Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TATENA nesulaukė Irano atsako dėl inspekcijų jo branduoliniuose objektuose

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) penktadienį pranešė negavusi jokio atsakymo iš Teherano dėl galimybės pratęsti ketvirtadienį baigusį galioti laikiną susitarimą dėl inspekcijų Irano branduoliniuose objektuose.
Rafaelis Grossi
Rafaelis Grossi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų agentūros pranešime sakoma, kad jos direktorius Rafaelis Grossi birželio 17-ąją išsiuntė Teheranui užklausą dėl šio reikalo, bet „Iranas neatsakė į jo laišką ir nenurodė, ar ketina išlaikyti dabartinį susitarimą“.

R. Grossi pabrėžė, kad „dėl šio klausimo reikalingas nedelsiamas Irano atsakymas“.

Vasario pabaigoje šiitiška respublika apribojo TATENA prieigą prie jos branduolinių objektų, kuriuos agentūra prižiūrėjo pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą.

Vasario 21-ąją buvo susitarta, kad inspektoriai tęsti kai kuriuos tikrinimus. Gegužę šis susitarimas buvo pratęstas dar mėnesiui.

Pagal susitarimą, Iranas pažadėjo saugoti „tam tikros veiklos ir stebėsenos įrangos“ medžiagą bei perduoti ją TATENA, jeigu – ir kai – JAV atšauks Teheranui taikomas sankcijas.

R. Grossi sakė, kad šis susitarimas tėra „laikina priemonė“, turinti užtikrinti bent kažkokios informacijos apie Irano veiklą.

Iranas ir galingosios šalys pastaruoju metu derėjosi Vienoje dėl galimybės Jungtinėms Valstijoms grįžti į istorinę 2015 metų branduolinę sutartį.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų sušvelninimą pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Irano valstybinė žiniasklaida trečiadienį citavo Irano prezidento Hassano Rouhani administracijos vadovą Mahmoudą Vaezi , sakiusį, kad šalies Aukščiausioji nacionalinio saugumo taryba priims sprendimą, ar pratęsti susitarimą su TATENA per savo pirmąjį posėdį sukakus jo galiojimo terminui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas