Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taifūnui „Krathon“ pasiekus Taivaną saloje nedirba mokyklos ir biurai

Taifūnas „Krathon“ ketvirtadienį pasiekė Taivano pietinę dalį, pranešė salos meteorologijos agentūra.
Taifūnui „Krathon“ pasiekus Taivaną saloje toliau uždarytos mokyklos ir biurai / - / AFP
Taifūnui „Krathon“ pasiekus Taivaną saloje toliau uždarytos mokyklos ir biurai / - / AFP
Temos: 2 Taivanas Taifūnas

Dėl vėjo ir liūčių saloje, kur jau žuvo du ir buvo sužeista daugiau kaip 100 žmonių, antrą dieną nedirba mokyklos ir biurai. 

Anot Centrinės orų administracijos (CWA), prieš tai, kai „Krathon“ pasiekė pietinį Gaosiongo uostamiestį, taifūno vėjo greitis siekė 35 m per sek., o gūsių – 45 m per sekundę.

„Taifūnas „Krathon“ apie 12 val. 40 min. (7 val. 40 min. Lietuvos laiku) pasiekė sausumą netoli Gaosiongo Siaogango rajono“, – pranešė CWA susirašinėjimo programėlėje „Line“.

Nors CWA vadovas Cheng Chia-pingas (Čeng Čiapingas) trečiadienį sakė, jog pasiekęs sausumą taifūnas turėtų greitai susilpnėti, Gaosiongo gyventojai buvo paraginti slėptis.

„Šioje vietovėje taifūnas atneš visa griaunantį vėją. Slėpkitės kuo greičiau“, – teigiama CWA įspėjime, kuris ketvirtadienį buvo penkis kartus išsiųstas į gyventojų mobiliuosius telefonus.

Gaosiongo meras Chen Chi-mai (Čen Čimajus) žurnalistams sakė, kad prieš taifūnui pasiekiant sausumą miestas susidūrė su „stipriausiais vėjais“.

„Raginame gyventojus neiti į lauką, nebent tai būtina, – teigė jis. – Kol kas Gaosionge užregistruoti 356 nelaimės atvejai, daugiausia – virstantys medžiai ir reklaminiai stendai.“

Saloje liūtys ir galingi vėjai jau nusinešė mažiausiai dviejų žmonių gyvybes, du žmonės dingo be žinios, o dar 123 buvo sužeisti, pranešė Nacionalinė priešgaisrinė agentūra.

Antradienį į ligoninę buvo skubiai nugabentas 70-metis vyras, kuris nukrito genėdamas medžius rytinėje Hualieno apygardoje. Kitą dieną jis ligoninėje mirė.

Trečiadienį taip pat mirė 66 metų vyras, kuris pirmadienį buvo paguldytas į ligoninę netoliese esančiame Taitunge. Šis vyras buvo sužalotas, kai jo sunkvežimis atsitrenkė į didžiulį akmenį, nusiritusį ant kelio.

„Krathon“ sutrikdė eismą, todėl jau antrą dieną sustabdyti visi vidaus skrydžiai ir atšaukta apie 240 tarptautinių skrydžių.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, ketvirtadienį visame Taivane buvo evakuota beveik 10 tūkst. žmonių.

Nuošliaužos, vėjai, potvyniai

„Krathon“ sukėlė purvo nuošliaužų ir potvynių, kai kuriose vietovėse apgadino namų ir kelių, teigė pareigūnai ir žiniasklaida.

Gaosionge stiprūs vėjo gūsiai parbloškė tris motociklininkus, taip pat purtė pastatus, išdaužė kai kurių namų langus ir išvertė medžių.

Netoliese esančios Pingdongo apygardos pakrantę talžė galingos bangos, vanduo liejosi ant vieno kelio ir šis dėl to dviejose vietose įgriuvo, rodė televizijos filmuota medžiaga.

Naujajame Taibėjuje salos šiaurėje, kur lietus ir vėjas vis stiprėjo, purvo nuošliauža nubloškė didelę uolą ant šventyklos, esančios netoli šlaito, ir iš dalies sugriovė jos stogą, pranešė televizija SET TV.

Taivanas įpratęs prie dažnų atogrąžų audrų nuo liepos iki spalio, tačiau ekspertai sako, kad dėl klimato kaitos jos tapo intensyvesnės.

Liepą „Gaemi“ tapo stipriausiu taifūnu Taivane per pastaruosius aštuonerius metus. Šis taifūnas pareikalavo mažiausiai 10 gyvybių, dar šimtai žmonių buvo sužeisti, Gaosionge kilo dideli potvyniai.

„Krathon“ pasiekė Taivaną prieš tai smogęs atokiai Filipinų salų grupei, kur nutraukė elektros tiekimą ir ryšius, apgadino daug namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas