Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tariamų „samdinių“ muštynės Kyjive tapo pretekstu propagandai: kas iš tiesų įvyko?

Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacinė žinutė, „pasiskolinta“ iš Ukrainos žiniasklaidos. Joje tvirtinama, esą Kyjive įvyko masinės Vakarų samdinių muštynės. Vėliau pridedama, kad tokių samdinių yra tūkstančiai ir esą daugelis jų jau nužudyti. Tačiau iki šiol nėra patikimos informacijos apie bent vieną Ukrainos pusėje kovojantį karį, kurį būtų galima laikyti samdiniu.
Kyjivas
Kyjivas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Platinamoje žinutėje tvirtinama:

„Užsienio samdiniai Ukrainoje įsivėlė į kruvinas muštynes – žiniasklaida.

Teigiama, kad girto vakarėlio Kyjive metu, užsienio samdiniai įsivėlė į muštynes, per kurias buvo sužeisti JAV, Kanados ir Rumunijos piliečiai.

Keturi Ukrainos tarptautinio legiono nariai praėjusį savaitgalį Kyjive vykusiame vakarėlyje įsivėlė į girtas muštynes, šeštadienį pranešė naujienų portalas „Strana“, remdamasis policijos šaltiniais.

Pasak tinklalapio, ne tarnybos metu kilusios muštynės baigėsi tuo, kad vienas iš jų peiliu subadė ir sumušė kitus.

Britas, amerikietis, kanadietis ir rumunas susirinko privačioje rezidencijoje Ukrainos sostinės pietrytinėje dalyje, paaiškino „Strana“. Tai, kas prasidėjo kaip išgertuvės, netrukus esą peraugo į kivirčą ir baigėsi fiziniu susidorojimu.

Rusijos gynybos ministerija liepos mėn. apskaičiavo, kad nuo konflikto pradžios į Ukrainą atvyko apie 12 000 samdinių.

Liepos mėn. duomenimis, šalyje liko tik 2 200, iš jų 5 000 žuvo, o likusieji pabėgo iš Ukrainos, pridūrė ministerija“.

Neatskleisto šaltinio informacija

Iš tiesų, portalas strana.ua paskelbė žinutę (remdamasis neįvardytu šaltiniu teisėsaugoje), kad 2023 m. lapkričio 18 d. Kyjive įvyko muštynės, kuriose dalyvavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Užsienio legiono kovotojai.

Tačiau pranešime niekur neužsimenama apie tai, kad ten dalyvavo samdiniai.

Štai, kas iš tiesų rašoma apie įvykį strana.ua portale:

„Incidentas įvyko sostinės Darnyckio rajone, privačiame name. Vartojant alkoholį tarp Didžiosios Britanijos piliečio Liono Msheri, JAV piliečio Roni Redetu, Kanados piliečio Thomaso Mauriceo ir Rumunijos piliečio Arpado Vereso kilo žodinis konfliktas, peraugęs į muštynes.

Ginčo metu, Didžiosios Britanijos pilietis L.Msheri griebė peilį ir dūrė amerikiečiui ir kanadiečiui, padarydamas jiems durtines žaizdas rankose ir kojose. Po to L.Msheri kumščiu trenkė rumunui ir sulaužė jam žandikaulį“, – teigia šaltinis.

Apie tai, kad vyrai esą buvo samdiniai, ukrainiečių publikacijoje nebuvo užsiminta.

Sena Rusijos daina

Nuo pat karo pradžios į šią šalį atvyko nemažai užsieniečių, kurie padeda ukrainiečiams kovoje.

Natūralu, kad šis faktas labai siutina rusus, todėl šios šalies propagandininkai nuolat kaltina Ukrainą turint karinių samdinių.

Tačiau tai nėra tiesa. Apie tai, kuo skiriasi samdiniai ir savanoriai, buvo rašoma ir BBC Rusijos tarnybos publikacijoje.

Vien tai, kad Užsieniečių legione tarnaujantys kariai gauna piniginius atlyginimus, nereiškia, kad jie gali būti laikomi samdiniais.

Iki šiol autoritetingiausias šį klausimą aiškinantis tarptautinės teisės dokumentas yra Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 72-oje sesijoje 1989 m. gruodžio 4 d. rezoliucija 44/34 priimta Konvencija prieš samdinių verbavimą, naudojimą, finansavimą ir apmokymą (angl. International Convention against the Recruitment, Use, Financing and Training of Mercenaries).

Joje aiškinama taip: „Sąvoka „samdinys“ reiškia bet kurį asmenį, kuris:

(a) yra specialiai verbuojamas vietoje arba užsienyje kovoti ginkluotame konflikte;

(b) dalyvaudamas karo veiksmuose yra motyvuotas iš esmės asmeninės naudos siekio ir iš tikrųjų konflikto šalies arba jos vardu jam buvo pažadėtas materialinis atlygis, gerokai viršijantis tą, kuris buvo pažadėtas arba mokamas to paties rango ir pareigų kovotojams, priklausantiems tos šalies ginkluotosioms pajėgoms;

(c) nėra nei konflikto šalies pilietis, nei nuolatinis konflikto šalies kontroliuojamos teritorijos gyventojas;

(d) nėra konflikto šalies ginkluotųjų pajėgų narys;

(e) nėra atsiųstas valstybės, kuri nėra konflikto šalis, atlikti oficialių pareigų kaip jos ginkluotųjų pajėgų narys.“

Kitaip tariant, pagrindinis samdinio motyvas turėtų būti materialinė nauda.

Tokią motyvaciją nurodo tai, kad samdinys gauna gerokai didesnį atlyginimą nei jo vietiniai kolegos kariškiai, priklauso specialioms karinėms formuotėms, kurios nėra nacionalinių ginkluotųjų pajėgų dalis, ir neturi jokių teisinių ryšių su valstybe, už kurią kovoja.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Kovoja oficialiai

Savanoriai Ukrainoje jungiasi prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų arba Nacionalinės gvardijos dalinių, taigi, kovoja reguliariose, o ne specialiose „samdinių“ karinėse struktūrose.

Prisidėti prie Ukrainos kovos karo lauke panorę užsienio piliečiai kviečiami jungtis prie Tarptautinio legiono.

Jie gauna lygiai tokį patį atlyginimą kaip ir jų kolegos ukrainiečiai.

Pagal Europos Sąjungos standartus tai nėra labai didelės sumos – savanoriams apie tai sakoma atvirai:

„Jūs gausite standartinį Ukrainos kario atlyginimą, kuris priklauso nuo tarnybos sąlygų. Jums bus mokama UAH valiuta į vietinio banko sąskaitą.

Apytikslė suma JAV doleriais yra tokia: 600 USD per mėnesį už fronto linijos, 1200 USD per mėnesį už tarnybą pavojingoje zonoje ir 3300 USD per mėnesį už kovinę užduotį.

Atkreipkite dėmesį, kad šie skaičiai yra tik apytiksliai, nes valiutų kursai gali keistis, be to, kai kurioms pareigoms ir daliniams skiriamos papildomos priemokos“, – rašoma legiono svetainėje.

Kaip nurodoma svetainėje, pirmiausia savanoriams reikia kreiptis į Ukrainos ambasadą savo šalyje ir pasiteirauti, kokių dokumentų ar įrangos jiems reikia.

Surinkus reikiamus dokumentus, savanoris privalo atvykti į ambasadą specialiam pokalbiui ir vizai gauti.

Pateikus prašymą, savanoriai gauna visas instrukcijas, kaip nuvykti į Ukrainą, kokius reikalingus dokumentus pasiimti ir kokia įranga pasirūpinti.

Pagal galiojančius šalies įstatymus, kario pažymėjimas yra oficialus dokumentas, leidžiantis savanoriams gyventi Ukrainos teritorijoje.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

15min verdiktas: iš dalies melas. Nors tarp užsieniečių tikrai įvyko konfliktas, tačiau Ukrainos žiniasklaidoje nebuvo rašoma, neva jie yra samdiniai. Tarptautinio legiono kovotojai turi leidimą gyventi šalyje, todėl 1989 m. JTO Konvencijos požiūriu jie negali būti laikomi samdiniais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas