Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 17 /22:31

Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė arešto orderį V.Putinui

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) penktadienį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Apie tai skelbiama pranešime teismo interneto svetainėje.

„Įtariama, kad Rusijos prezidentas yra atsakingas už karo nusikaltimą, neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federacijos teritoriją“, – teigė teismas.

TBT taip pat išdavė Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl panašių kaltinimų.

JAV ir kelių kitų Europos šalių vyriausybių teigimu, V.Putino administracija įgyvendino schemą, pagal kurią tūkstančiai Ukrainos vaikų buvo prievarta deportuoti į Rusiją, dažnai į dešimčių stovyklų tinklą, kur nepilnamečiai buvo politiškai perauklėjami.

„M.Lvovos-Belovos indėlis konkrečiai apima priverstinį ukrainiečių vaikų įvaikinimą į rusų šeimas, vadinamąjį ukrainiečių vaikų „patriotinį auklėjimą“, teisės aktų pakeitimus, kuriais siekiama paspartinti Rusijos Federacijos pilietybės suteikimą ukrainiečių vaikams, ir sąmoningą Rusijos pajėgų vykdomą ukrainiečių vaikų išvežimą“, – rugsėjį pareiškė JAV iždo departamentas.

Penktadienį paskelbtame TBT pareiškime sakoma, kad yra „pagrįstų priežasčių manyti, jog V. Putinui tenka individuali baudžiamoji atsakomybė už minėtus nusikaltimus“ – tiek už tai, kad jis tiesiogiai ar per kitus jam pavaldžius asmenis įvykdė šias veikas, tiek už tai, kad „tinkamai nekontroliavo jam pavaldžių civilių ir kariškių“.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė M.Lvova-Belova
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė M.Lvova-Belova

Rusija pranešimus apie prievartinį perkėlimą apibūdino kaip „absurdiškus“ ir teigė daranti „viską, kas įmanoma“, kad nepilnamečiai liktų su savo šeimomis.

Ankčiau Ukrainos vyriausybė pranešė, kad daugiau kaip 14,7 tūkst. vaikų buvo deportuoti į Rusiją, kur kai kurie iš jų buvo seksualiai išnaudojami.

Kremlius TBT išduotą arešto orderį vadina niekiniu

Kremlius penktadienį pareiškė, kad TBT sprendimas išduoti Rusijos prezidento V.Putino arešto orderį yra teisiškai „niekinis“, nes Maskva nepripažįsta Hagoje įsikūrusio teismo jurisdikcijos.

„Rusija, kaip ir daugelis įvairių šalių, nepripažįsta šio teismo jurisdikcijos, taigi teisiniu požiūriu šio teismo sprendimai yra niekiniai“, – pareiškė žurnalistams Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusija nėra TBT narė.

Rusijos vaiko teisių komisarė M.Lvova-Belova į TBT paskelbtą pranešimą sureagavo ironiškai.

„Mano atžvilgiu buvo visų šalių sankcijų, net Japonijos, dabar tai arešto orderis, na ir įdomu gi, kas bus toliau, – pareiškė M.Lvova-Belova, kurią cituoja valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. – Na o mes tęsime savo darbą.“

Anot jos, arešto orderio išdavimas rodo „Rusijos darbo padedant vaikams specialiosios karinės operacijos zonoje pripažinimą“.

„Puiku, kad tarptautinė bendruomenė įvertino darbą padedant mūsų šalies vaikams, kad mes jų nepaliekame karo veiksmų zonose, kad mes juos išvežame, kad mes kuriame jiems geras sąlygas, kad mes juos apsupame mylinčiais, rūpestingais žmonėmis.“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova Tarptautinio Baudžiamojo teismo išduotą prezidento Vladimiro Putino arešto orderį pavadino „nereikšmingu“.

„Tarptautinio baudžiamojo teismo sprendimai mūsų šaliai neturi jokios reikšmės, taip pat ir teisiniu požiūriu. Rusija nėra Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statuto šalis ir neturi jokių įsipareigojimų pagal jį.“

„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Medvedevas
„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Medvedevas

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas TBT išduotą arešto orderį penktadienį prilygino tualetiniam popieriui.

„Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė Vladimiro Putino arešto orderį. Nereikia aiškinti, KUR reikėtų panaudoti šį popierių“, – parašė jis tviteryje, prie žinutės pridėjęs tualetinio popieriaus paveikslėlį.

TBT šaltiniai leidiniui „Guardian“ teigė manantys, kad dabar „labai mažai tikėtina“, jog V.Putinas vyks į bet kurią Ukrainą remiančią šalį. Pažymėta, kad, jei jis tai padarytų, rizikuotų būti suimtas.

Manoma, kad yra tikimybė, jog V. Putinas vis dėlto skris į Kiniją, kuri nėra pasirašiusi Romos statuto – sutarties, įpareigojančios vyriausybes vykdyti TBT orderius.

„Rusijos prezidento kelionių galimybės tapo labai ribotos“, – sakė šaltinis.

Kyjivas sveikina sprendimą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasveikino „istorinį“ TBT sprendimą išduoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

„Tai istorinis sprendimas, nuo kurio prasidės istorinė atsakomybė“, – parašė jis socialiniuose tinkluose.

V.Zelenskis savo vakariniame kreipimesi į tautą pažymėjo, kad nusikalstamos tūkstančių ukrainiečių vaikų deportacijos į Rusiją operacijos būtų neįmanoma įvykdyti be aukščiausios šalies vadovybės įsakymo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Atskirti vaikus nuo šeimų, atimti iš jų visas galimybes susisiekti su artimaisiais, slėpti vaikus Rusijos teritorijoje, išvežti juos į atokius regionus – visa tai yra akivaizdi Rusijos valstybinė politika, valstybiniai sprendimai, valstybinis blogis. Kuris prasideda būtent nuo šios valstybės aukščiausio rango pareigūno“, – pareiškė ukrainiečių lyderis.

Jis padėkojo TBT prokuroro Karimo Khano komandai ir visiems, padedantiems Ukrainai „kovoti už teisingumą“.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas socialiniame tinkle „Facebook“ komentuodamas žinią apie V.Putino arešto orderį parašė, jog tai reiškia, kad „už Rusijos ribų V.Putinas turi būti suimtas ir pristatytas į teismą“.

„O pasaulio lyderiai dukart pagalvos prieš paspausdami jam ranką ar sėsdami su juo prie derybų stalo. Pasaulis gavo signalą, kad Rusijos režimas yra nusikalstamas, o jo vadovybė ir bendrininkai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė A.Kostinas.

Anot jo, tai istorinis sprendimas Ukrainai ir visai tarptautinės teisės sistemai.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praėjus akimirkoms po sprendimo paviešinimo, pasveikino TBT iniciatyvą.

„Teisingumo ratai sukasi“, – tviteryje rašė D.Kuleba.

Įraše ministras pridūrė, kad „tarptautiniai nusikaltėliai bus patraukti atsakomybėn už vaikų vagystes ir kitus tarptautinius nusikaltimus“.

Tuo metu Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovas Andrijus Jermakas tviteryje paskelbė žinutę, kad TBT išduotas V.Putino arešto orderis yra „tik pradžia“.

Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas pareiškė, kad „pasaulis pasikeitė“ po to, kai TBT išdavė V.Putino arešto orderį dėl „neteisėtos ukrainiečių vaikų deportacijos“.

TBT sprendimas yra „dabartinės [Rusijos] pabaigos pasaulio arenoje pradžia“, – tviteryje paskelbė M.Podoliakas.

„Tik palaukite“, – pridūrė jis.

ES diplomatijos vadovas sveikina TBT sprendimą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį pasveikino TBT išduotą Rusijos prezidento V.Putino arešto orderį, kurį pavadino „svarbiu sprendimu“ tarptautiniam teisingumui ir Ukrainos žmonėms.

„Mes Europos Sąjungoje visada aiškiai sakėme, kad atsakingieji už neteisėtą agresiją prieš Ukrainą turi būti patraukti atsakomybėn, ir šis Tarptautinio Baudžiamojo Teismo išduotas orderis yra tik šio traukimo atsakomybėn proceso pradžia“, – pareiškė jis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Josepas Borrellis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Josepas Borrellis

TBT sprendimą išduoti V.Putino arešto orderį palankiai įvertino ir Jungtinė Karalystė.

JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly penktadienį pareiškė, kad Londonas sveikina šį TBT sprendimą, ir pridūrė, jog įtariamų žiaurumų Ukrainoje tyrimai turi būti tęsiami.

„Sveikiname šį žingsnį, kurį nepriklausomas TBT žengė siekdamas patraukti atsakomybėn Rusijos režimo vadovus, įskaitant Vladimirą Putiną“, – parašė jis tviteryje ir pridūrė, jog „atsakingieji už siaubingus karo nusikaltimus Ukrainoje privalo būti patraukti atsakomybėn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas