Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

TBT nuteisė Malio džihadistų policijos vadą už karo nusikaltimus

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) trečiadienį nuteisė džihadistų policijos vadą už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus teroro persunktu laikotarpiu senoviniame Malio mieste Timbuktu.
Nyderlandai ICC tyrinėja Malio konfliktą. / Peter Dejong / AP
Nyderlandai ICC tyrinėja Malio konfliktą. / Peter Dejong / AP

46 metų Al Hassanas Ag Abdoulas Azizas Ag Mohamedas Ag Mahmoudas (Hasanas Abdulas Azizas Mohamedas Mahmudas) buvo pripažintas kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įskaitant kankinimus ir pasikėsinimą į asmens orumą, įvykdytų tarp 2012 metų balandžio ir 2013 metų sausio.

Pirmininkaujantis teisėjas Antoine'as Kesia-Mbe Mindua (Antuanas Kesija Mbė Mindua) sakė, kad būdamas policijos vadu, kai islamistų kovotojai nuo 2012-ųjų pradžios beveik metus kontroliavo Timbuktu, džihadistų policijos vadas atliko svarbų vaidmenį prižiūrėdamas galūnių amputacijas ir plakimą.

Netrukus turi būti paskelbtas nuosprendžio paskelbimo tvarkaraštis.

Teisiamasis taip pat dalyvavo tardymuose, kuriuose kankinimais buvo siekiama išgauti prisipažinimą, sakė A. K.-M. Mindua.

Teisėjas detaliai pasakojo apie kovotojų vykdytą terorą Timbuktu, įskaitant sulaikytų moterų žaginimą.

„Gyventojai neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pritaikyti savo gyvenimą ir gyvenimo būdą prie islamo šariato teisės interpretacijos [...] primestos ginklu“, – sakė A. K.-M. Mindua.

Al Hassanas Ag Abdoulas Azizas Ag Mohamedas Ag Mahmoudas buvo nuteistas už „prisidėjimą prie kitų džihadistų grupuočių narių nusikaltimų“, įskaitant žalojimą ir persekiojimą.

Tačiau jis buvo išteisintas dėl tokių karo nusikaltimų kaip išžaginimas ir seksualinė vergija, taip pat dėl nusikaltimo žmoniškumui – priverstinės santuokos.

Jis taip pat buvo išteisintas dėl karo nusikaltimo, susijusio su saugomų objektų užpuolimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius