Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tai paskutinis žingsnis prieš kovines raketas“: ekspertas įvertino Japonijos atsaką rusų žvalgybos lėktuvui

Japonija pirmadienį pakėlė naikintuvus po to, kai Rusijos stebėjimo lėktuvas tris kartus pažeidė šalies oro erdvę. Tuo tarpu gynybos pajėgų orlaiviai pirmą kartą per dešimtmečius rusams atgrasyti panaudojo signalines raketas, skelbia naujienų svetainė „Japan Times“.
Naikintuvai
Naikintuvai / „AFP“/„Scanpix“

Gynybos ministras Minoru Kihara sakė, kad pirmadienio popietę Rusijos patrulinis lėktuvas IL-38 prie Hokaido Rebuno salos tris kartus – 1 minutę, 30 sekundžių ir 1 minutę – pažeidė Japonijos oro erdvę.

„Šiandien diplomatiniais kanalais pareiškėme griežtą protestą Rusijos vyriausybei, taip pat primygtinai prašome, kad tai nepasikartotų“, – pareiškė M.Kihara ministerijoje skubiai surengtoje spaudos konferencijoje.

Šis oro erdvės pažeidimas buvo pirmas nuo 2019 m. viešai paskelbtas Rusijos karinio orlaivio įskridimas į Japonijos oro erdvę, priminė ministras. Ir įvyko po to, kai praėjusio mėnesio pabaigoje prie Nagasakio prefektūros krantų prakrido Kinijos karinis šnipinėjimo lėktuvas. Japonija tą žingsnį pavadino „visiškai nepriimtinu“ ir pareiškė, kad šį skrydį laiko grėsme šalies saugumui.

Reaguodamas į pirmadienio incidentus, M.Kihara pasakojo, kad šalies naikintuvai F-15 ir F-35 iš pradžių perspėjo per radiją, o Rusijos orlaiviui trečią kartą įskridus į Japonijos oro erdvę, panaudojo signalines raketas, kurios, pasak jo, yra „viena iš priemonių, kurių galime imtis pažeidus mūsų oro erdvę“.

Signalinės raketos yra skirtos į temperatūrą reaguojančioms raketoms suklaidinti, tačiau jos taip pat paprastai naudojamos kitiems orlaiviams perspėti.

Pasak amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“, Japonija daugiau kaip 60 metų nenaudojo įspėjamųjų raketų prieš oro erdvės pažeidėjus.

„Tai pirmas kartas, kai Japonijos oro savigynos pajėgos panaudojo signalines raketas nuo 1958 m.“

M.Kihara nepateikė daugiau detalių apie susidūrimus, tačiau pažymėjo, kad Rusijos orlaivis neatliko jokių grėsmingų veiksmų japonų naikintuvų atžvilgiu.

Paskutinis žingsnis

Politologas Tomas Janeliūnas pirmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įžvalga apie tai, kad Rusija bando Japonijos kantrybę ir ribas.

„Rusija darosi vis įžūlesnė, bandydama kaimyninių šalių kantrybės ribas. Ir ne tik Vakaruose, bet ir Rytuose: Japonijos oro erdvę ne kartą pažeidė Rusijos kariniai lėktuvai, o pirmadienį Japonijos oro gynybos pajėgos jau buvo per žingsnį nuo rimto atsako.

Paleistos įspėjamosios, signalinės raketos patruliuojančio IL-38 link. Tai paskutinis žingsnis prieš kovines raketas.“

Savaitgalį Latvijos valdžios institucijos taip pat pranešė, kad Rusijos naikintuvai pažeidė jų oro erdvę. Jiems palydėti į orą buvo pakelti naikintuvai „Eurofighter“.

Tuo tarpu kiek anksčiau, birželį, Suomija apkaltino Rusiją pažeidus jos oro erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas