Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 21 /20:05

Talibanas uždraudė JT teisių ekspertui atvykti į Afganistaną

Talibanas uždraudė Jungtinių Tautų specialiajam pranešėjui žmogaus teisių klausimais patekti į Afganistaną. Teisių ekspertas tai pavadino žingsniu atgal.
Talibanas uždraudė JT teisių ekspertui atvykti į Afganistaną / FABRICE COFFRINI / AFP
Talibanas uždraudė JT teisių ekspertui atvykti į Afganistaną / FABRICE COFFRINI / AFP

„Prieš kelis mėnesius Richardas Bennettas (Ričardas Benetas) buvo informuotas apie sprendimą, kad jis nebus laukiamas grįžti į Afganistaną“, – po vietos žiniasklaidos pranešimų apie draudimą naujienų agentūrai AFP antradienį patvirtino vienas diplomatinis šaltinis.

Anot R. Bennetto, tai siunčia nerimą keliantį signalą apie Talibano bendradarbiavimą su JT.

„Talibano viešas pareiškimas, kad jie nebeleis man atvykti į Afganistaną, yra žingsnis atgal ir nerimą keliantis signalas apie jų bendradarbiavimą su Jungtinėmis Tautomis ir tarptautine bendruomene žmogaus teisių srityje“, – trečiadienį pareiškime reaguodamas sakė R. Bennettas.

Specialiojo pranešėjo žmogaus teisių klausimais pareigas R. Bennettas eina trečius metus.

Talibanas 2021-ųjų viduryje sugrįžo į valdžią ir nuvertė Vakarų remtą vyriausybę bei įgyvendino kraštutinę islamo teisės formą.

Praeitais metais JT Žmogaus teisių tarybai pateiktoje R. Bennetto ataskaitoje, skirtoje Afganistanui, teigiama, kad moterų ir mergaičių padėtis šioje šalyje yra viena blogiausių pasaulyje.

Suvaržymus moterims JT pavadino „lyčiu apartheidu“.

Talibano valdžia, kurios nepripažino nė viena šalis, atmeta JT ir tarptautinės bendruomenės kritiką dėl savo politikos.

„Nepaisant šio pranešimo, kurio esmė man buvo perduota anksčiau, aš ir toliau bendrausiu su Afganistano žmonėmis tiek šalyje, tiek už jos ribų, taip pat su kitais atitinkamais suinteresuotaisiais subjektais, pažymėdamas, kad į Afganistaną nebuvau nuvykęs daugiau nei metus“, – sakė R. Bennettas.

„Taip pat toliau fiksuosiu žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimus ir raginsiu imtis veiksmų gerinant padėtį, – teigė jis. – Aš ir toliau esu įsipareigojęs remti Afganistano žmones ir stabilią, įtraukią ir klestinčią šalį, kurioje vyrauja taika su ja pačia ir jos kaimynais.“

JT specialieji pranešėjai yra nepriklausomi ekspertai, kuriuos skiria JT Žmogaus teisių taryba Ženevoje, todėl jie nekalba Jungtinių Tautų vardu.

„Raginu Talibaną atšaukti savo sprendimą ir dar kartą patvirtinu, kad esu pasiryžęs ir galiu vykti į Afganistaną“, – sakė R. Bennettas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?