Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Šveicarija imasi neeilinių priemonių Ukrainos taikos susitikimo saugumui užtikrinti

Prieš šį savaitgalį rengiamą Ukrainos taikos susitikimą Šveicarija vykdo dideles saugumo operacijas, kad atremtų fizines ir kibernetines grėsmes, taip pat dezinformacijos atakas. 
Pierre Albouy / REUTERS
Pierre Albouy / REUTERS

Į dviejų dienų susitikimą prabangiame Biurgenštoko kurorte Šveicarijos Alpėse turėtų atvykti dešimtys valstybių ir vyriausybių vadovų. Kurorte dislokuota iki 4 tūkst. karių, kad būtų užtikrintas delegacijų saugumas. 

Už išskirtinio viešbučio komplekso esančiame slėnyje įrengta laikina kariškių sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, o viešbučio teritorijoje iškilo apie 6,5 km ilgio tvorų, aštuonis kilometrus nusidriekė pjaunančios vielos užtvaros.

„Tokio masto įvykiui reikalingos visapusiškos apsaugos priemonės“, – prieš aukščiausiojo lygio susitikimą sakė Šveicarijos prezidentė Viola Amherd.

Užtikrinti saugumą kalnų kurorte, iš trijų pusių apsuptame vandens, nėra itin sudėtinga užduotis. 

Daugiau nei 400 vietos gyventojų, turinčių namus ir ūkius už kontrolės punkto, norėdami patekti į „raudonąją zoną“, turės gauti specialius leidimus. 

Nepaisant tarptautinės renginio svarbos, atsakomybė už saugumą tenka mažam Nidvaldeno kantonui.

Penktame mažiausiame iš 26 Šveicarijos kantonų gyvena apie 45 tūkst. gyventojų. 

Kibernetinės atakos ir dezinformacija 

Prabangiame kurorte dislokuotos pajėgos užtikrins infrastruktūros apsaugą, oro transportą ir žvalgybą, Liucernos ežero stebėjimą, logistinę ir valdymo paramą.

Kariai jau kelias dienas užima pozicijas kelyje į kurortą. 

Sraigtasparnių nusileidimo aikštelė buvo įrengta ant metalinių konstrukcijų plyname lauke. Šalia ganosi karvės su parištais varpeliais.

Aptvertoje aikštelėje vienu metu gali tilpti penki sraigtasparniai.

Susitikimo metu Šveicarijos žvalgybos tarnybos taip pat prisidės prie saugumo pastangų nustatant galimas grėsmes ir užkertant joms kelią. 

Valdžios institucijos nurodė, kad specialistai sustiprins radioaktyvumo lygio stebėseną susitikimo teritorijoje, baiminantis galimos branduolinės, biologinės ar cheminės grėsmės. 

Be galimų fizinių grėsmių, Šveicarija susiduria su kibernetinėmis atakomis ir dezinformacija, nukreipta prieš viršūnių susitikimą. 

Rusija, kuri prieš daugiau nei dvejus metus pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, į susitikimą nebuvo pakviesta. 

Šveicarijos užsienio reikalų ministras Ignazio Cassisas (Injacijus Kasisas) sakė, kad yra „akivaizdus interesas sutrikdyti sklandžią konferencijos eigą“.

Jis pridūrė, kad prieš savaitgalio susitikimą padaugėjo dezinformacijos, įskaitant „isteriškas ar įžeidžiančias laidas, net netikras naujienas“.

Šveicarijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras prieš Ukrainos taikos konferenciją įsteigė techninės analizės centrą ir ryšių platformą, skirtą pranešti apie kibernetinių grėsmių pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius