Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibano Dorovės ministerija atsisako bendradarbiauti su JT misija Afganistane

Talibano Dorovės skatinimo ir ydų prevencijos ministerija pareiškė, kad nebendradarbiaus su Jungtinių Tautų misija Afganistane, laikydama ją priešiška šalimi.
OMER ABRAR / AFP
OMER ABRAR / AFP

Tai paskelbta po to, kai JT pagalbos misija Afganistane (UNAMA) įspėjo, kad naujas dorovės įstatymas, reikalaujantis, kad moterys dėvėtų visiškai kūną dengiančius drabužius ir nekeltų balso viešumoje, pakenks bendradarbiavimo su tarptautine bendruomene perspektyvoms.

Talibano Dorovės ministerija pareiškė, kad „dėl nuolatinės propagandos neteiks jokios paramos ir nebendradarbiaus su UNAMA, kuri bus laikoma priešiška šalimi“.

„Norime, kad tarptautinės organizacijos, šalys ir asmenys, kritikavę minėtą įstatymą, gerbtų musulmonų religines vertybes ir susilaikytų nuo tokios kritikos ir pareiškimų, įžeidžiančių islamo vertybes ir šventenybes“, – sakoma ketvirtadienį socialiniuose tinkluose išplatintame ministerijos pareiškime.

Praėjusią savaitę Talibanas uždraudė Jungtinių Tautų specialiajam pranešėjui žmogaus teisių klausimais Richardui Bennettui (Ričardui Benetui)  patekti į Afganistaną.

Draudimas įsigaliojo po to, kai jis kartu su kitais JT ekspertais paskelbė pareiškimą, raginantį tarptautinę bendruomenę „nenormalizuoti de facto valdžios institucijų ar jų vykdomų siaubingų žmogaus teisių pažeidimų“.

Talibano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) vietos leidiniui „Tolo News“ sakė, kad R. Bennettas „buvo paskirtas į Afganistaną skleisti propagandą ir jis nėra tas, kurio žodžiais galime pasitikėti“.

Talibano valdžia, kurios oficialiai dar nepripažįsta nė viena valstybė, vis dar siekia perimti Afganistano vietą Jungtinėse Tautose, kuri dabar priklauso ankstesnės vyriausybės, kurią iki nušalinimo rėmė užsienio šalys, pareigūnui. 

Bausmės

Afganistano talibų valdžia liepos 31 dieną oficialiame leidinyje pristatė 35 straipsnių dorovės įstatymą. 

Įstatyme įtvirtinta daugybė taisyklių, reglamentuojančių vyrų aprangą ir dalyvavimą pamaldose. Be to, pagal įstatymą uždraustas homoseksualumas, gyvūnų kovos, draudžiama laikyti gyvų būtybių nuotraukas, klausytis muzikos viešumoje ir švęsti nemusulmoniškas šventes. 

Įstatyme numatyta diferencijuoti bausmes pagal nusikaltimo sunkumą. Pareigūnai gali pažeidėjus įspėti žodžiu, grasinti, skirti baudas, skirti įvairios trukmės sulaikymą. 

JT pagalbos misijos Afganistane vadovė Roza Otunbajeva šį įstatymą pavadino „nerimą keliančia Afganistano ateities vizija, kurioje dorovės inspektoriai turi teisę savo nuožiūra grasinti ir sulaikyti bet kurį asmenį, remdamiesi plačiais ir kartais neaiškiais pažeidimų sąrašais“.

JT ir Europos Sąjunga įspėjo, kad įstatymas gali pakenkti bendradarbiavimo su tarptautine bendruomene perspektyvoms.

JT Saugumo Taryba įgaliojo UNAMA bendradarbiauti su Talibano pareigūnais, įskaitant Dorovės ministeriją, kuriai ji tiesiogiai išreiškė susirūpinimą dėl dorovės priežiūros politikos ir vykdymo praktikos.

Praėjusio mėnesio ataskaitoje UNAMA teigė, kad ministerijos vaidmuo užtikrinant šariato teisės laikymąsi Afganistane didėja, ir kaltino ją kuriant baimės atmosferą.

Dorovės skatinimo ir ydų prevencijos ministerija įgyvendina griežtą islamo viziją, kuri vis labiau dominuoja Afganistane nuo 2021-ųjų, kai valdžią perėmė Talibanas.

Dorovės policijos būriai įgalioti grasinti, sulaikyti ir bausti įsakymus pažeidžiančius piliečius. Įstatymai išstūmė moteris į užribį, faktiškai uždraudė muziką bei kitą veiklą, kuri laikoma neislamiška.

Talibano vyriausybė nuolat atmeta tarptautinę kritiką dėl savo politikos, įskaitant apribojimus moterims, kuriuos JT pavadino lyčių apartheidu.

Vyriausybės atstovas Z. Mujahidas pirmadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad įstatymas yra „tvirtai įsišaknijęs islamo mokyme“, kurį reikia gerbti ir suprasti.

„Atmesti šiuos įstatymus neturint tokio supratimo, mūsų nuomone, yra arogancija“, – sakė jis ir pridūrė, kad musulmonai, kritikuojantys įstatymus, „gali net susilpninti savo tikėjimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas