Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos gynybos ministras P.Jonsonas pakviestas vizito į Turkiją

Švedijos gynybos ministras Palas Jonsonas ketvirtadienį pranešė, kad jį į Ankarą pakvietė kolega iš Turkijos.
Švedijos gynybos ministras Palas Jonsonas
Švedijos gynybos ministras Palas Jonsonas / „AP“/„Scanpix“

Tai bus pirmasis švedų pareigūno vizitas nuo tada, kai Stokholme kurdų grupė surengė akciją, kurios metu aukštyn kojomis ant virvės buvo pakabinta Turkijos prezidentą vaizduojanti lėlė.

Ši akcija sukėlė įtampą tarp Turkijos ir Švedijos vyriausybių.

„Gavau gynybos ministro Hulusi Akaro kvietimą atvykti į Ankarą ir tikiuosi, kad kitos savaitės pabaigoje galėsiu vykti į šią kelionę“, – teigė P.Jonsonas Švedijos transliuotojui SVT.

Turkija pasmerkė Švedijos prokuroro sprendimą nepradėti tyrimo dėl protesto prie Švedijos rotušės pavadinusi jį absurdišku.

Reaguodama į incidentą, Ankara atšaukė Švedijos parlamento pirmininko vizitą.

Švedijos apygardos prokuroras Lucas Erikssonas naujienų agentūrai AP pranešė, kad nusprendė nepradėti baudžiamojo tyrimo dėl Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą vaizduojančios lėlės pakabinimo Stokholme, teigdamas, kad jokių neteisėtų veiksmų nebuvo padaryta.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad šis protestas laikytinas rasizmu ir neapykantos kurstymu.

M.Cavusoglu pridūrė, kad sprendimas nevykdyti tyrimo „prieštarauja visuotinei teisei ir yra nusikaltimas pagal tarptautinę teisę“.

Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas šią protesto akciją pavadino sabotažu prieš valstybės siekį įstoti į NATO.

Turkija delsia patvirtinti Švedijos prašymą prisijungti prie NATO, nebent šios šalies vyriausybė imsis griežtesnių priemonių prieš kurdų kovotojus, kuriuos Ankara laiko keliančiais grėsmę visuomenės ir valstybės saugumui.

Stokholmas ir Helsinkis, reaguodami į praėjusių metų vasarį pradėtą Rusijos invaziją į Ukrainą, atsisakė dešimtmečius vykdytos karinio neprisijungimo politikos ir pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo gynybos aljanso.

Švedijos ir Suomijos narystę jau ratifikavo 28 NATO šalių parlamentai. Turkija ir Vengrija yra vienintelės patvirtinimo dar nesuteikusios narės.

Birželio pabaigoje Turkija ir Švedija pasirašė susitarimo memorandumą, sudariusį sąlygas pradėti narystės procesą.

Tačiau Ankara teigia, kad jos reikalavimai tebėra neįvykdyti, visų pirma dėl Turkijos piliečių, kuriuos šalies valdžia nori patraukti baudžiamojon atsakomybėn už „terorizmą“, išdavimo.

Švedijos vyriausybė pabrėžė, kad galutinį žodį šiose bylose tars jos nepriklausomi teismai.

Šeštadienį R.T.Erdogano patarėjas užsienio politikos klausimais Ibrahimas Kalinas žurnalistams sakė, kad jo šalis nepasiruošusi ratifikuoti Švedijos narystės NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas