Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibanas patikino ES atstovus, kad pasiryžęs taikiai spręsti konfliktą Afganistane

Už Europos Sąjungos išorės politikos įgyvendinimą atsakingos Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generalinės sekretorės pavaduotojas politiniams reikalams Enrique Mora ir ES specialusis atstovas Afganistanui Thomas Nicholsonas Kataro sostinėje susitiko su Talibano delegacija, antradienį pranešė talibų atstovas Dohoje Mohammadas Naeemas.
Talibai
Talibai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Talibanui atstovavo judėjimo derybų grupės vadovas šeichas Abdul Hakimas Haqqani.

„Esant dabartinei situacijai aptarti klausimai, susiję su pastangomis užkirsti kelią civilėms aukoms, taip pat prieš Islamo emyratą nukreipta negatyvi propaganda ir geri santykiai, grindžiami sąveika. Islamo emyratas pasisako už taiką ir linkęs visus klausimus spręsti dialogo keliu“, – rašoma paskelbtame pareiškime.

M.Naeemas sakė, jog „reikia vengti karingo ir provokacinio tono pareiškimų, nes neatsakingi ir provokaciniai pasisakymai pakerta taikos procesą“.

Nepaisant talibų politinio sparno pareiškimo apie įsipareigojimą siekti taikaus konflikto sureguliavimo, Afganistano gynybos ministerija praneša, kad daugelyje šalies rajonų tebevyksta nuožmūs susirėmimai.

Smurtas Afganistane intensyvėjo nuo gegužės pradžios, kovotojams siekiant pasinaudoti palankia padėtimi, kai po beveik 20 metų trukusios kampanijos iš šalies baigiamos išvesti JAV vadovaujamos užsienio pajėgos.

Afganistaniečių saugumo pajėgoms sunkiai sekantis atremti talibų puolimus, prezidentas Ashrafas Ghani pirmadienį apkaltino Vašingtoną dėl šalyje šlyjančios saugumo padėties.

„Mūsų dabartinės padėties priežastis – kad šis sprendimas buvo priimtas staiga“, – parlamentui sakė A.Ghani, turėdamas galvoje užsienio pajėgų išvedimą.

A.Ghani sakė perspėjęs Vašingtoną, kad išvedimas sukels „padarinių“.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė iki šio mėnesio galo išvesti iš Afganistano paskutines amerikiečių kovines pajėgas, užbaigiant ilgiausią Amerikos karą.

Talibanui tęsiant intensyvų puolimą, J.Bideno administracija pripažįsta nuogąstaujanti dėl tarptautinės bendrijos palaikomos Kabulo vyriausybės stabilumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas