Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanui suformavus Afganistano vyriausybę, JAV konsultuojasi su partneriais

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį atvyko į Vokietiją derybų su šalimis, sukrėstomis pasitraukimo iš Afganistano, Talibanui pristačius naują griežtosios linijos vyriausybę.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausiasis amerikiečių diplomatas išskrido iš Kataro – didžiausio tranzito punkto masiškai išskraidinant žmones iš Afganistano – kad apžiūrėtų kitą tūkstančių evakuotų asmenų duomenis apdorojantį centrą JAV Ramšteino oro pajėgų bazėje vakarų Vokietijoje.

Prieš pradėdamas pirmininkauti 20 šalių ministrų virtualiam susitikimui dėl tolesnių veiksmų Afganistane, A.Blinkenas susitiks su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu.

Jungtinės Valstijos veikiausiai sieks padidinti tarptautinį spaudimą Talibanui, kad šis gerbtų savo įsipareigojimus netrukdyti laisvai išvykti to norintiems afganistaniečiams.

Per derybas taip pat gali būti suderinta, kaip vertinti antradienį paskelbtą islamistų laikinąją vyriausybę, kurioje nėra moterų ar Talibanui nepriklausančių asmenų, bet dirba vidaus reikalų ministras, ieškomas JAV dėl įtariamo terorizmo.

Vašingtonas pareiškė esąs „susirūpinęs“ dėl šio ministrų kabineto sudėties, tačiau pabrėžė, kad vertins jį pagal veiksmus. JAV pareigūnai nurodė, kad artimiausiu metu oficialiai pripažinti Talibano valdžios neketinama.

H.Maasas savo ruožtu pažymėjo, kad trečiadienį rengiamo susitikimo tikslas yra „išsiaiškinti, kaip galėtų atrodyti bendras požiūris į Talibaną“.

„Afganistaniečiai nėra kalti dėl to, kad Talibanas atėjo į valdžią. Jie nenusipelnė, kad tarptautinė bendruomenė dabar nusigręžtų“, – pareiškime nurodė vokiečių URM vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento