Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taivanas pripažino tos pačios lyties kinų ir taivaniečių santuokas

Taivaniečių ir kinų sudarytos tos pačios lyties poros Taivane dabar gali teisėtai registruoti savo santuokas, ketvirtadienį pranešė Taibėjus, pirmą kartą pripažindamas sąjungas asmenų iš abiejų sąsiaurio pusių.
Taivanas pripažino tos pačios lyties kinų ir taivaniečių santuokas / TYRONE SIU / REUTERS
Taivanas pripažino tos pačios lyties kinų ir taivaniečių santuokas / TYRONE SIU / REUTERS

Taivanas Azijoje ilgą laiką pirmauja LGBTIQ teisių srityje, o 2019-aisiais sala tapo pirmąja regione, įteisinusia santuokų lygybę.

Tačiau dėl įtampos tarp Taivano ir Kinijos iš ten kilusiems partneriams nebūdavo suteikta tokia pati teisė.

Aplink Taivaną kasdien vykdanti karinius manevrus Kinija laiko savarankiškąją salą savo teritorijos dalimi, ir yra pareiškusi, kad vieną dieną susigrąžins jos kontrolę, prireikus – jėga. Taivanas nuo žemyninės Kinijos atskirtas siauru 180 km vandens keliu, turi savo vyriausybę, kariuomenę ir valiutą.

Tuo metu heteroseksualioms poroms, kurias sudaro kinų ir taivaniečių sutuoktiniai, taikomas sudėtingesnis procesas nei kitoms poroms, sudarytoms iš skirtingų šalių partnerių, nes prieš registruojant santuoką pirmiausia reikia susituokti užsienyje, o tada sudalyvauti pokalbyje Taivane.

Tačiau „nuo šiol tos pačios lyties poroms gali būti taikomos heteroseksualių porų taisyklės“, sakė Taivano žemyninės dalies reikalų tarybos, kuri sprendžia su santykiais su Kinija susijusius klausimus, atstovas spaudai Liang Wen-chiehas (Liang Venčiehas) per spaudos konferenciją.

Pirmiausia jie turės teisėtai susituokti vienoje iš 35 šalių, kuriose pripažįstama santuokų lygybė, o pateikus santuokos liudijimą ir kitus dokumentus, „atitinkamos agentūros surengs pokalbius su pora“.

„Tik įveikę pokalbį pasienyje (oro uoste ir uostuose) jie gali patekti į šalį ir įregistruoti santuoką. Toks yra dabartinis mūsų principas, taikomas asmenų iš abiejų sąsiaurio pusių santuokoms“, – sakė jis.

Liang Wen-chiehas pridūrė, kad taisyklės, reglamentuojančios heteroseksualių asmenų santuokas tarp kinų ir taivaniečių, jau seniai taikomos siekiant „užkirsti kelią fiktyvioms santuokoms ir išvengti problemų, susijusių su nacionaliniu saugumu ir socialine tvarka“.

Ketvirtadienį paskelbtu pranešimu „vyriausybė patvirtina principą, kad tos pačios lyties asmenų santuokos ir heteroseksualios santuokos turi būti vertinamos vienodai“, sakė jis.

Šiuo metu saloje gyvena apie 360 tūkst. Taivano piliečių sutuoktinių iš Kinijos.

Norėdami gauti Taivano pilietybę, jie turi laukti šešerius metus – dvigubai ilgiau nei kitų šalių piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas