Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Economist“ įvardija labiausiai tikėtiną scenarijų: ko imsis Ukrainos pajėgos Rusijos Kursko srityje

Ukrainos karių žaibiškas įsiveržimas į Rusijos Kursko regioną pranoko visus lūkesčius. Tačiau, kaip rašo leidinys „The Economist“, kyla klausimas, ar Ukraina sugebės trumpalaikius laimėjimus paversti ilgalaikiu strateginiu pranašumu.
Ukrainiečių į nelaisvę paimti rusų karo belaisviai Kursko srityje
Ukrainiečių į nelaisvę paimti rusų karo belaisviai Kursko srityje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai, kad Rusija nesugebėjo pradėti greitos kontratakos, glumina kai kuriuos Ukrainos karininkus. Užuot perkėlęs karius iš Donbaso į Kurską, Kremlius galbūt planuoja asimetrinį atsaką, pavyzdžiui, apšaudyti raketomis vyriausybinį Kyjivo rajoną“, – rašo „The Economist“ ir priduria, kad V.Putinas kol kas nepatiria didelio spaudimo iš viešosios nuomonės savo šalyje: rusai žino apie invaziją, tačiau žiniasklaida sumenkina pavojų, o žinios apie chaosą nepasiekė daugumos piliečių.

Vis dėlto „The Economist“ mano, kad Ukraina taip sparčiai žengia į priekį, o rusai taip lėtai reaguoja, kad Ukraina gali persvarstyti savo tikslus.

„Iš pradžių buvo siekiama pakelti savo pačių žmonių kovinę dvasią ir iš naujo patikinti Ukrainos rėmėjus iš Vakarų, kad ji nusipelnė didesnės karinės paramos. Ukraina taip pat norėjo, kad Kremlius atitrauktų karius nuo fronto linijos, ypač Donecko srityje“, – rašoma leidinyje.

Ukrainos pajėgos turi tris veiksmų Kursko srityje variantus

Tuo pat metu į atsargą išėjęs australų generolas Mickas Ryanas mano, kad jei Rusija į regioną pradės gabenti daugiau kovinės parengties karių, ukrainiečiai turi tris galimybes. Pirmasis, maksimalistinis požiūris – bandyti išlaikyti užimtą teritoriją ar net judėti toliau, siekiant ištraukti daugiau Rusijos karių iš Ukrainos ir įgyti derybinį kozirį būsimose derybose. Tačiau tai rizikinga, pažymi M.Ryanas, nes Ukrainai būtų sunku palaikyti radioelektroninį karą ir priešlėktuvinę gynybą net ir gerai įsitvirtinus kariuomenei tokioje didelėje teritorijoje.

Antrasis variantas – grįžti prie sienos, išsaugant karius ir įrangą bandymams kitais metais atkovoti Ukrainos teritoriją. Ukraina parodytų, kad ji gali kariauti su Rusija, ir sugriautų pasakojimą apie neišvengiamą Rusijos pergalę.

Trečiasis variantas būtų dalinis pasitraukimas į geriau ginamas pozicijas Rusijoje prie Ukrainos sienos, kuriam reikėtų mažiau karių ir geresnės artilerijos bei logistinės paramos. Tai taip pat pasitarnautų kaip bazė tolesniems išpuoliams, atsiradus galimybei.

Kaip pažymi „The Economist“ šaltinis Ukrainos generaliniame štabe, tai labiausiai tikėtinas variantas: dalis logistikos – inžinerinės pajėgos, degalai, lauko ligoninės, maistas ir remonto bazės – jau perkeltos kelis kilometrus gilyn nuo Rusijos pasienio.

15min primena, kad Ukrainos pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis pranešė prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad Kursko srityje Ukraina kontroliuoja 74 gyvenvietes.

Tuo pat metu, vykstant Ukrainos operacijai Kursko srityje, Rusija pradėjo atitraukti tam tikrus dalinius iš Ukrainos.

VIDEO: Ukrainiečiai paskelbė vaizdo įrašą su čečėnų karo belaisviais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas