Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teisėja sudarė kitų D. Trumpo rinkimų bylos žingsnių grafiką

JAV federalinė teisėja ketvirtadienį sudarė kitų Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) bylos dėl kišimosi į rinkimus žingsnių grafiką, parengdama dirvą virtinei teisinių mūšių prieš lapkričio 5-ąją įvyksiančius šiemetinius rinkimus ir po jų.
SPENCER PLATT / Getty Images via AFP
SPENCER PLATT / Getty Images via AFP

Teisėja Tanya Chutkan (Tania Čutkan) sakė, jog šiuo metu negali paskirti eksprezidento teismo dėl sąmokslo panaikinti 2020 metų rezultatus datos.

2020-ųjų prezidento rinkimus D. Trumpas pralaimėjo dabartiniam šalies vadovui Joe Bidenui (Džo Baidenui).

Tačiau T. Chutkan rašytiniame nurodyme po pirmojo per beveik metus teismo posėdžio numatė ikiteismines procedūras artimiausiems dviem mėnesiams.

Byla buvo iš esmės įšaldyta D. Trumpui, kuris lapkritį vėl dalyvaus rinkimuose kaip Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus, įrodinėjant, kad buvę prezidentai turėtų būti apsaugoti nuo baudžiamojo persekiojimo.

Liepą Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad buvę prezidentai turi plačios apimties neliečiamybę, kalbant baudžiamąjį persekiojimą dėl oficialių veiksmų, padarytų einant pareigas, bet gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn už savo veiksmus, nesusijusius su oficialiomis pareigomis.

T. Chutkan nurodė kaltinimus D. Trumpui pateikusiam specialiajam patarėjui Jackui Smithui (Džekui Smitui) iki rugsėjo 26-osios raštiškai paaiškinti, kaip Aukščiausiojo Teismo sprendimas paveikia bylą buvusiam prezidentui.

D. Trumpo advokatai, prašę po AT sprendimo bylą nutraukti, savo atsakymą turi pateikti iki spalio 17 dienos. Tuomet kaltintojai turės atsakyti iki spalio 29-osios.

T. Chutkan taip pat patenkino D. Trumpo advokatų prašymą leisti pateikti prašymą nutraukti bylą remiantis tuo, kad J. Smithas buvo paskirtas neteisėtai.

Tą patį argumentą jie panaudojo priversdami kitą, D. Trumpo paskirtą federalinį teisėją nutraukti bylą eksprezidentui dėl netinkamo slaptų dokumentų tvarkymo jam išsikrausčius iš Baltųjų rūmų.

T. Chutkan per ketvirtadienio posėdį atrodė skeptiškai nusiteikusi, bet sakė, kad D. Trumpo advokatai gali pateikti savo prašymą iki spalio 24-osios. Kaltintojai turės atsakyti iki spalio 31 dienos, o D. Trumpo advokatai – iki lapkričio 7-osios.

Šis T. Chutkan paskelbtas grafikas sudaro sąlygas kaltintojams – prieš D. Trumpo rinkimų kovą su dabartine viceprezidente, demokratų kandidate Kamala Harris (Kamala Haris) – atskleisti įrodymus, pateiktus D. Trumpą apkaltinusiai didžiajai žiuri.

„Nepaprastai žalingas“

D. Trumpo gynyba siekė nukelti dokumentų pateikimą į laikotarpį po prezidento rinkimų.

Eksprezidento advokatas Johnas Lauro (Džonas Loras) per ketvirtadienio posėdį sakė, kad kaltintojų pasiūlytas ikiteisminis grafikas bus „nepaprastai žalingas prezidentui Trumpui“.

Advokatas ne kartą kėlė klausimą dėl būsimų rinkimų, bet T. Chutkan jį nutildė.

Rinkimų kalendorius nėra svarbus, sakė teisėja ir pridūrė, kad tikrai nesivels į „rinkimų ginčą“.

78 metų D. Trumpas atsisakė savo teisės dalyvauti posėdyje, o jo advokatai pateikė kaltės nepripažinimo dėl jam pateiktų keturių kaltinimų pareiškimą.

J. Smithas praėjusią savaitę pateikė naują kaltinamąjį aktą D. Trumpui. Dokumente išliko pradiniai kaltinimai, bet buvo atsižvelgta į Aukščiausiojo Teismo sprendimą dėl neliečiamybės.

Kaltinamojo akto esmė išliko ta pati – teigiama, kad D. Trumpas 2020 metais pralaimėjo, bet „buvo pasiryžęs likti valdžioje“ ir bandė panaikinti rinkimų rezultatus.

AT savo liepos 1-osios nutartimi paliko T. Chutkan – ankstesnio demokratų prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) paskirtai teisėjai – nuspręsti, kuriems konkretiems veiksmams gali būti netaikoma neliečiamybė.

Iš pradžių buvo numatyta, kad D. Trumpas bus teisiamas kovo 4 dieną, tačiau teismas buvo atidėtas, jo advokatams bandant pateikti prašymą AT dėl prezidentinės neliečiamybės.

D. Trumpas kaltinamas sąmokslu apgauti JAV ir sutrukdyti oficialiai procedūrai – 2021 metų sausio 6 dieną vykusiai jungtinei Kongreso sesijai, per kurią išpuolį surengė respublikono šalininkai.

Jis taip pat kaltinamas siekiu atimti teises iš JAV rinkėjų, nes melagingai teigė, kad laimėjo 2020-ųjų rinkimus.

Gegužę D. Trumpas Niujorke buvo nuteistas dėl 34 kaltinimų klastojus verslo dokumentus, kad nuslėptų pornografijos žvaigždei Stormy Daniels (Stormi Daniels) atliktus mokėjimus už tylą, prieš rinkimus slepiant galimo jų romano faktą.

Džordžijoje D. Trumpui taip pat pateikti kaltinimai, susiję su pastangomis sužlugdyti 2020-ųjų rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas