Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibano vicepremjeras prašo humanitarinės pagalbos be „politinio šališkumo“

Talibanas penktadienį paprašė skubios humanitarinės pagalbos be „politinio šališkumo“, sakydamas, kad pastaruoju metu iškritęs sniegas ir potvyniai pablogino Afganistano žmonių padėtį.
Talibanas
Talibanas / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Talibanui perėmus Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, nuo pagalbos priklausančią šalį apėmė finansinis chaosas, augo infliacija ir nedarbas.

Jungtinės Valstijos įšaldė milijardus dolerių Afganistano lėšų, sutriko pagalbos siuntų tiekimas.

Pasaulio humanitarinės pagalbos agentūros perspėja, kad daugiau nei pusei iš 38 mln. Afganistano gyventojų šią žiemą gresia badas.

Vaizdo įraše Afganistano vicepremjeras Abdul Ghani Baradaras sakė, kad pasauliui tenka pareiga padėti šiai šaliai.

„Šiuo metu įvairiose vietose žmonės neturi maisto, neturi kur gyventi, šiltų drabužių ar pinigų“, – sakė A.G.Baradaras.

„Pasaulis privalo padėti Afganistano žmonėms be jokio politinio šališkumo“, – kalbėjo vicepremjeras.

Pastarosiomis dienomis sniegas užklojo didžiąją dalį centrinės ir šiaurinės Afganistano dalies, o kai kur pietinėje dalyje kilo potvyniai.

Daugelis afganistaniečių finansiškai neišgali apšildyti savo būstų, be to šalyje nuolat trūkinėja elektros energijos tiekimas.

Pasak A.G.Baradaro, žiemos orai pablogino ir taip „sunkią“ Afganistano žmonių padėtį. Jis pridūrė, kad Talibanas yra pasirengęs padėti skirstyti tarptautinę pagalbą visoje šalyje.

„Raginame tarptautinę bendruomenę, nevyriausybines organizacijas ir visas šalis neužmiršti mūsų neturtingų žmonių“, – kalbėjo vicepremjeras.

Tai buvo pirmas tiesioginis aukšto rango Talibano pareigūno prašymas padėti spręsti humanitarinę krizę.

Jau daug metų sniego nemačiusį Kabulą penktadienį užklojo stora sniego antklodė. Dėl snygio sutriko oro uostų darbas, eismas keliuose, užsidarė daugybė įmonių.

Kol kas Talibano vyriausybės oficialiai nepripažino nė viena valstybė. Diplomatai susiduria su sunkia užduotimi – kaip teikti pagalbą prie ekonomikos žlugimo slenksčio atsidūrusiam Afganistanui, neparemiant griežtosios linijos islamistų.

Gruodžio mėnesį musulmoniškos valstybės nusprendė bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis, siekdamos panaikinti daugiausia Jungtinėse Valstijose laikomo turto įšaldymą.

Specialusis Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) 57 narių susirinkimas buvo didžiausia konferencija dėl Afganistano nuo rugpjūčio, kai žlugo ankstesnė JAV remiama vyriausybė ir į valdžią grįžo Talibanas.

Tą patį mėnesį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė JAV pasiūlytą rezoliuciją, supaprastinančią humanitarinės pagalbos tiekimą Afganistanui, bet neleidžiančią lėšoms patekti į Talibano rankas.

Talibano valdžia šią rezoliuciją pavadino „geru žingsniu“.

Saugumo Tarybos rezoliucija leidžia metus siųsti paramą šiai šaliai nepažeidžiant tarptautinių sankcijų, kuriomis siekiama izoliuoti Talibaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas