Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tarp Lenkijos jaunimo gyvuoja neigiamas žydo stereotipas

Penktadienį sukanka lygiai 70 metų, kai prasidėjo 1943-ųjų Varšuvos geto sukilimas. Po keturias savaites trukusios geto sukilėlių kovos, naciai su žeme sulygino Varšuvos getą ir subombardavo Didžiąją sinagogą. Tai – moraline prasme vienas svarbiausių ir tragiškiausių įvykių Lenkijos sostinės istorijoje, tačiau atliktas tyrimas atskleidė, jog jo datą gali įvardinti tik 6 proc. lenkų.
Lenkijos futbolas korupcijos skandalų gniaužtuose
Lenkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak LRT radijo bendradarbės Varšuvoje Nijolės Druto, šiems įvykiams šalyje pažymėti skiriamas labai didelis dėmesys, surengta per šimtas įvairių renginių sostinėje ir kituose miestuose. Jie vyks iki gegužės 16 d.

Penktadienį 70-ųjų Varšuvos geto sukilimo metinių minėjimo pradžią paskelbė Varšuvos bažnyčių varpai. Pagrindinė minėjimo iškilmių vieta – Varšuvos geto didvyrių paminklas buvusioje geto teritorijoje. Ten susirinko aukščiausi pareigūnai, žydų organizacijos, Varšuvos miestų partnerių atstovai.

„Čia jie pagerbs ginkluotą kovą prieš vokiečius pradėjusius geto kovotojus. Iškilmių dalyviai po to pražygiuos žydų martirologijos keliu iki paminklo, žyminčio vietą, iš kurios 300 tūkst. geto gyventojų traukiniais buvo išvežti į mirties stovyklas“, – pasakoja N. Druto. Anot jos, būtent tai paskatino geto gyventojus sukilti.

Jaunimas neigiamai vertina žydus

Ypač reikšmingas geto sukilimo 70-ųjų metinių minėjimo akcentas, LRT radijo korespondentės Lenkijoje teigimu, yra naujo, modernaus Lenkijos žydų istorijos muziejaus atidarymas. Muziejus ketina užsiimti edukacine veikla, šviesti žmones ir ypač jaunimą apie žydų istoriją.  Mat metinių išvakarėse paskelbtos apklausos parodė, kad apie įvykius žinoma ne tiek ir daug, o požiūris į žydus grįstas stereotipais.

Pasak N. Druto, pirmoji paviešinta apklausa parodė, jog dauguma lenkų žino, kad toks sukilimas buvo, bet mažai kas (tik 6 proc.) galėjo pasakyti šio sukilimo datą. „Lenkijoje (ir ne tik) dažnai Varšuvos geto sukilimas yra susaistomas arba painiojamas su 1944-ųjų Varšuvos sukilimu, daugiau kaip po metų vykusiu Lenkijos sukilimu“, – pastebi LRT radijo bendradarbė. Ji sako, kad lenkai geriau žino pastarąjį, žydai – Varšuvos geto sukilimą.

Kitame, žydų bendruomenės užsakymu atliktame tyrime, buvo apklausti tik Varšuvos licėjų moksleiviai. Apklausa parodė, kad Lenkijoje vis dar gyvuoja neigiamas žydo stereotipas.

„60 šalies sostinės licėjų moksleivių pareiškė, kad nenori bendrauti su žydu. Beveik kas antras nenorėtų sužinoti, kad jų protėvis buvo žydų kilmės. Du trečdaliai būtų nepatenkinti, jei paaiškėtų, kad jų mergina ar vaikinas yra žydas. Kas ketvirtas [...] moksleivis įsitikinęs, kad būtent šitas geto sukilimas baigėsi pergale“, – tvirtina N. Druto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas