Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibaniška realybė: kur keliaus pabėgėliai iš Afganistano?

Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, tūkstančiai žmonių bando palikti šalį. Pabėgėlių banga nekyla iš naujo – 2,2 mln. žmonių jau glaudžiasi aplinkinėse šalyse, o mažiausiai 3,5 mln. afganistaniečių neteko namų šalies viduje. Kaip pastebi BBC, kiek asmenų sprunka nuo Talibano ir chaoso namuose, šiuo metu tiksliai pasakyti sunku – bet daug variantų jie neturi.
Pabėgėliai iš Afganistano Italijoje
Pabėgėliai iš Afganistano Italijoje / „Scanpix“ nuotr.

Kiek afganistaniečių palieka šalį?

Kaip minėta, šiuo metu tikslių duomenų tiesiog nėra. Talibanas kontroliuoja visas pagrindines Afganistano pasienio su kaimyninėmis šalimis perėjas ir yra skelbęs, kad nenori, jog afganistaniečiai paliktų valstybę.

Yra pranešimų, kad palikti Afganistaną leidžiama tik prekeiviams ar asmenims, turintiems visus reikalingus kelionės dokumentus.

„Didžioji dauguma afganistaniečių negali palikti šalies reguliariais kanalais. Šiuo metu žmonės, kuriems kyla pavojus, neturi aiškaus kelio iš valstybės“, – teigė Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros atstovas.

Tiesa, dalis pabėgėlių randa būdų pasitraukti iš Afganistano. Netrukus po to, kai talibai užėmė Kabulą, keli tūkstančiai žmonių kirto sieną ir dabar yra Pakistane, o dar apie 1,5 tūkst. afganistaniečių esą pateko į Uzbekistaną ir gyvena palapinėse netoli sienos.

Žinoma, pačioje sostinėje Kabule tūkstančiai žmonių vis dar plūsta į oro uostą – vienintelį vis dar veikiantį šalyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto
„Scanpix“/AP nuotr./Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto

Penktadienį NATO pareigūnas pranešė, kad iš oro uosto išskraidinta per 18 tūkst. žmonių, nors neaišku, kiek jų buvo Afganistano piliečiai. Savaitgalį jau suskambo raginimai pratęsti evakuacijų iš Afganistano galutinį terminą, kadangi asmenų, kurie turėtų būti išgabenti iš šalies, daugėja.

Kiek žmonių paliko savo namus?

Egzodas iš Afganistano ar šalies viduje – istorinė tendencija šioje konfliktų ir nestabilumo kamuojamoje valstybėje, tad naujausia bėgimų banga atitinka tendenciją.

Talibanas dar net nebuvo susigrąžinęs šalies kontrolės, bet vien šiais metais, anot JT, iš namų bėgti buvo priversti daugiau nei 550 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad šiuo metu Afganistane ne savo namuose gyvena apie 3,5 mln. asmenų.

Be to, bent jau praėjusių metų pabaigoje dar mažiausiai 2,2 mln. pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų ieškojo pastogės kaimyninėse valstybėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasienyje su Pakistanu įstrigę afganistaniečiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasienyje su Pakistanu įstrigę afganistaniečiai

Be visų su smurtu susijusių negandų, šiemet Afganistaną kamavo ir didelė sausra, šalyje taip pat trūko maisto. JT Pasaulio maisto programa birželį skelbė, kad daugiau nei trečdalis gyventojų – 14 mln. žmonių – kenčia badą.

Kur vyksta pabėgėliai iš Afganistano?

Daugiausia afganistaniečių praėjusiais metais atvyko į Pakistaną ir Iraną – abi šios valstybės ribojasi su Afganistanu. Į Pakistaną atkeliavo 1,5 mln. žmonių, o į Iraną – 780 tūkst.

Trečioje vietoje – Vokietija, priėmusi daugiau nei 180 tūkst. afganistaniečių, o Turkija priglaudė beveik 130 tūkst. atvykėlių iš šios šalies.

Jei žvelgtume tik į prieglobsčio prašytojus – asmenis, kurie kreipėsi dėl prieglobsčio konkrečiose šalyse ir kurių prašymai dar neišnagrinėti, pirmauja Turkija (125 tūkst. afganistaniečių), Vokietija (33 tūkst.) ir Graikija (20 tūkst.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Belgiją evakuoti afganistaniečiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Belgiją evakuoti afganistaniečiai

Nors Irane prieglosčio prašytojų iš Afganistano nėra, žmonės, turintys oficialias pabėgėlio korteles, yra „įleidžiami“ į šalies sveikatos apsaugos ir švietimo sistemas.

Kaip padėti bando skirtingos šalys?

Kai kurios šalys siūlo afganistaniečiams prieglobstį, bet kitos aiškiai leido suprasti, kad bėgančiųjų iš Afganistano nepriims.

Pakistano premjeras Imranas Khanas birželį skelbė, kad Islamabadas uždarys sieną su Afganistanu, jei pastarojo kontrolę perims Talibanas.

Iranas pabėgėliams iš Afganistano trijose su šia šalimi besiribojančiose provincijose pastatė palapinių miestelius. Tiesa, aukšto rango Irano pareigūnai įspėjo, kad visi afganistaniečiai, kurie atvyko į Iraną, bus repatrijuoti, kai sąlygos pagerės.

Pakistano premjeras Imranas Khanas birželį skelbė, kad Islamabadas uždarys sieną su Afganistanu, jei pastarojo kontrolę perims Talibanas. Tiesa, tūkstančiai afganistaniečių atvyko į Pakistaną, o bent viena pasienio perėja vis dar atvira.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Imranas Khanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Imranas Khanas

Tadžikistanas tikslių duomenų neteikia, bet atrodo, kad pastarosiomis dienomis į šalį atvyko keli šimtai afganistaniečių, įskaitant karius. Liepą šalis skelbė, kad ruošiasi priimti iki 100 tūkst. pabėgėlių iš Afganistano.

Uzbekistane šiemet atsidūrė 1,5 tūkst. afganistaniečių. Skelbiama, kad Talibanas per sieną praleidžia tik galiojančias vizas turinčius asmenis.

Jungtinė Karalystė neseniai paskelbė apie planus ilguoju laikotarpiu priimti 20 tūkst. pabėgėlių iš Afganistano. Vyriausybės Afganistano piliečių perkėlimo schema numato, kad šiais metais tikimasi priglausti 5 tūkst. afganistaniečių, o pirmenybė teikiama moterims ir vaikams, taip pat religinėms bei kitoms mažumoms.

JAV prezidentas Joe Bidenas šiai nepaprastajai situacijai skyrė 500 mln. dolerių, bet konkretaus asmenų, kuriuos numatoma priimti, skaičiaus Vašingtonas nenurodo.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

Savo ruožtu Kanada jau pranešė, kad priims 20 tūkst. afganistaniečių, tiesa, didžiausią dėmesį skirs tiems, kuriems Talibanas reiškia grėsmę – moteris aktyvistas, buvusios vyriausybės tarnautojus.

Australija pagal humanitarinių vizų programą vietą šalyje pasiūlys 3 tūkst. afganistaniečių. Vis dėlto šios vietos bus išskiriamos dabar patvirtintos tokios vizų programos rėmuose – projektas nebus plečiamas.

Europos Sąjungos šalių atstovai neslepia, kad nori išvengti 2015-ųjų migrantų krizės, kai į Bendriją atvyko šimtai tūkstančių prieglobsčio prašytojų. Daugelis jų buvo priimti, bet daug kur netrukus krito valdančiųjų partijų reitingai.

VIDEO: Kabule susidarė didžiulės spūstys – žmonės panikoje bandė pabėgti iš šalies

Antai Vokietija teigia priimsianti kažkiek pabėgėlių iš Afganistano, bet nenurodo, kiek tiksliai. Politinę karjerą baigianti Angela Merkel, 2015 metais sulaukusi daug kritikos dėl savo „atvirų durų“ politikos, dabar tvirtina, kad Berlynas sieks, jog pabėgėliai galėtų saugiai apsistoti su Afganistanu besiribojančiose šalyse.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pabrėžia, kad Europa turi „saugoti save nuo didelių nelegalių migrantų iš Afganistano bangų“. Jis pridūrė, kad Paryžius apsaugos tuos, kuriems kyla didžiausias pavojus, bet pridūrė: „Europa negali viena stoti prieš dabartinės situacijos pasekmes.“

O Austrija iškart paskelbė, kad nepriims pabėgėlių iš Afganistano. Viena skelbia tęsianti afganistaniečių deportacijas ir pasisako už „deportacijų centrų“ šalyse, kurios ribojasi su Afganistanu, įsteigimą, jei tiesioginiai asmenų išsiuntimai iš Austrijos nebūtų įmanomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas