Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibanas užėmė netoli Afganistano sostinės esančią provinciją ir atakuoja Mazari Šarifą

Talibanas užėmė piečiau Afganistano sostinės esančią provinciją ir anksti šeštadienį pradėjo daugiakryptį puolimą prieš vieną svarbų miestą šalies šiaurėje, ginamą įtakingiems buvusiems karo vadams ištikimų pajėgų, pranešė afganistaniečių pareigūnai.
Talibanas sėkmingai užima vis didesnę Afganistano teritoriją
Talibanas sėkmingai užima vis didesnę Afganistano teritoriją / „Scanpix“/AP nuotr.

Kovotojai jau yra užėmę didžiąją dalį Afganistano šiaurės, vakarų ir pietų regionų per žaibišką puolimą, liekant mažiau negu trims savaitėms iki planuojamo paskutiniųjų JAV pajėgų išvedimo. Baiminamasi, kad Talibanas gali vėl užgrobti valdžią šalyje arba kad Afganistaną apims naujas pilietinis karas.

Talibanas užėmė visą Logaro provinciją ir sulaikė jos administracijos pareigūnus, sakė šio regiono įstatymų leidėja Hoda Ahmadi. Pasak jos, Talibanas pasiekė Čar Asiabo rajoną, esantį vos už 11 km į pietus nuo Kabulo.

Kovotojai taip pat užėmė su Pakistanu besiribojančios Paktikos provincijos sostinę, sakė šio regiono deputatas Khalidas Asadas. Jis patvirtino, kad Šaranos miestas į talibų rankas perėjo šeštadienį, bet išsamesnės informacijos pateikti negalėjo.

Talibanas taip pat keliomis kryptimis atakavo Mazari Šarifą – šio šiaurinio miesto prieigose vyko įnirtingos kautynės, sakė provincijos gubernatoriaus atstovas Muniras Ahmadas Farhadas. Pranešimų apie aukas kol kas nebuvo.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani šeštadienį pirmąkart per televiziją kreipėsi į tautą nuo pastarojo Talibano puolimo pradžios. Valstybės vadovas žadėjo neleisti islamistams sugriauti „laimėjimų“, pasiektų per pastaruosius 20 metų, kai JAV vadovaujamos pajėgos nuvertė Talibano režimą po Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

„Pradėjome konsultacijas vyriausybės viduje su vyresniaisiais ir politiniais lyderiais, įvairių visuomenės lygių atstovais, taip pat su mūsų sąjungininkais, – kalbėjo A.Ghani. – Rezultatais bus greitai pasidalyta su jumis.“

Trečiadienį prezidentas buvo nuskridęs į Mazari Šarifą sustiprinti šio miesto gynybos ir susitiko su keliais sukarintų pajėgų vadais, įskaitant Abdul Rashidą Dostumą ir Atą Mohammadą Noorą, turinčius tūkstančius jiems lojalių kovotojų.

Šie vadai tebepalaiko vyriausybę, bet per ankstesnius konfliktus Afganistane tokie lyderiai neretai pareidavo į priešininkų pusę, kad išgyventų. Įtakingas buvęs kovotojų vadas Ismailas Khanas, mėginęs ginti Heratą, buvo sučiuptas Talibano, kai kovotojai užėmė šį vakarinį miestą po dvi savaites trukusių įnirtingų kautynių.

Talibai pastarosiomis dienomis iškovojo svarbių pergalių – be kita ko, jie užėmė Heratą ir Kandaharą, antrą ir trečią pagal dydį šalies miestus. Dabar islamistai visiškai kontroliuoja 19 ir 34 Afganistano provincijų, o Vakarų valstybių remiama Kabulo vyriausybės rankose tebėra virtinė provincijų vidurio ir rytų regionuose, taip pat sostinė ir Mazari Šarifas.

Baigiant išvesti užsienio karius Afganistano saugumo pajėgos daugeliu atveju menkai priešindavosi Talibano puolimui arba netgi atsitraukdavo be kovos, nors per daugelį metų JAV yra skyrusi šimtus milijardų dolerių šios šalies saugumui sustiprinti. Būgštaujama, kad yra iškilusi reali grėsmė Talibanui sugrįžti į valdžią arba šaliai nugrimzti į naują vidaus konfliktą, koks buvo kilęs Sovietų Sąjungai 1989-aisiais išvedus savo pajėgas.

Artėjant JAV prezidento Joe Bideno nustatytam galutiniam terminui išvesti paskutines amerikiečių pajėgas iš Afganistano, talibams pasiduodavo pavieniai afganistaniečiai kariai, daliniai ir net ištisos divizijos. Tokiu būdu į kovotojų rankas patenka vis daugiau transporto priemonių, ginkluotės ir karinės įrangos, leidžiančios jiems dar labiau spartinti savo žaibišką puolimą.

JAV ambasadai buvo įsakyta pradėti naikinti konfidencialią medžiagą. Penktadienį į Kabulą atvyko pirmieji JAV jūrų pėstininkai iš 3 000 karių kontingento, padėsiančio organizuoti Amerikos ambasados dalinę evakuaciją. Likusi dalis turėtų atvykti sekmadienį, bet šių karių dislokavimas iškėlė klausimų, ar J. Bideno administracija laikysis išsikelto uždavinio iki rugpjūčio 31-osios išvesti iš Afganistano visus amerikiečius karius.

Virtinė šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Daniją ir Ispaniją, penktadienį paskelbė išgabensiančios savo ambasadų darbuotojus.

Tuo metu Talibanas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame neįvardytas kovotojas paskelbė, jog buvo užimta Kandaharo pagrindinė radijo stotis, pervadinta „Šariato balsu“. Pasak kovotojų atstovo, stotis toliau veiks ir transliuos naujienų pranešimus, politines apžvalgas bei skaitys Korano ištraukas. Muzika šiuo kanalu veikiausiai nebebus transliuojama.

Kol kas neaišku, ar talibai pašalino ankstesnius darbuotojus, ar leido jiems tęsti darbą. Vaizdo įraše matomas kovotojas pasveikino Kandaharo žmones su Talibano pergale.

Talibanas anksčiau turėjo kilnojamųjų radijo stočių, bet jokios radijo stoties dideliame mieste nekontroliavo nuo 2001 metų, kai Afganistane per JAV vadovaujamą karinę intervenciją buvo nuverstas islamistų režimas. Per ankstesnį savo valdymo laikotarpį 1996–2001 metais talibai taip pat kontroliavo radiją „Šariato balsas“ Kandahare, šio kovotojų judėjimo lopšyje.

Anksčiau šiais metais J. Bidenas paskelbė, kad amerikiečių pajėgos bus išvestos iš Afganistano iki rugpjūčio pabaigos, ir pažadėjo užbaigti ilgiausią Amerikos karą. Jo pirmtakas Donaldas Trumpas buvo pasiekęs susitarimą su Talibanu, atvėrusį kelią JAV pajėgų išvedimui.

Po J.Bideno gegužę paskelbto pranešimo Talibanas pradėjo savo naujausią puolimą. Jau anksčiau kovotojai kontroliavo dideles kaimiškas teritorijas, o pastarosiomis savaitėmis užėmė daugelį provincijų sostinių, sienų perėjų ir kitos svarbios infrastruktūros.

Dešimtys tūkstančių afganistaniečių paliko savo namus, daugelis – baimindamiesi, kad sugrįš brutalus Talibano valdymas. Ši grupuotė anksčiau buvo primetusi šaliai griežtą islamistinį režimą, be kita ko, smarkiai varžiusį moterų teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas