Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šveicarijoje panaudojus eutanazijai skirtą prietaisą sulaikyti keli žmonės

Šveicarijos policija antradienį pranešė, kad ankstesnę dieną šiauriniame Šafhauzeno kantone panaudojus prieštaringai vertinamą eutanazijai skirtą prietaisą „Sarco“ buvo sulaikyti keli asmenys.
Sarco savižudybės mašinos pristatymas Ciuriche. / Denis Balibouse / REUTERS
Sarco savižudybės mašinos pristatymas Ciuriche. / Denis Balibouse / REUTERS

Kantono policija pranešė, kad kapsulė buvo panaudota pirmadienį miško namelyje, o sulaikytiesiems gresia baudžiamoji byla.

„Šafhauzeno kantono prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą keliems asmenims dėl raginimo ir padėjimo nusižudyti (...) ir keli asmenys buvo uždaryti į policijos areštinę“, – pranešė regiono policija.

Nyderlandų laikraštis „Volkskrant“ antradienį pranešė, kad policija sulaikė vieną jo fotografą, kuris norėjo nufotografuoti „Sarco“ naudojimą.

Šveicarijoje, kur aktyvi eutanazija uždrausta, tačiau pagalbinė mirtis įteisinta jau kelis dešimtmečius, šis prietaisas sukėlė daugybę teisinių ir etinių klausimų.

2019 metais pristatytas „Sarco“ prietaisas yra nešiojama žmogaus dydžio kapsulė, kurioje deguonis pakeičiamas azotu, todėl mirštama nuo hipoksijos.

Ji yra savarankiškai valdoma viduje esančiu mygtuku, todėl mirtis įvyksta be medikų priežiūros.

Šią liepą organizacija „The Last Resort“ pristatė „Sarco“ kapsulę Ciuriche, teigdama, kad tikisi, jog ji bus pirmą kartą panaudota per kelis mėnesius, ir nemato jokių teisinių kliūčių ją naudoti Šveicarijoje. 

Naujienų agentūrai AFP adresuotame pareiškime organizacija nurodė, kad pirmadienį šiuo prietaisu pasinaudojo sunkiai serganti 64 metų moteris iš Jungtinių Valstijų.

Tuo metu Šveicarijos teisingumo ministrė Elisabeth Baume-Schneider (Elizabet Baumė Šnaider) pareiškė, kad tokio prietaiso naudojimas prieštarauja šalyje galiojantiems įstatymams.

„Pirma, jis neatitinka produktų saugos teisės aktų reikalavimų, todėl negali būti tiekiamas rinkai. Antra, atitinkamas azoto naudojimas neatitinka Cheminių medžiagų įstatymo tikslo straipsnio“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas