Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 23 /12:23

Tailande 12 studentų aktyvistų apkaltinti karaliaus įžeidimu

Tailande 12 studentų aktyvistų dėl praėjusių metų mitingo, kurio metu buvo reikalaujama reformuoti monarchiją, ketvirtadienį buvo apkaltinti valdovo įžeidimu ir kurstymu maištauti, pranešė jų advokatai.
Protestuotojai Tailande
Protestuotojai Tailande / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Tailandas Protestas

Daugiausia studentų aktyvistų vadovaujamas judėjimas už demokratiją prieš metus kilo dėl visuomenės nepasitenkinimo premjero Prayuto Chan-O-Cha administracija.

Kaip svarbus protestuotojų reikalavimas išsikristalizavo raginimas reformuoti monarchiją. Šis klausimas, kažkada buvęs tabu, dėl studentų vadovautų mitingų, kuriuose piko metu dalyvaudavo dešimtys tūkstančių žmonių, virto vieša diskusija.

Per vieną tokį protestą spalio mėnesį tūkstančiai žmonių žygiavo prie Vokietijos ambasados, taip mesdami iššūkį karaliui, daug metų praleidusiam Vokietijoje.

„Visi 12 [atsakovų] apkaltinti... valdovo įžeidimu ir... kurstymu maištauti; jauniausiajam [atsakovui] yra 20 metų“, – pranešė šiems studentams atstovaujanti organizacija „Thai Lawyers for Human Rights“ (TLHR).

„Pagrindinė priežastis kaltinimams yra mitingas ir kalbos... priešais Vokietijos ambasadą“, – sakoma pranešime.

Galiausiai studentai buvo paleisti už užstatą su keliomis sąlygomis, įskaitant reikalavimą „nevykdyti tolesnių nusikaltimų, susijusių su karaliaus institucija“, nurodė TLHR.

Dar vienas minėto mitingo dalyvis penktadienį taip pat turėtų stoti prieš teismą išklausyti tokių pačių kaltinimų.

Pasak kritikų, itin griežtas karaliaus apsaugos nuo šmeižto įstatymas yra per plačiai interpretuojamas ir naudojamas prieš politinius oponentus. Įstatymo, kuriuo įtakingas karalius Maha Vajiralongkornas apsaugomas nuo bet kokios kritikos, panaikinimas yra tarp pagrindinių judėjimo už demokratiją reikalavimų.

Pagal šį įstatymą jau apkaltinta dešimtys protestuotojų; garsiausiems veikėjams pateikta po kelis kaltinimus, susijusius su įvairiais protestais.

Už kiekvieną tokį kaltinimą gresia įkalinimas iki 15 metų.

Vokietijos žaliųjų parama

Prieš teismo kaltinamąjį aktą Vokietijos Žaliųjų partija parėmė jaunuosius protestuotojus.

„Turi būti užtikrintas... jų teisingas teismas, Vokietijos ambasados atstovams [turi būti] suteikta galimybė dalyvauti procese“, – sakoma trečiadienį paskelbtame partijos narių pareiškime.

„Neabejotinai smerkiame šias drakoniškas priemones, įskaitant politiškai motyvuotus kaltinimus, prieš taikius demonstrantus“, – sakoma pareiškime.

Studentų lyderė Patsaravalee Tanakitvibulpon išėjusi iš teismo naujienų agentūrai AFP pasakė, kad nepaprastai džiaugiasi šiuo pareiškimu.

„Juo pademonstruojama parama tarptautiniam principui, atitinkančiam tai, ką darome mes“, – pridūrė ji.

Tarp kitų svarbių judėjimo reikalavimų yra reikalavimai atsistatydinti 2014-ųjų perversmą suorganizavusiam buvusiam kariuomenės vadui Prayutui Chan-O-Cha ir perrašyti kariškių parašytą Tailando konstituciją.

Pastaraisiais mėnesiais, tailandiečiams grumiantis su COVID-19 banga, protestuotojai labiausiai skundžiasi Prayuto Chan-O-Cha darbu dėl pandemijos.

Šią savaitę socialiniuose tinkluose plito saitažodis „Prayutai, lauk“, dar kelioms Tailando provincijoms paskelbus dalinį karantiną dėl kone kasdien fiksuojamų rekordinių naujų COVID-19 atvejų skaičių.

Iš viso Tailande jau užregistruota per 453 tūkst. COVID-19 atvejų ir 3 697 mirties nuo šios ligos atvejai. Daugiausiai COVID-19 atvejų nustatyta nuo balandžio, po protrūkio Bankoko politinio elito pamėgtuose naktiniuose klubuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai