Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroro išpuolis Londono metro: prabilo aukos ir užpuoliko šeima

Westminsterio magistrato teisme svarstoma byla, kurioje Muhaydinas Mire'as kaltinamas pasikėsinimu nužudyti, kai gruodžio 5 dieną Londono „Leytonstone“ metro stotyje vyrui perrėžė gerklę peiliu ir sužeidė kitą keleivį. Šoką patyrę keleiviai papasakojo savo išgyvenimus, o įtariamojo šeima tvirtina, kad vyras – nestabilios psichikos.

Apie keistą įtariamojo pasikėsinimu nužudyti M.Mire'o elgesį policijai buvo pranešta dar tris savaites prieš įvykį. Skotland Jardo atstovai teisme tvirtino, kad pranešimas buvo tiriamas. Tačiau detektyvai tikino, kad jie, pagal visus reikalavimus, dar lapkritį patarė įtariamojo šeimos nariams kreiptis į medicinos įstaigas, kur jo problemos turėtų būti sprendžiamos.

Kaltinamasis gydėsi psichikos sutrikimus

M.Mire'o šeima kitą dieną po išpuolio planavo išvežti 29-erių vyrą į gimtąjį Somalį, kur gyvena jo motina. Kaltinamojo brolis Mohamedas „Channel 4“ žiniose atviravo, kad psichinė įtariamojo būklė greičiausiai sutriko po to, kai šis pradėjo rūkyti marihuaną. Pranešama, kad 2007-aisiais įtariamasis tris mėnesius gydėsi paranoją psichiatrinėje ligoninėje.

2007-aisiais įtariamasis tris mėnesius gydėsi paranoją psichiatrinėje ligoninėje.

Pasak artimųjų, po gydymo vyro sveikata pagerėjo, tačiau šių metų rugpjūtį senosios bėdos grįžo. „Jis pradėdavo kalbėti juokingai, padrikai, tarsi šaipydamasis. Galėdavo visą naktį pasakoti apie savo matomus demonus ir kitus keistus dalykus“, – pasakojo įtariamojo pasikėsinimu nužudyti brolis.

Šeimos narių teigimu, suprastėjus vyro sveikatai jie pirmiausia kreipėsi į policiją, prašydami pagalbos. Kai jų prašymas nebuvo įgyvendintas, nuspręsta M.Mire'ą išvežti iš Jungtinės Karalystės. „Su mama nutarėme, kad jam bus geriau namie, tad užsakiau jam bilietus. Brolis buvo nieko prieš, atrodė, kad nori važiuoti“, – kalbėjo Mohamedas Mire'as.

Policijos atstovai patvirtino, kad su jais buvo susisiekta dėl įtariamojo būklės, tačiau gynėsi, kad problema buvo vyro sveikata, tad pareigūnams neliko nieko kito, kaip tik nukreipti skambinusįjį į medikus. Taip pat paaiškėjo, kad įtariamasis vasarai buvo užsiregistravęs, kaip kompanijos „Uber“ vairuotojas, tačiau nuo rugpjūčio joje nebedirbo. Vairuotojo licenciją jam išdavė Londono Transporto tarnyba.

„Uber“ atstovų teigimu, kompanijoje dirba labai daug vairuotojų, priklausančių etninėms mažumoms, tačiau jie skatino vieno žmogaus poelgio netapatinti su visa bendruomene.

Bandė atkalbėti užpuoliką

Muzikantą, kuriam M.Mire'as perpjovė gerklę, pačiame išpuolio įkarštyje puolė gelbėti stotyje buvęs gydytojas Mattas Smithas. 11 valandų pamainą ligoninėje baigęs 28-erių vyras keliavo namo, kai pateko į chaotišką situaciją metro stotyje. „Tiesiog suveikė mano instinktai. Tam buvau ruošiamas pastaruosius aštuonerius metus“, – portalui standard.co.uk sakė medikas.

Gydytojas į stotį įžengė praėjus minutei po to, kai 56-erių vyrui buvo sunkiai sužeistas ir netekęs sąmonės gulėjo kraujo klane. Tuo tarpu įtariamasis, pasak įvykio liudytojų, keletą kartų sušuko: „Tai už Siriją!“. M. Smithas sakė išvydęs sunkiai sužeistą vyrą nusiridenusį nuo laiptų: „Aplink jį pamačiau daug kraujo, bėgau padėti, o laiptų viršuje buvę žmonės rėkė man, kad neičiau žemyn, ten vyras švaistosi peiliu“.

„Kažkas nusirengė megztinį, juo su kitais žmonėmis užspaudėme žaizdą. Mačiau dūrio vietą, buvo akivaizdu, kad pažeidimas – rimtas ir jo būklė sunki. Bijojau, kad vyras neprarastų sąmonės ir buvau pasirengęs atlikti gaivinimą“, – pasakojo įvykio vietoje buvęs gydytojas.

Aplink jį pamačiau daug kraujo, bėgau padėti, o laiptų viršuje buvę žmonės rėkė man, kad neičiau žemyn, ten vyras švaistosi peiliu.

Nepaisydamas netoliese siautėjančio nusikaltėlio medikas padėjo nukentėjusiajam ir sakė nežinojęs, kas vyksta stotyje ir ar yra tik vienas užpuolikas. Suėmus įtariamąjį medikas keletą valandų davė parodymus policijos nuovadoje, o namo grįžęs tik naktį, kitą rytą kaip visada ėjo į darbą. Vyro teigimu, kolegoms apie savo žygdarbį jis nepasakojęs, nes nebuvo tam priežasties: „Nemanau, kad yra nors vienas gydytojas, kuris pasielgtų kitaip, nei aš. Mes esame tam ruošiami ir žinome, kaip elgtis“.

Sužeistajam į kaklą buvo durta 12 cm ilgio ašmenimis, ligoninėje jis operuotas penkias valandas, tačiau pasak gydytojų, pavojus jo gyvybei jau nebegresia. Nukentėjusysis paprašė teismo neatskleisti jo tapatybės, mat teigė bijantis susidorojimo.

Dūrį į kaklą išpuolio metu patyrė ir inžinierius Davidas Pethersas, kuomet jis ir kitas metro keleivis bandė sulaikyti įtariamąjį iki atvyko policija. Vyras, išvydęs ginkluotą užpuoliką, teigė bandęs su juo kalbėtis ir nuraminti.

„Priėjau prie jo norėdamas suprasti, ar galiu nuraminti. Jis atrodė visiškai sumišęs, akys – kaip bepročio. Paprašiau jo nurimti ir nepriimti sprendimo, kurio paskui gailėsis. Jis spoksojo į mane ir pasakė: „Dabar nužudysiu tave, o paskui nužudysiu tavo tėvus“. Tuomet jis man dūrė. Nežinau kodėl, bet atsisukęs grįžau prie jo ir mėginau sulaikyti fiziškai“, – pasakojo per incidentą peiliu sužeistas londonietis.

Jis spoksojo į mane ir pasakė: „Dabar nužudysiu tave, o paskui nužudysiu tavo tėvus“.

Kiti įvykio liudininkai pasakojo, kad įtariamasis peilį naudojo kaip pjūklą, tarsi norėdamas aukoms nupjauti galvas. Todėl policija įvykį traktuoja kaip teroro aktą. Stotyje buvę žmonės tvirtino girdėję, kaip M.Mire'o mušamas sužeistasis šaukėsi pagalbos, kol buvo pargriautas ant žemės ir spardomas.

Nukentėjusieji ir užpuoliką tramdyti bandę vyrai neslėpė pasipiktinimo, kad kiti keleiviai abejingai stebėjo kilusį chaosą. Negana to, daugybė suaugusių vyrų tiesiog filmavo siautėjantį ginkluotą užpuoliką savo mobiliaisiais telefonais.

Filmuota medžiaga iš įvykio sparčiai išplito internete. Viename įraše matomas vyras, šaukiantis M.Mire'ui: „Tu ne musulmonas, brolau!“. Frazė išplito socialiniuose tinkluose ir naudojama kaip grotažymė, norint parodyti atkirtį bandantiems skleisti smurtą ir terorą Londone.

Po šeštadienį, gruodžio 5 d. vakarą, įvykdyto išpuolio miesto pareigūnai susizgribo ir pripažino, kad metro stotyse dirba nepakankamai policininkų. Nuo šiol visose stotyse budi daugiau pareigūnų. Suėmus kaltinamąjį buvo apieškotas ir jo butas rytų Londone, o telefone rasta su „Islamo valstybe“ siejamų nuotraukų.

Pirmadienį į Westminsterio Magistrato teismą atvesdintas kaltinamasis buvo nekalbus ir patvirtino tik savo amžių, pavardę, adresą bei tai, kad supranta, kuo yra kaltinamas. Teismui buvo pateikti įkalčiai ir įrodymai, o preliminarus M.Mire'o likimo svarstymas vyks penktadienį.

Londono pareigūnai skatina gyventojus nebijoti, išlikti ramiems, tačiau taip pat ir atsargiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas