Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 24 /14:43

TATENA: susitarimas dėl Irano branduolinių objektų stebėsenos pratęstas mėnesiui

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ir Teheranas sutarė mėnesiui pratęsti susitarimą dėl Irano branduolinių objektų stebėsenos, pirmadienį informavo ši Jungtinių Tautų agentūra.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinės minutės diskusijos dar labiau akcentavo senkantį laiką JAV ir kitoms šalims susitarti su Iranu dėl jo branduolinės programos. Iranas jau sodrina ir kaupia uraną, gerokai viršydamas apribojimus, nustatytus 2015 metų susitarimu su galingosiomis šalimis.

„Įrangos [veikimas], tikrinimo ir stebėjimo veikla, dėl kurių susitarėme, tęsis taip, kaip yra dabar, vieną mėnesį, kuris baigsis 2021 metų birželio 24 dieną“, – spaudos konferencijoje sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Marianas Grossi. Jis nurodė, kad susitarimas buvo pasiektas po diskusijų su Irano civilinės branduolinės programos vadovu Ali Akbaru Salehi.

Irano atstovas TATENA Kazemas Gharibabadi susitarimą patvirtino socialiniame tinkle „Twitter“.

Teheranas vasario pabaigoje apribojo TATENA prieigą prie branduolinių objektų, kuriuos agentūra stebėjo, tačiau leido tęsti kai kuriuos patikrinimus, kol Vienoje vyks derybos daugiašaliam branduoliniam susitarimui išgelbėti.

Pagal konfidencialų susitarimą, vadinamą „Papildomu protokolu”, TATENA renka ir analizuoja virtinės stebėjimo kamerų Irano branduoliniuose objektuose nufilmuojamus atvaizdus. Šios kameros padėjo agentūrai stebėti Teherano programą ir tikrinti, ar jis laikosi 2015 metų daugiašalio susitarimo – Bendrojo visapusiško veiksmų plano (JCPOA).

Irano griežtosios linijos parlamentas gruodžio mėnesį pritarė įstatymo projektui, kuriuo būtų sustabdyta dalis JT inspekcijų iraniečių branduoliniuose objektuose, jei JCPOA dalyvaujančios Europos šalys iki vasario nesušvelnins sankcijų naftos ir bankininkystės sektoriams poveikio.

Tuomet TATENA vasarį trims mėnesiams sudarė susitarimą su Iranu, kad šis laikytų stebėjimo kamerų įrašus. Teheranas grasino juos vėliau ištrinti, jei nebus pasiektas susitarimas.

Tuomečiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui 2018 metais pasitraukus iš istorinio branduolinio susitarimo su Teheranu ir pasaulio galingosiomis valstybėmis bei sugrąžinus sankcijas šiitiškai respublikai, Iranas ėmė palaipsniui atsisakyti branduolinių medžiagų gamybos apribojimų.

Dabar Vienoje deramasi dėl to, ar JAV ir Iranas galėtų sugrįžti į JCPOA dėl urano sodrinimo Irane apribojimo mainais į ekonominių sankcijų panaikinimą.

Rusijos ambasadorius TATENA Michailas Uljanovas pirmadienio susitarimą pavadino pagirtinu.

„Jis padės palaikyti darbinę atmosferą Vienoje [vykstančiose] derybose dėl JCPOA ir pasiekti sėkmingą diplomatinių pastangų branduoliniam susitarimui atkurti rezultatą“, – tviteryje parašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas