Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano valdančioji partija kandidatu į prezidentus pasirinko viceprezidentą Williamą Lai

Taivano valdančioji partija trečiadienį savo kandidatu 2024 metų prezidento rinkimuose pasirinko viceprezidentą Williamą Lai, kuris atviriau nei dabartinė prezidentė Tsai Ing-wen pasisakė už nepriklausomybę.
Taivano valdančiosios partijos kandidatas į prezidentus Williamas Lai
Taivano valdančiosios partijos kandidatas į prezidentus Williamas Lai / „AP“/„Scanpix“

Man didelė garbė gauti DPP nominaciją dalyvauti 2024 metų prezidento rinkimuose ir vykdyti pareigą saugoti Taivaną“, – per Demokratinės pažangos partijos (DPP) spaudos konferenciją sakė W.Lai.

Pranešimas paskelbtas praėjus dviem dienoms po to, kai Kinija oficialiai užbaigė masines karines pratybas aplink Taivaną, kurių metu imitavo tikslinius smūgius ir praktikavosi surengti salos blokadą.

63 metų W.Lai ilgą laiką buvo laikomas realiausiu DPP kandidatu pakeisti Tsai Ing-wen, kuri nebegalės vėl kandidatuoti po to, kai 2024 metų gegužę baigsis jos antroji ketverių metų kadencija.

Sausio mėnesį, iškart po to, kai perėmė vadovavimą partijai, W.Lai pareiškė, kad „nuolaidžiavimu negalima nusipirkti taikos“, ir paragino Taivano žmones susivienyti, kad apsaugotų salą nuo autoritarinės Kinijos.

Trečiadienį jis pakartojo šią poziciją.

„Demokratinis blokas tarptautinėje bendrijoje pastebėjo Kinijos grėsmę tarptautinei bendrijai ir yra suinteresuotas taikos Taivano sąsiauryje svarba, – sakė W. Lai. – Būtina pasirengti karui, kad išvengtum karo; kad karas būtų sustabdytas, privalai būti pasirengęs kariauti.“

Kinija, kuri teigia, kad savivaldus Taivanas yra jos teritorijos dalis, nuo 2016 metų, kai Tsai Ing-wen buvo išrinkta, padidino karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Taivanui.

W.Lai nominavimas beveik neabejotinai supykdys Kiniją, atvirai rodančią antipatiją šiam politikui dėl jo pažiūrų Taivano nepriklausomybės klausimu.

W.Lai gyrė dvi Tsai Ing-wen kadencijas prezidento poste ir sakė, kad jai vadovaujant pasaulis pripažįsta Taivano demokratines kvalifikacijas.

„Ateityje toliau stiprinsime demokratinį Taivaną tame pačiame demokratijos kelyje, kad pasaulis matytų Taivano vertę ir priimtų Taivaną“, – sakė jis.

Harvarde išsilavinimą įgijęs W.Lai buvo gydytojas, o vėliau pasuko į politiką. Jis save yra pavadinęs „pragmatišku Taivano nepriklausomybės darbininku“.

Sausio mėnesį jis aiškino, jog tai reiškia, kad jis salą jau laiko „suverenia šalimi, todėl Taivanui nereikia dar kartą skelbti nepriklausomybės“.

Pekinas yra sakęs, kad bet koks Taivano žingsnis oficialaus nepriklausomybės paskelbimo link išprovokuotų karinį atsaką.

„Kinijos atakų panaudojant retoriką ir grasinimus kariuomene akivaizdoje nekeisime savo taikios pozicijos“, – sakė W.Lai, užsimindamas, kad stengsis siekti taikos su Pekinu.

„Taip pat nepraleisime jokios progos taikai“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad tiek Taibėjui, tiek Pekinui reikia drauge stengtis gerinti žmonių gyvenimą abiejose Taivano sąsiaurio pusėse.

W.Lai taip pat pasiuntė žinutę rinkėjams ir sakė, kad per kitų metų balsavimą bus renkamasi „iš demokratijos ar autoritarizmo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas