Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisių grupės: Baltarusijos valdžia daro spaudimą amnestuotiems politiniams kaliniams

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistai pirmadienį apkaltino vyriausybę darant spaudimą politiniams kaliniams, kuriems autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka suteikė malonę, ir verčiant juos bendradarbiauti su valdžia.
Teisių grupės: Baltarusijos valdžia daro spaudimą amnestuotiems politiniams kaliniams /  / AP
Teisių grupės: Baltarusijos valdžia daro spaudimą amnestuotiems politiniams kaliniams / / AP

Per pastaruosius tris mėnesius A. Lukašenka suteikė malonę 115 aktyvistų, kurie buvo nuteisti už dalyvavimą protestuose prieš jo valdymą.

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, malonę gavę asmenys sudarė nedidelę dalį iš daugiau nei 1,3 tūkst. politinių kalinių Baltarusijoje. Tarp įkalintųjų yra grupės įkūrėjas ir Nobelio taikos premijos laureatas Alesis Bialiackis ir lenkų laikraščio žurnalistas Andrzejus Poczobutas (Andžejus Počobutas), kurio išlaisvinimo siekia Lenkija. Mažiausiai šeši politiniai kaliniai mirė už grotų, teigė „Viasna“.

„Viasna“ ir kitos teisių gynimo grupės pirmadienį nurodė, kad amnestuotiems asmenims buvo uždrausta išvykti iš šalies ir jie buvo verčiami filmuotis propagandiniuose vaizdo įrašuose.

Teisių gynimo grupės BYSOL atstovas Andrejus Stryžakas teigė, kad kai kurių amnestuotųjų telefonuose buvo įrašyta programinė įranga, skirta šnipinėti opoziciją.

„Kategoriškai smerkiame valdžios spaudimą buvusiems politiniams kaliniams“, – sakė jis.

„Viasna“ atstovas Pavelas Sapelka tvirtino, kad Baltarusijos teisėsaugos institucijos grasino amnestuotiems asmenims pakartotiniu nuteisimu arba represijomis prieš jų artimuosius, kad priverstų juos bendradarbiauti su valdžia.

2020 metais Baltarusiją sukrėtė didžiausi per visą jos istoriją protestai po rinkimų, per kuriuos A. Lukašenka gavo šeštąją kadenciją prie valdžios vairo, tačiau opozicija ir Vakarai juos pasmerkė kaip suklastotus.

Anot „Viasna“, nuo protestų pradžios buvo sulaikyta 65 tūkst. žmonių, o dar šimtai tūkstančių pabėgo iš Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas