Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tai didžiulis smūgis Putino prestižui“: ekspertai įvertino ukrainiečių puolimą Kurske

Vladimiras Putinas šaltu žvilgsniu pažvelgė į Rusijos kariuomenės vadą generolą Valerijų Gerasimovą. Trečiadienį Kremliaus paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad Rusijos prezidentas nepatenkintas naujienomis iš pietinės Kursko srities.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu šimtai Ukrainos karių, remiami tankų ir saugomi priešlėktuvinės gynybos, veržėsi į regioną. Rusų kariai pasidavinėjo, šimtai rusų civilių gyventojų Sudžos mieste ir jo apylinkėse bėgo su viskuo, ką galėjo pagriebti, pasakoja transliuotojas CNN.

Per dvejus su puse metų trunkantį karą tai buvo precedento neturintis Ukrainos įsiveržimas į Rusiją. Kremliuje surengtame posėdyje V.Putinas sakė, kad tai neva buvo „dar viena didelė Kyjivo provokacija“. Laikinai gubernatorius paskelbė nepaprastąją padėtį, apibūdindamas situaciją kaip „labai sudėtingą“.

Operatyvinė staigmena

Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) atstovas George'as Barrosas teigia, kad ukrainiečiai „pasiekė operatyvinę staigmeną, nors turėjo nedaug šansų, ir šiuo metu naudojasi nepakankamu Rusijos pasirengimu pasienio zonose“. (Ta pati taktika pasiteisino 2022 m. rugsėjį, kai jie per savaitę atgavo didžiąją dalį okupuoto Charkivo regiono).

Rusijos pulkas, kuriam buvo pavesta ginti šią sienos dalį, paliko savo pozicijas. Kelios dešimtys karių pateko į nelaisvę, todėl prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė „ypatingą padėką mūsų kariams ir daliniams, kurie papildo „mainų fondą“ – paimdami okupantus į nelaisvę ir taip padėdami išlaisvinti mūsų žmones iš Rusijos nelaisvės“.

Ukrainiečiai apie rusų koloną galėjo sužinoti iš daugybės vaizdo kamerų

Stopkadras/Atakuota rusų kolona Kursko srityje
Stopkadras/Atakuota rusų kolona Kursko srityje

Ketvirtadienio vakarą netoli Rylsko miesto raketomis buvo apšaudyta rusų pastiprinimo kolona, galbūt todėl, kad ukrainiečiams pavyko įsilaužti į daugybę eismo kamerų, kurios įrengtos Rusijos greitkeliuose. Rusų tinklaraštininkas Aleksandras Kocas sakė, kad važiavo tuo maršrutu. „Pastebėjau, kad palei visą greitkelį veikia kameros. Jos tiesiog mirksi šviesomis“.

Nesulaukdamos didelio pasipriešinimo ukrainiečių brigados per pirmąsias dvi operacijos dienas prasiveržė daugiau kaip 20 km į Kursko teritoriją.

Gera žvalgyba leido pažengusiems daliniams judėti į priekį chaotiškame mūšio lauke, dažnai apeinant rusų gynybą. Iki penktadienio Rusijos valdžia prarado mažiausiai 250 kvadratinių kilometrų teritorijos kontrolę, kaip rodo kelios nepriklausomos analizės ir CNN žemėlapiai.

Tai nebuvo tik tuščias Rusijos kaimo plotelis. Tarp Ukrainos kontroliuojamų vietų buvo ir gamtinių dujų tranzito mazgas netoli sienos, per kurį Rusija Europai tiekia didelius gamtinių dujų kiekius.

Kilo pykčio banga

Rusijoje vėl įsiplieskė pyktis, kuris buvo kilęs dėl nesėkmių karo pradžioje.

Buvęs regiono vadas Andrejus Guruliovas „Telegram“ paskelbė komentarą, kuriame reikalavo, kad kariniai prokurorai ištirtų vadų sprendimus perkelti dalinius iš Kursko regiono prieš puolimą.

Pasipiktino ir Rusijos civiliai gyventojai regione, kurių tūkstančiai turėjo bėgti iš savo namų. Rylsko miesto, esančio šiek tiek toliau nuo Ukrainos dalinių, vadovas penktadienį sakė, kad išvyko daugiau kaip pusė iš 15 000 gyventojų. Socialinės žiniasklaidos vaizdo įrašai iliustruoja civilių nusivylimą vangia kariuomenės reakcija – kai kurie kreipėsi tiesiai į prezidentą V.Putiną.

Tai didžiulis smūgis Putino prestižui

Stenfordo universiteto Hooverio instituto mokslinis bendradarbis Tomaszas Blusiewiczius sakė, kad Ukraina greičiausiai pasitrauks iš Kursko, bet tik tada, kai privers Rusiją perkelti kelias brigadas, kurios būtų išnaudojusios pozicijas fronto linijoje.

„Dabar jie turi keisti lokaciją. O rusams tai daryti sekasi prastai. Jiems blogai sekasi logistika, – sakė jis. – Tai buvo puikus Ukrainos žingsnis. ... Jie jau pasiekė didžiulę sėkmę, priversdami Rusiją perkelti savo karius, parodydami, kad Rusija yra bejėgė kitose srityse. Tai didžiulis prestižo smūgis Putinui“.

Dabar Ukrainai teks spręsti, ką ji darys su kontroliuojama teritorija Rusijoje, ir ar tai nesumažins pagrindinių gynybos pastangų fronte, rašo JAV leidinys „The Hill“.

Ukraina pakeitė karo naratyvą

GLOBSEC analitinio centro viceprezidentė politikai ir programoms Alena Kudzko teigė, kad, nepaisant neaiškios tolesnės įvykių raidos, „Ukraina jau sėkmingai pakeitė karo naratyvą įžengdama į Rusijos teritoriją“.

„Ukrainiečiai deda visas pastangas, kad pakeistų karo naratyvą. Prieš [Kurską] buvo jaučiama, kad karas tapo gana nuspėjamas, ir iš daugelio pusių karas jau buvo suvokiamas kaip įšaldytas. Šia ataka Ukrainai iš tikrųjų pavyko parodyti, kad iš tiesų yra erdvės padaryti šį karą nenuspėjamą, kad yra erdvės nustebinti Rusiją“, – sakė A.Kudzko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas