Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tailando rinkimuose pergalė prognozuojama opozicijai

Tailande sekmadienį įvyks rinkimai, kuriuose, kaip tikimasi, bus atmesta buvusio perversmo lyderio ministro pirmininko Prayuto Chan-O-Cha kandidatūra, o daugiausia mandatų turėtų laimėti opozicija, kuriai vadovauja ištremto milijardieriaus Thaksino Shinawatros duktė.
Tailando laukia rinkimai
Tailando laukia rinkimai / „AFP“/„Scanpix“

Apklausos rodo, kad rinkėjai nusiteikę užbaigti beveik dešimtmetį trukusį kariškių remiamą valdymą, sukėlusį ekonominį sąstingį ir, teisių gynimo grupių teigimu, nerimą keliantį pagrindinių laisvių suvaržymą.

Šie rinkimai yra pirmieji po to, kai beveik prieš trejus metus jaunimo vadovaujami prodemokratiniai protestai precedento neturėjusiais raginimais reformuoti itin turtingo šalies karaliaus Mahos Vajiralongkorno įgaliojimus pakeitė karalystės politinį klimatą.

Apklausose pirmauja partija „Pheu Thai“, kuriai vadovauja 36 metų Paetongtarn Shinawatra, jauniausia buvusio premjero Thaksino Shinawatros, nušalinto per 2006-ųjų perversmą, duktė. Gegužės 1-ąją pagimdžiusi sūnų, ji greitai grįžo į rinkimų kampaniją, nors kol kas tik vaizdo ryšiu.

Tačiau pagal chuntos parengtą konstituciją kariuomenės parinktam Senatui suteikiamas svarbus balsas renkant ministrą pirmininką – tai gali užkirsti „Pheu Thai“ kelią į valdžią.

Buvęs kariuomenės vadas Prayutas Chan-O-Cha valdžią užėmė per 2014-aisias įvykusį perversmą, kai nušalino Paetongtarn Shinawatros tetą Yingluck Shinawatrą, o po prieštaringai vertinamų 2019-ųjų rinkimų tapo ministru pirmininku vadovaudamas daugiapartinei koalicijai.

69-erių vyras save pristatė kaip kandidatą, turintį šiam darbui reikalingos patirties, tačiau apklausose jis smarkiai atsilieka. Į jo pusę skrieja kaltinimai dėl smunkančios šalies ekonomikos ir silpno atsigavimo po pandemijos, kuri pakirto itin svarbų karalystės turizmo sektorių.

„Pažvelkite į mūsų šalį – ar manote, kad po ketverių metų mūsų ekonomika yra gera?“ – naujienų agentūrai AFP Bankoke sakė 50-metis biuro darbuotojas Wan Sirichai.

„Jiems nereikalingi įgūdžių turintys žmonės šaliai valdyti, bet jie naudojasi nepotizmu, kad padėtų savo artimiems draugams, – pridūrė jis. – Tiesiog noriu, kad ateitų protingi žmonės ir pakeistų šalį.“

Sekmadienį, likus savaitei iki pagrindinio balsavimo dienos, rinkėjai, nepaisydami alinančio karščio, masiškai dalyvavo išankstiniame balsavime. Analitikų teigimu, tai rodo, jog 52 mln. rinkėjų labai trokšta permainų.

„Baimės atmosfera“

Rinkimuose jaunatviška opozicija stoja prieš konservatyvią rojalistinę kariuomenės remiamą Bankoko valdžią, kuriai atstovauja Prayuto Chan-O-Cha partija „United Thai Nation“ ir „Palan Pracharath Party“ (PPRP), vadovavusi kadenciją baigiančiai valdančiajai koalicijai.

Valdant šiai vyriausybei labai padaugėjo baudžiamojo persekiojimo dėl valdovo orumo įžeidimo atvejų, o tai prisidėjo prie to, ką žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ pavadino baimės atmosfera rinkimų fone.

Po 2020-ųjų protestų, kurių metu buvo raginama pakeisti iki tol neliečiamą monarchiją, daugiau nei 200 žmonių buvo pateikti kaltinimai dėl karaliaus šmeižto.

Kadangi namų ūkių skolos yra didelės, o ekonomikos augimas nedidelis, daug dėmesio kampanijos metu buvo skiriama ekonomikai, kuri yra antra pagal dydį Pietryčių Azijoje.

Tačiau politikos srityje pasiūlyta nedaug naujovių, daugumai partijų dalyvaujant populistinių gerovės pažadų kare.

„Pheu Thai“ pažadėjo kiekvienam vyresniam nei 16 metų piliečiui suteikti 10 000 batų (271 eurą) skaitmeninėje piniginėje, o kiti pažadėjo padidinti minimalų darbo užmokestį ir skirti pinigines subsidijas ūkininkams.

Dar vieno perversmo grėsmė

Nuo 2001-ųjų „Pheu Thai“ ir ankstesnės jos atmainos visuose rinkimuose laimėdavo daugiausia mandatų, tačiau du partiją atstovavę premjerai buvo nušalinti perversmais, o du – teismo sprendimu.

Paetongtarn Shinawatra paragino rinkėjus pasiekti triuškinamą pergalę, kad kariškių paskirtas Senatas neužkirstų kelio partijai pasiekti aukščiausią valdžios postą.

Reikšmingas žaidėjas šiuose rinkimuose bus radikali „Move Forward Party“ (MFP), artimiausia „Pheu Thai“ varžovė viešosios nuomonės apklausose. Ši politinė jėga sulaukė senosiomis partijomis nepatenkinto jaunimo, išėjusio į gatves 2020-aisiais, paramos.

MFP išaugo iš „Future Forward Party“, kuri 2019-ųjų rinkimuose nustebino karalystę užėmusi trečiąją vietą. Visgi vėliau teismo sprendimu ji buvo paleista.

Kadangi 250 chuntos išrinktų senatorių gali balsuoti prieš „Pheu Thai“ kandidatą, partija turi užsitikrinti 376 iš 500 parlamento vietų.

Nors partijos rezultatai apklausose geri, mažai tikėtina, kad jai pavyks pasiekti tokią triuškinančią pergalę, todėl, norėdama užsitikrinti valdžią, ji turės susirasti koalicijos partnerių.

Aljansas su radikalia MFP gali padidinti karinės intervencijos riziką šalyje, kurioje nuo absoliutinės monarchijos pabaigos 1932-aisiais jau įvyko keliolika perversmų.

Politikos analitikė iš Chulalongkorno universiteto Siripan Nogsuan Sawasdee sakė, kad, nepaisant priešingų „Pheu Thai“ teiginių, atrodo, jog įmanomas jos aljansas su viena iš su kariuomene susijusių partijų.

„Tikėtina, kad dėl kompromiso ir stabilumo jie susimaišys su kuria nors senosios vyriausybės partija“, – sakė ji AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas