukščiausiojo lygio susitikimo komunikate apie tokį susitikimą „net neužsimenama“, pažymi „Spiegel“. Kartu, nepaisant neigiamų lūkesčių, Saudo Arabija vis dėlto pasiuntė į Šveicariją savo atstovą, užsienio reikalų ministrą, kuris nepasirašė komunikato ir pareiškė, kad „rimtoms deryboms“ reikalingi „sunkūs kompromisai“ ir kad bet kokiame tvariame taikos procese turi dalyvauti Rusija.

„Politico“: tvyrojo Rusijos šmėkla

„Politico“ rašo, kad po Vladimiro Putino ultimatumų dieną prieš renginį „virš aukščiausiojo lygio susitikimo tvyrojo Rusijos šmėkla“. Nors Ukraina ir kitos valstybės greitai atmetė ultimatumus, „tai dar labiau sustiprino realybę, kad galiausiai teks turėti reikalų su Kremliumi“, pažymi leidinys. Be to, nors apie 80 iš 101 delegacijos pritarė galutiniam komunikatui, kuriame išreiškiama parama Ukrainos teritoriniam vientisumui, šį rezultatą „aptemdė pagrindinės Rusijai palankios šalys“, įskaitant Saudo Arabiją, Indiją ir Pietų Afriką, kurios nepritarė galutinei aukščiausiojo lygio susitikimo deklaracijai. Kinija apskritai ignoravo šį renginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius