Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas siūlo trijų mėnesių ugnies nutraukimą mainais į kalinius

Puolimą visame Afganistane tęsiantis Talibanas pasiūlė trijų mėnesių paliaubas mainais į 7 tūkst. kalinamų talibų paleidimą, ketvirtadienį sakė vyriausybės derybininkas.
Talibano rėmėjai prie Afganistano ir Pakistano sienos
Talibano rėmėjai prie Afganistano ir Pakistano sienos / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai didelis reikalavimas“, – sakė Naderas Nadery ir pridūrė, kad sukilėliai taip pat reikalauja išbraukti Talibano lyderius iš Jungtinių Tautų „juodojo sąrašo“.

Pranešimas pasirodė Pakistano pasieniečiams ketvirtadienį ašarinėmis dujomis bandžius išsklaidyti šimtus žmonių, mėginusių prasiveržti į šalį iš Afganistano per vieną perėją, kai Talibanas ankstesnę dieną perėmė kontrolę kitapus sienos.

Pakistanas trečiadienį uždarė sieną, Talibanui užėmus Afganistano teritorijoje esančią strategiškai svarbios sienos perėjos dalį Spin Boldako rajone. Tai buvo dar vienas iš virtinės islamistų kovotojų laimėjimų Afganistane, užsienio pajėgoms paspartinus pasitraukimą iš šios šalies.

„Scanpix“/AP nuotr./Talibano kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./Talibano kovotojai

„Šį rytą apie 400 sunkiai valdomų keleivių minia mėgino jėga prasiveržti pro vartus. Jie svaidė akmenis, todėl buvome priversti panaudoti ašarines dujas“, – sakė vienas pietvakarių Pakistane esančios Čamano perėjos saugumo pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Pasak jo, prie sienos nuo trečiadienio susirinko maždaug 1,5 tūkst. žmonių, norinčių ją kirsti.

„Turėjome griebtis guminių lazdų, nes žmonės darėsi nevaldomi“, – sakė kitas pareigūnas, irgi kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Čamano administracijos aukšto rango pareigūnas Jumadadas Khanas savo ruožtu nurodė, kad padėtis pasienyje dabar jau valdoma.

Vienas Afganistano talibas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šimtai žmonių susirinko prie sienos iš Afganistano pusės, vildamiesi patekti į Pakistaną.

„Kalbamės su pakistaniečių pareigūnais. Oficialus susitikimas dėl sienos atvėrimo numatytas šiandien ir tikimės, kad ji bus atidaryta po dienos ar dviejų“, – sakė šaltinis.

Per Spin Boldako–Čamano perėją eina tiesioginis kelias į Pakistano Beludžistano provinciją, kurioje dešimtmečius veikė Talibano pagrindiniai lyderiai, taip pat bazavosi nežinomas skaičius šio judėjimo rezervo kovotojų, reguliariai pereinančių į Afganistaną, prireikus sustiprinti talibų pajėgas.

Nuo sienos eina svarbus kelias į Pakistano komercinį centrą Karačį ir jo uostą prie Arabijos jūros. Šis uostas laikomas svarbiu Afganistano milijardų dolerių vertės heroino prekybai, iš kurios daug metų didele dalimi finansuojama Talibano karo kasa.

Spin Boldakas yra dar vienas iš talibų pastarosiomis savaitėmis užimtų sienos perėjų ir sausumos uostų, Talibanui siekiant nutraukti Kabului labai reikalingus pajamų srautus ir pasipildyti savo iždą.

Afganistano vidaus reikalų ministerija paneigė, kad Talibanas užėmė minėtą rajoną, nors socialinėje žiniasklaidoje paskelbta daug talibų kovotojų šiame pasienio mieste nuotraukų.

Kelios valandos po perėjos užėmimo Pakistano teritorijoje esantis AFP reporteris matė maždaug 150 Talibano kovotojų ant motociklų. Jie mojavo Talibano vėliavomis ir reikalavo įleisti juos į Afganistaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito