Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ginčo su Kinija fone – Lietuvos atsitraukimas? Taivaniečiai Vilniuje – be ministro

Lietuvoje vizitą pradedanti Taivano delegacija į Vilnių iš Čekijos ir Slovakijos atvyksta pasikeitusia sudėtimi – greta verslininkų grupės Lietuvoje neišvysime Taivano užsienio reikalų ministro Josepho Wu. Valdantieji konservatoriai ragina šio fakto nesureikšminti, bet kai kurie apžvalgininkai mano, kad lietuviai ministro nepakvietė, nenorėdami užsitraukti Kinijos nemalonės, nes dėl Taivano atstovybės atidarymo ir taip sulaukė didelio spaudimo.
Taivano užsienio reikalų ministras
Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Kinija vasarą atšaukė ambasadorių iš Lietuvos ir apribojo prekybos ryšius, protestuodama prieš Užsienio reikalų ministerijos sprendimą leisti Lietuvoje veikti Taivano atstovybei, naudojant Taivano pavadinimą.

Kitur Europoje atstovybės veikia Taibėjaus vardu, siekiant nesupykdyti Kinijos, kuri žada susigrąžinti Taivano kontrolę.

Lietuvos valdžia sako, kad glaudesni ryšiai su Taivanu gali duoti naudos, ir viliasi, kad Taivano verslininkai susidomės galimybėmis pirkti lietuvišką produkciją ir organizuoti Taivano gyventojų turistines keliones į Lietuvą.

Per tris dienas vyksiantį vizitą svečiai iš Azijos lankysis Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, apžiūrės Lietuvos infrastruktūrą plyno lauko investicijoms, viešės Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre ir aplankys įvairias Lietuvos įmones.

Taivano verslo delegacija iš viso lankosi trijose šalyse – Lietuvoje, Čekijoje ir Slovakijoje. Pastarosiose savo vizitą numatė ir Taivano užsienio reikalų ministras J.Wu.

Kinų Užsienio reikalų ministerija protestavo prieš J.Wu vizitą Slovakijoje ir Čekijoje, esą taip suteikiama platforma „Taivano nepriklausomybės separatistui“.

„Kinija griežtai nepritaria šių šalių susimokymui su Taivano nepriklausomybės separatistais ir reikalauja, kad atitinkamos šalys laikytųsi „vienos Kinijos“ principo ir nesuteiktų platformos Taivano nepriklausomybės separatistų veiklai“, – sakė Kinijos URM atstovas Zhao Lijianas.

Lietuva šįkart tokio priekaišto nesulauks, nes ministro Vilniuje nebus.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Josephas Wu
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Josephas Wu

Lietuva nepalaiko diplomatinių santykių su Taivanu, todėl Užsienio reikalų ministerija oficialiai šio vizito neorganizuoja ir tikina, kad „Taivano delegacijos sudėtis – pačių taivaniečių sprendimas“.

15min kalbinti parlamentarai situaciją vertino skirtingai, o kai kurie politologai sako, kad kvietimo ministras turbūt nesulaukė sąmoningai, nes Lietuva jau nudegė su atstovybės atidarymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas