Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Bellingcat“ atskleidė, kaip Skripalių nuodijime dalyvavo trečiasis GRU agentas

„The Bellingcat“ tyrėjai atskleidė daugiau informacijos apie trečiąjį buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio nuodijimo operacijoje Jungtinėje Karalystėje dalyvavusį veikėją. Jis – taip pat aukšto rango Rusijos karinės žvalgybos tarnybos pareigūnas, koordinavęs į JK atvykusių agentų veiksmus.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau „The Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrėjai identifikavo du pagrindinius įtariamuosius S.Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ byloje.

Viename parke agentams išmetus buteliuką nuo nuodingos medžiagos, mirė jį paėmusi britė Dawn Sturgess.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Tyrėjai nustatė, kad į JK keliavę rusai, prisidengę Aleksandro Petrovo ir Ruslano Baširovo tapatybėmis, iš tiesų yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos (GRU) agentai Anatolijus Čepiga ir karo gydytojas Aleksandras Miškinas. Jie turi pulkininko laipsnį ir yra gavę aukščiausią Rusijos kariuomenės apdovanojimą.

VIDEO: Solsberio smogikų kelias – naujame britų policijos vaizdo įraše

„The Bellingcat“ nustatė ir trečiąjį GRU pareigūną, keliavusį į Londoną per nuodijimo Solsberyje operaciją. Jis buvo prisidengęs Sergejaus Fedotovo tapatybe. Pasak tyrėjų, iš tiesų jis – Denisas Sergejevas, turintis ne žemesnį nei pulkininko laipsnį, o galbūt net generolo ar generolo majoro.

Tyrėjai rašo, kad nors tikslus D.Sergejevo vaidmuo operacijoje nėra žinomas, atsižvelgiant į jo aukštą rangą ir ankstesnių operacijų pobūdį, galima daryti prielaidą, kad jis koordinavo A.Čepigos ir A.Miškino veiksmus Solsberio operacijoje.

„The Bellingcat“ pasinaudojo telefono numerio, registruoto Sergejaus Fedotovo vardu, metaduomenimis. Tyrėjams taip pat padėjo šaltinis iš Rusijos mobiliojo operatoriaus, kuriame S.Fedotovo vardu registruotas telefono numeris.

VIDEO: Paaiškėjo antrasis Skripalių apnuodijimo įtariamasis – GRU gydytojas Aleksandras Miškinas

Impulsyvi kelionė

2018 kovo 1-osios rytą D.Sergejevas dirbo iš naujų namų, nuo darbo vietos – GRU akademijos – nutolusios apie 7 minutes kelio pėsčiomis.

10 val. 51 min. vietos laiku D.Sergejevas paskambino numeriu, registruotu taip pat neegzistuojančio asmens vardu – Timuro Agofonovo. Pokalbis truko vos 9 sekundes, likusią dienos dalį D.Sergejevas praleido namuose – naršė internete ir laukė.

Po 18 val. D.Sergejevas gavo patvirtinimą – jis savaitgalį turės skristi į Londoną. Ne su žmona, ne tikruoju vardu ir pavarde, bet kaip „Sergejus Fedotovas – GRU kontroliuojamos kompanijos, siūlančios kurjerio paslaugas, departamento vadovas.

Remiantis operacijos saugumo protokolu, jis pats turi rezervuoti bilietą, kad rezervacijos sistemose liktų kuo mažiau jo, kaip GRU darbuotojo, pėdsakų.

Ieškodamas bilieto jau kitam rytui, D.Sergejevas paskambino į kelias kelionių agentūras, siūlančias paskutinės minutės keliones į Londoną. Dėl neaiškių priežasčių jo rezervacijos patvirtinimas užtruko: tik 20 val. 9 min. jis sulaukė agento skambučio, patvirtinusio, kad jis turi bilietą skrydžiui kitos dienos rytą.

Kitą rytą ankstyvas „Aeroflot“ skrydis iš Šeremetjevo oro uosto buvo atidėtas. Laukdamas D.Sergejevas sulaukė skambučio iš „Amiro“, jie kalbėjo apie 3 minutes. Įlipęs į lėktuvą jis vėl paskambino Amirui pasakyti, kad pagaliau pakils. Visą savaitgalį D.Sergejevas daug bendravo su Amiru, niekas kitas jam neskambino.

Nesusidomėjęs turistas

Oro linijų ir telefono metaduomenys patvirtina, kad D.Sergejevas nusileido Londono Hitrou oro uoste 10 val. 33 min. vietos laiku. Iš čia jis nuvyko į viešbutį netoli Padingtono stoties.

Ateinančias dvi dienas, iki išvykimo sekmadienį, D.Sergejevas beveik neišėjo iš viešbučio kambario. Išskyrus trumpą išvyką šeštadienį ryte.

„The Bellingcat“ rašo, kad D.Sergejevas nerodė susidomėjimo lankytinomis Londono vietomis, o didžiąją laiko dalį praleido kalbėdamas telefonu ir naršydamas internete. Panašu, kad jis nepasitikėjo vietos belaidžiu internetu, vietoj jo naudojo 3G/4G ryšį. Per 48 valandas trukusią kelionę jis sunaudojo daugiau nei gigabaitą duomenų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal

Tyrėjai daro prielaidą, kad bent dalį laiko, kurį jis praleido naršydamas internete, D.Sergejevas bendravo per tokias mobiliąsias programėles kaip „Telegram“, „Viber“, „Whatsapp“ ir „Facebook Messenger“.

Skambučiai Amirui

„The Bellingcat“ tyrėjai nustatė, kad per visą kelionę D.Sergejevas skambino ir priėmė telefoninius skambučius tik iš vieno telefono numerio. Tai – tas pats numeris, kuriam jis skambino prieš išskrisdamas iš Maskvos. Kelionės metu jis su šiuo kontaktu –Amiru –komunikavo mažiausiai 11 kartų.

Šeštadienį, kovo 3 dieną, D.Sergejevas sulaukė trijų skambučių iš šio numerio: pirmojo – šiek tiek po 9 val. ryto, dar dviejų po 15 val. 45 min.

Tarp skambučių jis mažiausiai vieną kartą išėjo iš viešbučio: tarp 11 val. 30 min. ir vidudienio jo telefonas buvo užregistruotas netoli „Oxford Circus“ metropoliteno stoties. Tarp vidurdienio ir 13 val. 30 min. jo telefonas kelis kartus prisijungė netoli Temzės krantinės.

Remiantis britų policijos duomenimis, A.Čepiga ir A.Miškinas iš viešbučio į Vaterlo stotį atvyko tą pačią dieną apie 11 val. 45 min. Tačiau jų traukinys į Solsberį iš šios stoties išvyko tik 12 val. 50 min. Ši stotis nuo krantinės nutolusi apie 10 minučių kelio pėsčiomis.

Tyrėjai rašo, kad, jei D.Sergejevui būtų reikėję asmeniškai susitikti su A.Čepiga ir A.Miškinu – galbūt perduoti instrukcijas ar kokį nors fizinį objektą, teritorija tarp krantinės ir stoties būtų tam patogi vieta. Būtų užtekę ir valandos laikotarpio tarp A.Čepigos ir A.Miškino atvykimo į stotį bei išvykimo į Solsberį.

Pasak tyrėjų, D.Sergejevo kelionė į „Oxford Circus“ metro stotį nebūtinai yra reikšminga.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga

Garsiajame interviu Kremliaus finansuojamam transliuotojui RT A.Čepiga ir A.Miškinas, apsimetantys turistais R.Baširovu ir A.Petrovu, tikino kovo 3 dieną, kai sugrįžo iš Solsberio į Londoną, lankęsi parduotuvėje Oksfordo gatvėje – pirko sportinius batelius. Savo ruožtu D.Sergejevas čia lankėsi ryte, prieš jų kelionę. Įmanoma ir tai, kad Oksfordo gatvėje įvyko jų susitikimas.

Po 18 val. D.Sergejevas sulaukė dar dviejų skambučių iš „Amiro“ – iš viso kalbėta apie 4 minutes. Remiantis policijos duomenimis, A.Čepiga ir A.Miškinas iš Solsberio išvyko po 16 val. Skambučio metu pora jau buvo sugrįžusi iš pirmos kelionės į Solsberį.

Nuodijimo diena

Kovo 4-osios rytą, kai buvo apnuodyti Skripaliai, D.Sergejevas telefonu kalbėjo su „Amiru“ – pokalbis truko apie minutę. 10 val. 20 min. jis išsiuntė arba gavo 8 MB dydžio dokumentą – greičiausiai nuotrauką. Tuo pat metu A.Čepiga ir A.Miškinas iš Vaterlo stoties išvyko į Solsberį.

10 val. 40 min. D.Sergejevas dar kartą paskambino Amirui, kalbėjo apie 2 minutes. Naudojosi internetu iki 11 val., kai išsiregistravo iš viešbučio. Jo skrydis Hitrou oro uoste buvo suplanuotas 13 val. 30 min., tačiau vėl buvo atidėtas.

Kai D.Sergejevo lėktuvas turėjo leistis Maskvoje, Amiras bandė jam paskambinti 20 val. 51 min. Negalėjęs susisiekti su D.Sergejevu, jis nusiuntė trumpąją žinutę. 21 val. nusileidęs jis perskaitė žinutes ir automobiliu išvyko namo. Grįžęs į namus 22 val. 35 min. jis paskambino Amirui – pokalbis truko 10 sekundžių. Tuomet iki 4 val. ryto naršė internete.

Visą tyrimą anglų kalba rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito