Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 24 /19:47

Ar tikrai Švedijos premjeras kalbėjo apie Izraelio teisę vykdyti genocidą?

Socialiniuose tinkluose pasipylė įrašai, kuriuose Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas cituojamas tariamai sakantis, kad Izraelis turi teisę vykdyti genocidą. Kalbėdamas ant scenos politikas padarė klaidą. Vyriausybė suskubo pareikšti, kad jo žodžiai buvo iškraipyti ir pasitelkti dezinformacijai.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Genocidas“ neištarė, bet visi išgirdo

Platinamas įrašas, kaip pranešė BNS, yra iš antradienį Geteborge vykusios U.Kristerssono klausimų ir atsakymų sesijos. Jos metu premjeras, kalbėdamas apie Izraelio ir „Hamas“ konfliktą, greičiausiai suklydo.

Filmuotoje medžiagoje girdėti, kad politikas suklysta, bandydamas pasakyti, jog Švedija ir Europos Sąjunga (ES) sutaria, kad Izraelis turi teisę į gynybą pagal tarptautinę teisę.

Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad Ulfas Kristerssonas pasitaisė, bet vis tiek aiškina, esą jis kalbėjo apie genocidą
Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad Ulfas Kristerssonas pasitaisė, bet vis tiek aiškina, esą jis kalbėjo apie genocidą

„Švedija ir ES vieningai laikosi nuomonės, kad Izraelis turi teisę į…“ – kalbėjo jis.

U.Kristerssonas vietoj žodžio „gynyba“ (švediškai försvar) pradėjo sakyti folk-, bet iškart stabtelėjo ir pasitaisė.

Auditorija į tai sureagavo audringai: daugelis ėmė juoktis, šaukti „Ar jie turi teisę į genocidą?“, „Ar Izraelis gali vykdyti genocidą?“, „Mes tai girdėjome!“

Mat kai kurie susirinkusieji suprato, esą U.Kristerssonas ketino pasakyti folkmord (švediškai „genocidas“). Šis žodis panašus į kitą švedų kalbos žodį folkrätt („tarptautinė teisė“).

Nors ministras pirmininkas akimirksniu pasitaisė, socialiniuose tinkluose platinamas 20 sekundžių trukmės įrašas su cituotais jo žodžiais ir auditorijos reakcija.

Daugelyje įrašą lydinčių paaiškinimų atkreiptas dėmesys, kad jis neištarė žodžio „genocidas“, ir nurodyta, ką iš tiesų pasakė, galiausiai vis tiek pridedamas komentaras apie genocidą.

Ne vienas internautas politiko klaidą pavadino Froido paslydimu (angl. Freudian slip). Psichoanalizėje taip arba parapraksija vadinama kalbos, atminties arba fizinio veiksmo klaida, atsirandanti dėl nesąmoningo prislopinto noro ar galvojimo.

Įžvelgė priešiškų jėgų darbą

„Šiuo metu platinami klipai su netiksliais vertimais ir iškraipytais Švedijos ministro pirmininko žodžiais, kuriuos jis neva pasakė per viešą susitikimą Geteborge“, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) paskelbė švedų civilinės gynybos ministras Carlas Oskaras Bohlinas.

„Tikslas akivaizdus: pakenkti Švedijos įvaizdžiui užsienyje ir prisidėti prie tolesnės poliarizacijos ir susiskaldymo“, – pridūrė jis.

BNS teigimu, renginys apskritai buvo neramus: protestuotojai ir žmonės iš minios šūkavo bei trukdė U.Kristerssonui kalbėti.

C.O.Bohlinas pažymėjo, kad šį naratyvą stiprina „veikėjai, dalyvaujantys dezinformacijos kampanijoje, susijusioje su socialinėmis paslaugomis Švedijoje“.

Vėliau socialiniame tinkle „Facebook“ premjeras paskelbė, kad kalbą nutraukė politiniai diversantai, kurie, regis, atvyko tik tam, kad išlietų „savo pyktį dėl Švedijos ir ES politinės pozicijos konflikto Artimuosiuose Rytuose“ klausimu.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billströmas savo ruožtu „X“ teigė, kad šalis matė „priešiškai nusiteikusius veikėjus, bandančius melagingai iškraipyti mūsų premjero žodžius“.

Ekrano nuotr. iš „X“/x Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad Ulfas Kristerssonas pasitaisė, bet vis tiek aiškina, esą jis kalbėjo apie genocidą
Ekrano nuotr. iš „X“/x Socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad Ulfas Kristerssonas pasitaisė, bet vis tiek aiškina, esą jis kalbėjo apie genocidą

„Neprisidėkite prie to. Jis pasakė, kad Švedija ir ES tvirtai remia Izraelio teisę gintis“, – pabrėžė ministras.

2022 metais Švedijoje buvo vykdoma plataus masto dezinformacijos kampanija teigiant, kad šalies socialinės tarnybos grobia musulmonų vaikus ir atiduoda juos krikščionims. Šalis buvo priversta viešai paneigti šiuos kaltinimus.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Švedijos premjeras U.Kristerssonas nesakė, kad Izraelis turi teisę vykdyti genocidą. Kalbėdamas jis suklydo pradėjęs sakyti ne tą žodį, bet iškart pasitaisė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas