Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Th.May atsidūrė radikaliųjų „Brexit“ šalininkų kritikos taikiklyje

Britanijos premjerei Theresai May penktadienį pasisekė sudaryti „Brexit“ susitarimą su Briuseliu, tačiau netrukus ją ėmė kritikuoti britų griežto kurso pasitraukimo iš Europos Sąjungos šalininkai, nepatenkinti pasiektu kompromisu.
Theresa May ES viršūnių susitikime
Theresa May ES viršūnių susitikime / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai ne „Brexit“, – radijui BBC sakė euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos ( UKIP) buvęs lyderis Nigelas Farage'as, reikšmingai prisidėjęs prie pernai vykdytos kampanijos, kuria britai buvo agituojami balsuoti už išstojimą iš Bendrijos.

„Susitarimas Briuselyje yra gera žinia poniai May, nes dabar galime pereiti į kitą pažeminimo etapą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Savo partijoje Th. May yra atsidūrusi tarp dviejų stovyklų: vieni konservatoriai laikosi proeuropietiškų pažiūrų, kiti palaiko „Brexit“. Į keblią padėtį pakliuvusiai premjerei nuo pat pirmalaikių visuotinių rinkimų birželį, per kuriuos ji prarado daugumą parlamente, nuolat grėsė atstatydinimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Davidas Davisas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Davidas Davisas

Anksčiau šią savaitę britų leidinys „The Sun“ pranešė apie sąmokslą prieš Kalėdas nuversti premjerę iš posto, o į jos vietą paskirti už „Brexit“ atsakingą sekretorių Davidą Davisą.

Tokia grėsmė Th. May tebėra reali, nors ir sumenkusi. Premjerei dabar teks siekti parlamento pritarimo Briuselyje pasiektam susitarimui.

Už Britanijos pasitraukimą iš ES pasisakanti organizacija „Leave.EU“ griežtai pakomentavo penktadienio susitarimą. Pranešime sakoma, kad „mūsų bailūs politikai išdavė šalį“, o naujasis susitarimas esąs „visiška kapituliacija“.

„Didelis sėkmingas momentas“

Tačiau Britanijos vyriausybės nariai ėmė sveikinti Th. May dėl šio svarbaus pasiekimo. Jos pavaduotojas Damianas Greenas sakė, kad tai buvo jos „didelis sėkmingas momentas“.

Britanijos aplinkosaugos sekretorius Michalas Gove'as, aktyvus „Brexit“ šalininkas, pernai kovojęs su Th. May dėl Konservatorių partijos lyderio posto, sakė, kad preliminarus susitarimas su Briuseliu yra „svarbus asmeninis, politinis pasiekimas“.

Konservatorių parlamentarė Anna Soubry, atvirai pasisakanti už ES, „šiltai pasveikino“ tą susitarimą ir išreiškė viltį, kad jis padės įveikti „baisų susiskaldymą dėl „Brexit“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./DUP lyderė Arlene Foster
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./DUP lyderė Arlene Foster

Th. May pirmadienį jau beveik džiaugėsi pasiekusi susitarimą su Briuseliu, tačiau paskutinę minutę jį atmetė Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP).

10 DUP parlamentarų turi neproporcingai didelę įtaką, nes nuo birželio remia Th. May vyriausybę, kuri per pirmalaikius rinkimus neteko daugumos parlamente.

Šios partijos lyderė Arlene Foster penktadienį sakė, kad kai kuriuos to susitarimo aspektus reikėtų geriau išnagrinėti.

Dešiniojo sparno britų spaudos reakcija taip pat nebuvo labai džiugi.

Kuo daugiau eurokratai girs ponios May „ryžtą“, tuo neramiau turėtume jaustis.

„Daily Mail“ skiltininkas Quentinas Lettsas parašė: „Kuo daugiau eurokratai girs ponios May „ryžtą“, tuo neramiau turėtume jaustis.“

„The Sun“ politikos naujienų redaktorius Tomas Newtonas Dunnas teigė, kad šis susitarimas yra „May sėkmė“, bet atkreipė dėmesį, kad „turėjęs būti lengvas dalykas užsitęsė devynis ilgus ir skausmingus mėnesius“.

„Per kiek laiko sutartis bus suplėšyta?“

Opozicija taip pat pasiuntė perspėjimų.

Leiboristų partijos atstovas „Brexit“ reikalams Keiras Starmeris sveikino pasiektą susitarimą, bet perspėjo, kad šio „kompromiso politinė kaina“ dar nežinomą.

Už Britanijos narystę Bendrijoje pasisakanti Liberalų demokratų partija, raginusi surengti antrą referendumą šiuo klausimu, rašė: „Per kiek laiko sutartis bus suplėšyta jos pačios įstatymų leidėjų?“

„Ar sutartis pakankamai gera turėtų spręsti Britanijos žmonės, o ne toriai „Brexit“ šalininkai arba DUP“, – sakoma liberalų demokratų pareiškime.

Po derybų, per kurias vienas iš svarbiausių klausimų buvo Šiaurės Airijos reikalai, Th. May taip pat gali patirti tolesnių iššūkių santykiuose su kitais didelę autonomiją turinčiais Jungtinės Karalystės regionais – Škotija ir Velsu, kur proeuropietiškos nuotaikos daug stipresnės negu Anglijoje.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, pasisakanti už savo regiono nepriklausomybę nuo Britanijos, perspėjo, kad „velnias slypi detalėse, ir dabar padėtis tampa išties įtempta.“

„Jeigu „Brexit“ įvyks (norėčiau, kad to nebūtų), pasilikti bendroje rinkoje ir muitų sąjungoje yra vienintelis protingas pasirinkimas“, – ji rašė savo „Twitter“ komentare.

N.Sturgeon pridūrė, kad bet kokios „ypatingos sąlygos“, taikomos Šiaurės Airijai, taip pat turėtų būti prieinamos ir Škotijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas