Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp BRICS susitikimo PAR temų – V.Putino arešto orderis

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį Pietų Afrikos Respublikoje per besivystančių šalių ekonominio bloko BRICS diskusijas susitiko su kolegomis, o PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor patvirtino, kad dalyvauti rugpjūtį Johanesburge vyksiančiame organizacijos viršūnių susitikime vis dar yra pakviestas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) yra išdavęs V.Putino arešto orderį.

Ketvirtadienį Keiptaune vykęs BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR – užsienio reikalų ministrų arba jų atstovų susitikimas yra būsimo pagrindinio susitikimo įžanginis renginys.

Jis surengtas praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai Japonijoje įvyko išsivysčiusių pasaulio ekonomikų aukščiausiojo lygio susitikimas. Didžiojo septyneto (G-7) grupės susitikime daugiausia dėmesio buvo skiriama sankcijų Rusijai pratęsimui dėl jos invazijos į Ukrainą ir būdams, kaip kovoti su Kinijos įtaka pasaulio ekonomikai.

BRICS, kurioje dalyvauja Rusija ir Kinija, vis dažniau laikoma naujai besiformuojančia atsvara G-7 ir Vakarams. Prieš prasidedant deryboms Keiptaune, PAR ambasadorius BRICS Anilas Sooklalas Vakarų karinę pagalbą Ukrainai paminėjo kaip vieną iš dalykų, kurie, anot jo, kursto konfliktą.

Tuo metu N.Pandor netiesiogiai prisidėjo prie S.Lavrovo ir kitų politikų pareiškimų apie Vakarų dominuojamą nesąžiningą pasaulio tvarką, esą kenkiančią besivystančioms šalims.

Ji teigė, kad dabartinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sudėtis yra viena iš pagrindinių problemų, nes joje nėra nuolatinio Afrikos atstovo.

„Šiandien matome, kad ji žlunga, – sakė ministrė. – Taigi, būtina, kad JT Saugumo Taryba būtų reformuota.“

Prabangiame Keiptauno viešbutyje Atlanto vandenyno pakrantėje vykusias derybas surengusiai N.Pandor žurnalistai taip pat uždavė klausimų apie galimą V.Putino, kuriam TBT pateikė kaltinimus dėl karo nusikaltimų, susijusių su įtariamu prievartiniu vaikų išvežimu iš Ukrainos, vizitą rugpjūtį.

PAR kaip viena iš TBT sutartį pasirašiusių šalių V.Putino apsilankymo atveju privalėtų jį areštuoti, tačiau nenurodė, ar tai padarytų.

„Atsakymas yra toks, kad [Pietų Afrikos] prezidentas nurodys, kokia yra galutinė Pietų Afrikos pozicija“, – sakė N.Pandor.

Ji atsisakė komentuoti bet kokias užkulisines PAR ir Rusijos derybas dėl V.Putino vizito Johanesburge.

Leidimas Rusijos lyderiui laisvai keliauti į šį susitikimą tikriausiai dar labiau pablogintų PAR santykius su Vakarais po JAV kaltinimų, kad ši šalis tiekia Maskvai ginklus jos karui Ukrainoje. PAR šiuos kaltinimus paneigė.

Kita svarbi tema, kuri buvo aptarta ketvirtadienį, – BRICS plėtra, o kartu ir galimas Rusijos bei Kinijos politinės ir ekonominės įtakos stiprėjimas.

A.Sooklalo teigimu, prisijungti prie bloko oficialiai arba neoficialiai paprašė daugiau nei 20 šalių, tarp jų Saudo Arabija, Iranas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

S.Lavrovo dalyvavimas buvo pagrindinis derybų akcentas, bet Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas vietoj savęs atsiuntė pavaduotoją. Visi kiti užsienio reikalų ministrai renginyje pasirodė.

Į antrąjį BRICS susitikimą Keiptaune penktadienį taip pat buvo pakviesti mažiausiai 15 kitų pasaulio Pietų šalių užsienio reikalų ministrai. N.Pandor patvirtino, kad kai kurios šalys, norinčios tapti naujomis narėmis, buvo pakviestos į antrąją derybų dalį.

Ketvirtadienį susitikimo kuluaruose S.Lavrovas susitiko su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru princu Faisalu bin Farhanu al Saudu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento