Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taivano vyriausybė grąžins parlamentui įstatymų projektus dėl galių išplėtimo

Taivano premjeras penktadienį sakė, kad prieštaringai vertinami įstatymų projektai, kuriais būtų išplėstos parlamento galios, bus nusiųsti atgal parlamentui dėl susirūpinimo jų atitiktimi konstitucijai.
Vyras su Taivanio vėliava lydimas policijos Taipejyje. / Ann Wang / REUTERS/
Vyras su Taivanio vėliava lydimas policijos Taipejyje. / Ann Wang / REUTERS/

Dėl šių įstatymų projektų saloje vyko tūkstantiniai protestai.

Projektų šalininkai sako, kad platesni parlamento įgaliojimai reikalingi norint pažaboti korupciją, bet kritikai nuogąstauja, kad šiais įstatymais gali būti susilpninta Taivano demokratija Kinijos akivaizdoje.

Kinija savarankišką salą laiko savo teritorijos dalimi.

Taivano prezidentas Lai Ching-te (Lai Čingtė) priklauso Demokratinei pažangos partijai (DPP), pritariančiai Taivano de facto nepriklausomybei nuo Kinijos. Tačiau DPP per rinkimus sausį prarado daugumą parlamente.

Minimus įstatymų projektus pasiūlė Taivano didžiausia opozicinė Kuomintango (Gomindano, KMT) partija – daugelio laikoma propekiniška – ir antradienį jie buvo priimti padedant Taivano liaudies partijai (TPP).

Tačiau premjeras Cho Jung-tai (Čo Džungtajus) penktadienį sakė, kad vykdomoji valdžia „apsvarstys galimybes siekti pataisymų“, nes šie įstatymų projektai galėtų būti nekonstituciniai ir nepraktiški.

„Žmonės reiškia daug abejonių dėl to, ar [šiais projektais] pažeidžiamas galių atskyrimas ir [...] žmonių teisės bei interesai“, – sakė jis parlamentui per pirmąją savo politikos kalbą.

Taivano konstitucijoje numatyta, kad jei vykdomoji valdžia kokį nors parlamento priimtą įstatymą laiko sunkiai įgyvendinamu, ji gali per 10 dienų sugrąžinti jį persvarstyti.

Keli KMT deputatai premjerui sakant kalbą išėjo, pranešė vietos žiniasklaida.

Daugiausiai ginčų kelia „parlamento negerbimo“ projektas, kuriuo pareigūnai, nenorintys bendradarbiauti su parlamentiniu tyrimu, iš esmės paverčiami nusikaltėliais.

Kritikų teigimu, toks įstatymas itin poliarizuotoje aplinkoje, pavyzdžiui, Taivano parlamente, galėtų nulemti piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Antradienį prieš šį pasiūlymą prie parlamento protestavo tūkstančiai žmonių; daugelis jų laikė plakatus „Negerbiu parlamento“.

Pagal naujuosius įstatymų projektus parlamentas taip pat galėtų naudotis savo „tyrimo galia“ ir reikalauti vyriausybinių agentūrų, karinių junginių, privačių kompanijų ir asmenų pateikti informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas