Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TBT nutraukė bylą prieš buvusį „Hamas“ politinį lyderį I. Haniyeh

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) penktadienį nutraukė bylą prieš buvusį „Hamas“ politinį lyderį Ismailą Haniyeh (Ismailą Haniję), kuris liepos 31 dieną buvo nužudytas Irane per smūgį, dėl kurio kaltinamas Izraelis.
Khaled Abdullah / REUTERS
Khaled Abdullah / REUTERS

TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) gegužę pareiškė siekiantis, kad būtų išduoti I. Haniyeh, taip pat kitų „Hamas“ aukšto rango pareigūnų, Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) ir gynybos ministro Yoavo Gallanto (Joavo Galanto) arešto orderiai.

Tačiau rugpjūčio 2 dieną K. Khanas „dėl pasikeitusių aplinkybių, kurias lėmė K. Haniyeh mirtis“, atšaukė prašymą dėl I. Haniyeh, sakoma TBT pareiškime.

„Dėl to (teismas) nutraukia procesą prieš Ismailą Haniyeh“, – rašoma pareiškime.

Teismas vis dar svarsto K. Khano prašymą išduoti B. Netanyahu ir Y. Gallanto arešto orderį.

K. Khanas taip pat siekė, kad būtų išduoti Yahya Sinwaro (Jehjos Sinvaro), kurį „Hamas“ paskyrė vietoj I. Haniyeh, ir karinio stratego Mohammedo Deifo (Mohamedo Deifo) arešto orderiai.

Izraelio teigimu, M. Deifas žuvo per liepos 13 dienos smūgį pietinėje Gazos Ruožo dalyje.

K. Khanas B. Netanyahu ir Y. Gallantą apkaltino karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Gazos Ruože, įskaitant „civilių gyventojų marinimą badu“, „naikinimą“ ir „tyčinį vadovavimą atakoms prieš civilius gyventojus“.

Trys „Hamas“ lyderiai buvo apkaltinti karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Gazos Ruože ir Izraelyje per spalio 7 dienos atakas.

Kitaip nei Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT), kuris nagrinėja ginčus tarp šalių, TBT teisia asmenis, įtariamus sunkiausiais nusikaltimais.

Tai vienintelis pasaulyje nepriklausomas teismas, įsteigtas tirti sunkiausius nusikaltimus, įskaitant genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi