Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31 /08:39

Talibanas po JAV karių pasitraukimo: „Ši pergalė priklauso mums visiems“

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas antradienį sveikino afganus su „pergale“, kelios valandos po to, kai Afganistaną po 20 metų karinės intervencijos paliko paskutinieji JAV kariai.

„Sveikinimai Afganistanui... ši pergalė priklauso mums visiems“, – Kabulo oro uoste nuo kilimo ir leidimosi tako kalbėjo Z.Mujahidas.

„Norime gerų santykių su JAV ir pasauliu. Sveikiname gerus diplomatinius santykius su jais visais“, – pridūrė jis.

Amerikos pralaimėjimas yra „svarbi pamoka kitiems įsiveržėliams ir mūsų ateities kartai, – pabrėžė Z.Mujahidas. – Iš to vertėtų pasimokyti ir pasauliui.“

Pirmadienio vakarą iš Kabulo oro uosto išskrido paskutinieji desperatišką evakuacijos operaciją prižiūrėję amerikiečių kariai.

Talibano kovotojai savo ruožtu nuskubėjo į oro uostą ir džiūgaudami paleido ugnį į dangų, švęsdami stulbinančią savo judėjimo pergalę praėjus dviem dešimtmečiams po to, kai JAV pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir išvertė jį iš valdžios.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talibano karys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talibano karys

Vis dėlto Talibanas paveldės nusiaubtą šalį, nepaisant to, kad Jungtinės Valstijos išleido milijardus jos atkūrimui, o tarp daugelio jo laukiančių iššūkių – gilus skurdas, sausra ir „Islamo valstybės“ grėsmės.

Daugelis Afganistano žmonių baiminasi, kad grįš 1996–2001 metais gyvavęs brutalus Talibano valdymas, liūdnai pagarsėjęs dėl elgesio su merginomis ir moterimis bei žiaurios teisingumo sistemos.

Karių išvedimas baigėsi prieš pat rugpjūčio 31-osios terminą, kurį prezidentas Joe Bidenas nustatė užbaigti ilgiausiam Amerikos karui, iš viso pareikalavusiam daugiau nei 2 400 JAV karių gyvybių.

Prieš išvykstant amerikiečiams, sulaukta grasinimų iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) regioninės atšakos, Talibano varžovės, siekusios užpulti JAV pajėgas oro uoste.

Praėjusios savaitės pabaigoje IS mirtininkui sprogdintojui užpuolus oro uosto perimetrą, kur būriavosi afganai, desperatiškai tikėdamiesi patekti į evakuacijos skrydžius, žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

VIDEO: Sprogimas Kabulo oro uoste pareikalavo aukų – tarp jų daug moterų ir vaikų

Daugiau nei 123 000 žmonių buvo išskraidinti iš Kabulo per JAV vadovaujamą evakuacijos operaciją, kuri prasidėjo iškart po to, kai rugpjūčio viduryje Talibanas užėmė Afganistano sostinę.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas perdavė Talibanui griežtą žinutę.

„Bet koks legitimumas ir bet kokia parama turės būti užsitarnauta“, – sakė A.Blinkenas ir paskelbė, kad Jungtinės Valstijos sustabdė savo diplomatinį buvimą Kabule ir perkėlė savo misiją į Katarą.

Talibano atstovas spaudai Z.Mujahidas kiek anksčiau sakė, kad JAV pasitraukus, Afganistanas „įgijo visišką nepriklausomybę“.

Aukšto rango talibų pareigūnas Anasas Haqqani sakė „besididžiuojantis“, kad yra „šių istorinių akimirkų“ liudininkas.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Talibanas laikytųsi įsipareigojimo artimiausiomis dienomis leisti žmonėms laisvai išvykti iš Afganistano ir leistų jiems susisiekti su JT ir kitomis pagalbos agentūromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas