Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07 /16:45

TATENA sako negalinti garantuoti, kad Irano branduolinė programa yra taikaus pobūdžio

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) trečiadienį pareiškė negalinti garantuoti, kad Irano branduolinė programa yra taikaus pobūdžio, ir teigė, kad „nepadaryta jokios pažangos“ sprendžiant klausimus, susijusius su praeityje nedeklaruotose vietose laikytomis branduolinėmis medžiagomis.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

TATENA ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP, teigiama, kad agentūra „negali užtikrinti, jog Irano branduolinė programa yra išimtinai taiki“.

Joje sakoma, kad TATENA generaliniam direktoriui Rafaeliui Grossi „vis didesnį susirūpinimą kelia tai, kad per šį ataskaitinį laikotarpį Iranas nebendradarbiavo su Agentūra sprendžiant tebesančius saugos garantijų klausimus ir todėl nepadaryta jokios pažangos juos sprendžiant“.

TATENA spaudžia Iraną pateikti atsakymus dėl branduolinių medžiagų buvimo trijuose nedeklaruotuose objektuose.

Teheranas, kuris tvirtina, kad jo branduolinė programa yra išimtinai taiki, primygtinai reikalauja, kad TATENA tyrimas būtų nutrauktas siekiant atgaivinti 2015 metų susitarimą su pasaulio galybėmis dėl jo branduolinės programos.

Nuo 2021 metų balandžio Vienoje vyksta derybos dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamos branduolinės sutarties atgaivinimo.

Rugpjūčio pradžioje Europos Sąjunga pateikė galutinį susitarimo dėl branduolinės sutarties atkūrimo projektą. Iranas pasiūlė tam tikrų jo pakeitimų, ES iš esmės jiems pritarė, o Jungtinės Valstijos per tarpininkus pateikė savo atsakymą.

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę pareiškė, kad gavo naują Irano atsakymą į siūlomą susitarimą dėl daugiašalės branduolinės sutarties atnaujinimo, tačiau jis nėra „konstruktyvus“.

JAV atsisako viešai kalbėti apie detales, tačiau tarp daugiausiai nesutarimų keliančių klausimų yra primygtinis Irano reikalavimas nutraukti tyrimą dėl trijų jo nedeklaruotų branduolinių objektų.

JCPOA 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Be to, kitoje trečiadienį paskelbtoje TATENA ataskaitoje nurodoma, kad Iranas toliau sodrina uraną gerokai viršydamas ribas, nustatytas 2015 metų susitarime, o jo atsargos jau 19 kartų viršija susitarime nustatytą ribą.

Rugpjūčio 21-osios duomenimis, Irano sodrinto urano atsargos siekia 3 940 kg, t. y. 131,6 kg daugiau nei skelbta ankstesnėje ketvirčio ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas